Cactus in bloei

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 08/07/2009 - 21:55
micle

Cactus in bloei

Een paar dagen geleden vroeg ik mbv een foto of dat er een bloem in opkomst was of dat het een misvormde schijf was. Zie hier voor het antwoord.

Cactus in bloei
wo, 08/07/2009 - 21:56
micle

Nog een foto

Cactus in bloei
wo, 08/07/2009 - 21:56
micle

en nog een.

Cactus in bloei
wo, 08/07/2009 - 21:57
micle

en de laatste om dat het zo mooi is.

Cactus in bloei
wo, 08/07/2009 - 23:56
micle

hier de complete cactus een paar dagen geleden

Cactus in bloei
wo, 08/07/2009 - 22:26
kraikkonen

Mooi hoor!

Weet je toevallig welke opuntia soort het betreft? Toevallig een macrorhiza?

do, 09/07/2009 - 00:06
micle

@kraikkonen,
Helaas weet ik niet welke Optunia het zijn. Een tijdje terug had ik hier gevraagt of iemand wist welke cactus het zou kunnen zijn. Een zeer oplettend forumlid zag dat het twee verschillende waren, omdat de ene wel stekels heeft en de an

do, 09/07/2009 - 00:11
micle

@kraikkonen,

Tijdens het googlen met jou opgegeven cactus naam kwam ik jou op een ander forum tegen met de vraag hoe de zaadjes op te kweken. Nu weet ik niet waar jij woont maar ik weet een hele simpele manier. Gezien die van mij zo ontzetten

do, 09/07/2009 - 00:17
kraikkonen

Hey Micle,

Wat een leuk idee, helaas komen mijn opuntia zaden niet op, dus een stek zou super zijn. Ik woon in Ureterp (Friesland).
Hoe lang zou het duren voor er wortels aan komen en hij eventueel met de post zou kunnen? wil je ook wel voor een stek betalen hoor.

Ik kan eventueel ruilen met zaailingen van chamearops humilis, washingtonia robusta, roystonia regia of yuccainfo-icon faxoniana (mijn favoriet).
Heb ook wel een agave americana stek die al wat groter is. Zeg het maar wat je prefereert.

Groetjes Luut

do, 09/07/2009 - 00:24
micle

Zoals je ziet zijn er voor de tweede keer dit jaar weer een tal van nieuwe schijven in aantocht. Die laat ik eerst maar goed hun gang gaan. Ondertussen zal ik info inwinnen hoe en wanneer ik het beste een stuk kan afsnijden. (denk dat Greenconnection wel tips heeft)

Ik woon bij Eindhoven dus das een heel stukkie bij je vandaan.
Het zal wel volgend jaar worden eer de stek wortels heeft dus heb geduld. Tegen die tijd spreken we wel iets af hoe we het doen.

Zo zie je maar weer dat het altijd nuttig is om overal de zelfde naam te gebruiken.
Micle

do, 09/07/2009 - 00:30
kraikkonen

Prima. Ik wacht rustig af. Wanneer de tijd geschikt is mag je me ook zo wel een stuk opsturen dan zal ik proberen er zelf wortels aan te krijgen. Kijk maar wat je het liefste hebt. Dan moet je ook maar zeggen wat je er voor in de plaats wil. Lijkt me prachtig, een cactus in de tuin, al helemaal een bloeiende. Is dit de eerste keer bloei? Hou oud is de cactus?

do, 09/07/2009 - 01:06
micle

Wat ik tot nu toe begrepen heb van een goede kennis moet ik er absoluut nog mee wachten tot ze goed hard zijn. Als ik de nieuwe schijven te snel afbreek dan doen ze niets. Ook mogen het niet te grote schijven zijn want die wortelen ook niet. Na het drogen in droge(zaai en stekgrond) zetten en dan maar afwachten. Het wortelen kan kan heel lang op zich laten wachten. Ik kan tzt een schijf opsturen , maar ga het zelf zeker ook proberen. Deze info heb ik van een goede kennis die veel met tuinnieren te maken heeft en als beroep bloembinder is.

Deze cactus heeft zeker 10 jaar in een potje gestaan en nooit iets gedaan. Ik heb deze afgelopen jaar gekregen en meteen in de volle grond gezet. Binnen een jaar is de cactus wel ver 3 voudigd zo snel is die gegroeit. Het is dus bij mijn weten ook pas de eerste keer dat deze bloeit en volgen mijn kennis gaat deze veelvuldig boemen geven de komende jaren. Als je een paar topics terug kijkt van mijn (rondje tuin) zie je op de voorlaatste foto de zelfde cactus een jaar geleden.
Micle

do, 09/07/2009 - 01:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wil wel wat zeggen over de stekmethode, maar weet niet zoveel van cactussen. De leden zien er op de foto al aardig volgroeid uit, dus je zou kunnen proberen al wat stek te snijden. Een schijf is voldoende om te stekken in droge, goed doorlatende cactusaarde. Laat de schijf een paar weken droog liggen. Het beste op een droge zonnige plek, meteen buiten. Niet gieten voor er hergroei merkbaar is.
Succes!

do, 09/07/2009 - 01:57
sub T

Proficiat! :)

Ik heb in Spanje ooit eens schijven afgesneden van 2 cactussen.
Thuis heb ik die gewoon op de kast gelegd in een onverwarmde kamer, en na enkele weken groeiden er worteltjes uit.
Dan heb ik ze opgepot in cactusgrond, en na de winter groeiden er keurig enkele nieuwe schijven aan.

Helaas kreeg ik vorige winter het idee ze in mijn tuin te zetten en ze bleken lang niet opgewassen tegen die gruwelijke winter...

Groetjes

do, 09/07/2009 - 09:04
micle

Dank jullie wel voor de tips Greenconnection en Sub t. Omdat er er weer nieuwe schijven aankomen op de schijven van dit jaar wacht ik toch nog met het stekken van.

Zit nu gelijk te denken om ook een mailtje te sturen naar een cactuskweker die in Haps is geweest. Die weet mijn vast nog meer tips te geven. Zal zijn advies hier ook plaatsen zodat ook jullie kennis weer vergroot.

Groeten Micle

do, 09/07/2009 - 15:11
turtleboy

Ik heb dezelfde opuntia in de tuin staan onder de naam humifusa bloeit ieder jaar en is extreem winterhard.Stekken gaat bijna vanzelf in de landen waar ze vandaan komen is het onkruid.Schijf droog ik een of twee weken en plant ze dan in ligt vochtige cactus aarde.Een kind kan de was doen zo eenvoudig.
Plant staat nu zo,n 4 jaar in de volle grond.

vr, 10/07/2009 - 12:39
micle

Turtleboy,

Hartelijk dank voor je reactie en ben blij dat je zo zeker van je zaak bent. Op een cactusforum waar ik sinds gister pas lid van ben gaven ze mij die naam ook met 50% zekerheid. Jou antwoordt geef voor mij zeker de doorslag en heb er al een kaartje bij staan in de tuin. Voor de rechtercactus die met stekels geven ze op het anderforum de naam Opuntia rhodantha 80% zekerheid. Dit even ter info.
Op dit forum staat ook duidelijke uitleg hoe te stekken, enten, zaaien enz.

Indien gewenst en als het mag wil ik hier de naam wel vermelden van het forum.

Nogmaals mijn dank hiervoor.

Micle

ma, 20/07/2009 - 20:01
micle

In eerste instantie dacht ik dat ik voor de tweede keer dit jaar nieuwe schijven zou krijgen, maar nu we een tijdje verder zijn en naar de vorm kijk worden het geen schijven maar weer bloemen.

Later dit jaar zal ik weer een foto schieten en hierbij toevoegen voor het resultaat, zelf verwacht ik volop bloemen.

Ik wacht met spanning af,

Micle

Cactus in bloei
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag