Rhododendron bloemknoppen verdrogen en zwart

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 07/05/2006 - 00:11
ssn

Rhododendron bloemknoppen verdrogen en zwart

We hebben rhododendrons van ongeveer 25 j oud, die nu plots na de winter zwarte bloemknoppen hebben. De zwarte knoppen verpulveren in je hand als je ze aftrekt. Wat is hier aan de hand? In het najaar hebben we wel groene sprinkhanen opgemerkt op de struiken. Hebben die hier iets mee te maken? Deze zaten in het verleden ook al eens op de struiken maar toen was er niets aan de hand. Alvast bedank voor jullie hulp.

zo, 07/05/2006 - 13:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is bloemknoprot. Dit wordt veroorzaakt door de Rhododendroncicade. De groene beestjes [sprinkhanen] zijn de nimfen van deze cicade. De cicade legt tegen het eind van de zomer als de knoppen zijn gevormd de eitjes in de knoppen en overwinteren daar ,hierdoor ontstaat een gaatje in de knop waardoor weer bloemknoprot optreed. Zodra men dit waarneemt is het het beste om de knoppen direkt te verwijderen voordat de hele struik wordt aangetast.
Ann

zo, 11/03/2007 - 13:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik las deze vraag en het antwoord daarna.

vorig jaar heb ik al mijn rododendrons laten bespuiten door een officieel bedrijf, doch ik constateer dat het dit jaar weer geheel mis is, ca 90% van de knoppen zijn zwart, en er zullen dit jaar dus weer geen bleoemen komen.

ik begrijp dat ik de rodo's ook zelf kan bespuiten, wanner doe ik dat en met welk middel, zodat ik direct kan reageren als die "sprinkhanen"zich tonen, of moet het al eerder.

ik dach de sprinkhanen ca. september boven de struiken gezien te hebben, klopt deze periode?

Onderwerp gesloten