Brugmansia (datura ook wel genoemd)

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/07/2005 - 00:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Brugmansia (datura ook wel genoemd)

Ik heb sinds kort een brugmansia en ben daar heel blij mee maar heb geen idee wat ik er mee moet doen en wanneer. Ik heb begrepen dat hij voor de winter naar binnen moet. Maar dus wanneer is me niet duidelijk. Ook is me vertelt dat hij kort geknipt moet worden? Klopt dat? Ik heb hem net 2 maanden, en het was een stek van ongeveer 20 cm en nu is het een plant van ongeveer 1meter en heeft 51 knoppen.

Het is er wel één die niet op stam is zeg maar, meer de vrom van een struik en hij heeft roze bloemen.

Kan iemand me helpen?
Kan er namelijk ook geen boeken over vinden!

Groeten john

vr, 29/07/2005 - 12:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi John,
Brugmansia is een kuipplant, en om hem over te houden moet hij inderdaad vorstvrij overwinteren. In het groeiseizoen veel water en mest, en voor het gaat vriezen naar binnen. Dan kun je hem eventueel wat bijknippen, maar beter is het om hem in het voorjaar te snoeien. Ik zet mijn brugmansia's in de winter in een vrij donkere schuur waar de temperatuur rond 5 graden is en geef maar heel weinig water. Het meeste blad valt dan af en de toppen kunnen wat indrogen. In het voorjaar verpot ik de planten, waarbij ik redelijk wat van de oude wortels weghaal en ook flink snoei. Zoals je zelf aangeeft groeien ze snel. De toppen die er goed uitzien kun je eventueel gebruiken om nieuwe planten te maken. Zelfs in een beker water schieten ze snel wortel. Trouwens, in kuipplantenboeken is altijd wel iets te vinden over deze planten. Succes ermee!
groetjes, Joris

di, 16/08/2005 - 02:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

elke dag 10 liter water en 2 x per week mest is wat ik doe, tot eind oktober dan niks meer geven, hij verdort dan vrij snel en gaat dan idd bij een graad of 5 in winterslaap, ik snoei altijd voor-ie naar binnen gaat terug tot op het HOUT en dek de wonden af met boomwas anders dan droogt hij in. Elk jaar tussen de 200 en 300 bloemen. Nb. de gele vorm ruikt VERSCHRIKKELIJK LEKKER ! ! en kan een heel terras een hele avond letterlijk omwolken met zijn parfum!

do, 25/08/2005 - 16:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb sinds 3 jaar een gele Brugmansia. Heeft het goed gedaan 's winters in de garage en ook een tijdje in het voorjaar.
Maar sinds een paar maanden geeft hij heel weinig bladeren en de peulen (in het begin veel) vallen er nu regelmatig af zonder dat de bloem de kans heeft uit te komen.
Ik geef de plant ook op droge dagen 1x per dag flink water.
Ook heb ik de plant regelmatig meststof gegeven.
De plant staat niet beschut, maar ik heb op foto's gezien dat dit niet noodzakelijk is.
Groeten,
Lizzie

di, 22/11/2005 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hello John en Lizzie,
Op het internet vind je meer dan voldoende info als je naar Grugmansia zoekt, maar wel in het engels.
Lizzie geeft veel te weinig water, zoals Bigsmoke reeds schreef.
Ik heb sinds dit jaar de witte, gele en rose normale vormen, maar zoek stekken van andere kleuren en dubbele bloemen. Heeft iemend tips. Ik koop geen planten maar heb wel een hoop te ruilen.

Brugmansia (datura ook wel genoemd)
vr, 02/12/2005 - 10:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn ervaringen zijn ongeveer hetzelfde als die van de anderen. Ik kan er nog aan toevoegen dat ik mijn planten 'swinters pas water geef als de toppen van de planten slap gaan hangen. Verder zou ik wel een stekkie van BigSmoke willen hebben (mail me maar), want mijn planten ruiken niet zo sterk (we vinden wel wat om te ruilen) Mijn best bloeiende soort is roze en die heb ik ooit uit de USA gekregen (ik denk dat het USA Pinks is). Verder is het misschien wel nuttig om te weten dat deze planten giftig zijn. Als je een blad opeet schijn je een weekend high te kunnen zijn.

Groet
Rolfatpavert [dot] com

Onderwerp gesloten