Zaaien

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/02/2006 - 11:08
michiel

Zaaien

Ik heb nog nooit gezaaid maar ik wil dit graag een x doen. maar ik weet hier nog helemaal niks van kan iemand mij vertellen hoe ik moet zaaien en hoe ik aan zaad kan komen.

m.v.g michiel

za, 18/02/2006 - 20:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Probeer het eerst misschien zo .. :

Koop in een tuincentrum een zakje gemengde cactuszaden maar geef er niet te veel geld aan uit.

neem een paar kleine 5cm diam potjes in plastiek.
Maak een grondmengsel van zeg 60% heel grof metserszand en 40% potgrond.. maak dit mengsel goed vochtig en stop het in de microgolfovern en verhit op max power een 5tal minuten .. dat kan nogal stinken ..
laat afkoelen .. neem de zden en stop ze in een klein glazen flesje .. giet er een paar druppels bleekwater op en laat 10 minuten staan wijl je af & toe even schud .. wassen met zuiver water en drogen op keukenpapier ..

vul de potjes met grond en druk deze zacht aan zorg ervoor dat je bovenaan ong 0,5 cm niet aangedrukte grond kan leggen . strooi de zaden er over maar leg ze niet te dicht bijeen neem zoveel potjes als nodig ..
Stop de potjes in een doorzichtig plastieken zakje .. zo eentje met een zip sluiting .. sluit ze nog niet je moet er eerst nog een "halve borrel" water ingieten, je doet dit water er best in voor je het potje erin stopt
Sluit de zakjes en zet ze op een warme, lichte plaats maar NOOIT in volle zon .. en dan maar wachten .. :-)

veel succes .. enne er leiden meerdere wegen naar Rome he !
mvg
Willy

za, 18/02/2006 - 20:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt maar wat is microgolfovern.en wat is metserzand?

m.v.d michiel

za, 18/02/2006 - 20:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

michiel

Ik heb verleden jaar gewoon cactusgrond bij het tuincentrum gekocht en een zakje zaad,en zaaien maar,ik heb een minikasje gebruikt en zowaar er kwamen wat cactussen op,nu na een jaar heb ik 6 cactussen die al wat groter gegroeid zijn,Het zelf zaaien is wel intensief en je moet het goed in de gaten houden
edo

za, 18/02/2006 - 21:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

typfoutje

microgolfoven aka microwave ..

je kan het ook zonder al die sterilisatie toestanden proberen maar niet verschieten als er dan maar enkel "haar" op groeit (schimmeldraden dus)

en aangezien je "onderbeginneling" bent zou het kunnen dat je met zoveel tegenslag geconfronteerd wordt dat je voor altijd genezen bent van de zaaikoorts :-)

mvg
Willy

za, 18/02/2006 - 21:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je zonder al dat moeilijker :D doet hoe moet het dan?
denk bijvoorbeeld aan
hoe vaak water
veel weinig licht
temperatuur

mvg. michiel

za, 18/02/2006 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Water geven .. als ze in een plastic zakje zitten .. nooit
indien niet in een plastic zakje moet je ze sowieso in een afgesloten ruimte houden anders kan je het niet bolwerken om ze vochtig te houden zonder dat de bovenlaag gaat verkorsten door overmatige verdamping.
temperatuur soortafhankelijk maar 26C lijkt een goed gemiddelde
licht, zo hel mogelijk zonder directe zon ..

zo, 19/02/2006 - 10:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

srry maari k weet er echt nog niets van af wat bedoelt u met bolwerken?

michiel

zo, 19/02/2006 - 12:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

bolwerken = bijhouden (algemeen NL)

zo, 19/02/2006 - 21:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Willy,
mag ik vragen waarom je de zaden met bleekwater bewerkt? om ze makkelijker te doen kiemen, zoals bv. invriezen of met een zacht bijtend zuur bewerken voor grotere zaden (als van opuntia)? brengt het echt op, ttz, is het de moeite?

Groeten,
Ben.

zo, 19/02/2006 - 22:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ontsmet de zaden met bleekwater. Dat doodt meteen alle ziektekiemen zowel bacterieen als vooral schimmelsporen .. Het gebeurt nogal eens dat een paar dagen na het kiemen de grond overwoekerd wordt door myceliumdraden van schimmels. Je nagelnieuwe zaailingen gaan er onherroepelijk aan .. een alternatief is de zaden in een fungicide poeder rollen en dan zaaien.
Vrijwel ieder keer dat ik het achterwege laat (ontsmetting) heb ik prijs .. :-)

mvg
Willy

ma, 20/02/2006 - 10:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Willy,
dit had ik nog niet uitgepropeerd... ik heb ook wel vaker last van die schimmels en ik vind funficiden nogal moeilijk te doseren. ik ga het deze lente bij mijn bescheiden zaaisessie een proberen
dank voor de tip!

groeten,
ben

ma, 20/02/2006 - 16:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ben,

ik schreef met opzet "bleekwater" omdat iedereen dat wel in huis heeft terwijl niet iedereen ergens een fungicide poeder in de kast heeft staan.
Fungicide is wel redelijk goed te doseren, ik doe het reeds jaren als volgt .. Tracht ergens een glazen flesje vast te krijgen met rechte wanden, hoe meer het op een reageerbuisje lijkt hoe beter :-) doe de zaden er in samen met een klein mespuntje fungicidepoeder, even goed schudden zodat het poeder aan de zaadjes blijft kleven. Dan de zaadjes uit het flesje laten rollen op de zaaigrond (vandaar het voordeel van de rachte glaswand) er wel voor zorgen dat de overschot poeder niet meekomt, met eneige handigheid heb je het rap onder de knie hoe je op het flesje/buisje moet tikken (met de vingernagel) om de laatste zaadjes uit het poeder te laten wippen ..

mvg
Willy

Onderwerp gesloten