Clematis snoeivragen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 15/05/2009 - 14:46
Indica

Clematis snoeivragen

Beste GroenInfo.commers,

Ik heb sinds kort een tuintje waarvan ik de buitenmuren graag wil laten beklimmen met Clematisinfo-icon.

De eerste Clematis is al aangeschaft, een Clematis Montana grandiflora. Gekocht op pot met houtachtige stronken, 60 cm hoog, waar nu al enkele scheuten uitgroeien en al halverwege het muurtje zijn (+- 10cm per dag groei in de uitloopstengels).

Nu ik me een beetje in de Clematis verdiep en hier een beetje rondneus, merk ik op dat een Clematis ook gesnoeid moet worden. ik dacht eigenlijk dat het net als Hederainfo-icon en blauwe druif een klimmer was die gewoon steeds verder doorgroeit.

Is het dan zo, dat alles wat deze Clematis deze zomer groeit ook vd winter weer teruggesnoeid moet worden (en dus alle oude takken verwijderen van de muur)? En zoja, wordt de plant dan elke jaar wel groter, dus dat ie elk jaar weer groter terugkomt dan het jaar ervoor?

Wat gebeurt er als je je Clematis niet snoeit?

Daarnaast heb ik nog een vraag over de winterhardheid, ik lees dat de meeste clematissen wel winterhard zijn maar niet veel soorten bladhoudend. Welke wintergroende bladhoudende clematissen kunnen jullie aanraden (liefst witte boem)?

Dank & Groet,

Indica

di, 19/05/2009 - 15:53
Indica

Niemand?

wo, 20/05/2009 - 17:58
chatoela

Hallo Indica,

Clematisinfo-icon montana is één van de bekendste groepen binnen de familie. Deze zijn waardevol door hun sterke groei ( tot 8 meter ) en hun uitbundige bloeiperiode rond de maand mei-juni. De montana is een zeer gewillige plant die zowel in de schaduw als in de volle zon kan geplaatst worden. Tevens zijn er variëteiten die die een aangename geur van vanille verspreiden tijdens de bloeiperiode. De kleur variëert van wit tot donker roze. Terugsnoeien kan maar is niet verplicht, enkel om de plant wat kleiner te houden en om hem te verjongen kan een snoei toegepast worden maar dan wel direkt na zijn bloeiperiode, dus eind mei. Snoei hem enkel licht bij aan de takken en zeker niet kort tegen de grond en let erbij goed op dat er voldoende levendig hout is om terug te kunnen uitlopen.

Ik kan je de clematis armandii aanbevelen, is wintergroen, met witte bloemen (bloemgrootte 4 tot 5 cm, bloeiperiode maart-april).

Hopelijk ben je hiermee geholpen, je kan altijd ook eens gaan kijken op https://tinyurl.com/yx8ppspa, hier kan je ook veel informatie terugvinden.

groeten,
karin

vr, 29/05/2009 - 16:47
Indica

Hoi Karin, dank voor je antwoord!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag