Cordyline op de kop getikt voor 25 euro.

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 02/12/2008 - 16:58
edwardkarin

Cordyline op de kop getikt voor 25 euro.

Ik kom zojuist van tuincentrum Almere-plant bij ons in Almere, daar stond al geruime tijd een cordyline australis voor 59 euro, deze mocht ik na onderhandelen meenemen voor 25 euro en daar liet ik deze niet voor staan uiteraard.
Op deze manier ben ik vaker aan mijn planten gekomen, velen zeggen altijd het zijn wel dure planten in mijn tuin, dat klopt ook wel, maar je moet onderhandelen en vaker bij tuincentra komen, dan weet je ook wel dat ze er soms vanaf willen omdat ie blijft staan.
Of op internet speuren, of soms wat minder mooie planten kopen en zelf opwaarderen in je tuin, dat lukt mij dikwijls.

Ik wil deze in mijn blokhut bewaren en in maart maar in de volle grond zetten, het is toch wel een 'australis'? Ik denk het wel, ik ben er al eens een kwijt geraakt die is maart dit jaar uit de grond gehaald door mij, de stam verpapte toch tijdens de koude in januari 2008, hij stond er al 3 jaar in.

gr. Edward

Cordyline op de kop getikt voor 25 euro.
di, 02/12/2008 - 16:56
edwardkarin

foto met flitslicht 1

Cordyline op de kop getikt voor 25 euro.
di, 02/12/2008 - 16:56
edwardkarin

Detail

Cordyline op de kop getikt voor 25 euro.
di, 02/12/2008 - 23:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is zo te zien inderdaad een Cordyline australis en de groene variant verdraagt een graadje of 9 vorst. Een bevroren stam hoeft niet altijd het definitieve einde van de plant te betekenen. Deze plant vormt makkelijk nieuwe uitlopers vanuit de basis en ontwikkelt dan soms meerdere stammen. De wortels zijn wel gevoelig voor de combinatie van koude en nattigheid. Ik houd mijn kuipplanten zoveel mogelijk's winters buiten voor de stevigheid van de bladeren, maar plaats ze dan bij voorkeur onder een afdak.
De andere redelijk winterharde soort Cordyline indivisa heeft als karakteristiek bredere bladeren met een oranje nerf en is uitsluitend bij gespecialiseerde kwekers zoals De Groene Prins verkrijgbaar. Deze kweker levert ook de waarschijnlijk de meest vorstresistente C. australis 'Zuidland' en 'Groenland' afkomstig uit het uiterste Zuiden van Nieuw Zeeland. Zie ook mijn eerdere bericht over Cordyline in dit forum.

Groet,

Draco

wo, 03/12/2008 - 01:20
edwardkarin

Deze is bedoeld voor de volle grond, de vorige stond ook in de volle grond, alleen op dit moment zet ik deze niet in mijn tuin, dat lijkt me niet verstandig?

En dan rol ik er wel een rietmatje omheen in de winter, had ik dat maar eerder gedaan, daarom met deze een 2e kans.

Die van mij verdroeg in ieder geval geen -9 graden hoor, zeker niet zonder bescherming!

gr. Edward

do, 04/12/2008 - 00:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien een schrale troost maar het hierbij afgebeelde exemplaar heeft de afgelopen winter ook niet overleefd. Althans de 3 stammen waren bevroren. Een nieuwe uitloper aan de voet mankeerde niets. Een tweede plant met eveneens 3 stammen had evenmin schade na enkele nachtvorsten van -8 à -9 °C. De stammen van de afgebeelde plant hadden in 2006 en 2007 gebloeid. De bloei vergt veel energie en de ontwikkeling van een nieuwe groeipunt gaat langzaam. Inmiddels heeft dit exemplaar meeerdere nieuwe scheuten gevormd. De bonte en rode variëteiten haal ik altijd naar binnen bij vorst van betekenis. Naar verluidt zijn die aanzienlijk kwetsbaarder.

Cordyline op de kop getikt voor 25 euro.
do, 04/12/2008 - 02:38
edwardkarin

Dus conclusie de cordyline australis beschermen en hij kan het wel redden, denk ik? In de volle grond dan.

De combinatie van vocht en koude is dus funest geweest afgelopen winter, en nu is dat wederom weer zo, alles is erg nat en het kan in de nacht zomaar koud worden, op moment valt het nog erg mee met de vorst, maar we zitten nog niet in maart.

Ik heb toch inmiddels mijn kuipplanten naar een droge koele plek gehaald, het was nog niet noodzakelijk, daar zit ook een cordyline albertii bij, maar als het straks wel zo is moet ik het hals over kop gaan doen, ik ben al teveel phoenix canariensis exemplaren als kuipplant kwijtgeraakt.
Bij -3 of -4 is er al genoeg gevaar voor een kuipplant, zeker als het overdag maar 1 a 2 graden boven het vriespunt komt, en zo'n periode gaat er toch wel van komen elke winter, althans het hoeft niet, maar de kans is er wel, we zullen wel een keer een koude-droge oostenwind gaan krijgen.

gr. Edward

do, 04/12/2008 - 04:50
edwardkarin

Maar oke DRACO ik had mijn cordyline in de volle grond jij als kuipplant dus, dat maakt even een verschil, toch ging ie er bij mij aan, de stam verpapte goed, niet beschermd, februari 2008 was het over en uit, ik heb de kluit eruit geschept en er 'musa basjoo' afgestoken(van de zomer, zijscheuten) en op die plek neergezet, dus nu hoop ik op meer succes, de stammen zijn beschermd nu reeds.

Maar de bovenstaande moet de volle grond in wederom.

Dan in de winter maar inpakken? Dat helpt toch wel?

gr. Edward

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag