Do's en dont's voor het herfstklaar maken van je tuin

De zomer is bijna voorbij en het seizoen van oranje bladeren, regen, warme chocomel en gezellige dagen staat weer voor de deur. Niet alleen jij moet je klaarmaken voor het nieuwe seizoen, maar ook je tuin. Met behulp van de juiste tuinmaterialen maak jij je tuin helemaal herfstklaar. Zorg je goed voor je tuin voor de herfst, dan kun je in de lente optimaal van je tuin genieten. Maak je tuin klaar voor het koude natte seizoen met een aantal eenvoudige do’s en dont’s!

Do 1: Trek alle dode planten eruit
Voordat de herfst eraan komt is het belangrijk om alle doden planten uit de grond te trekken. Het kan soms lijken alsof je ze slechts een paar maanden geleden hebt gepland, maar het is echt het beste. Mocht je een composthoop hebben, dan kun je alle planten handig voor de compost gebruiken.

Do 2: Snoei bomen en planten
Zodra je bomen of planten geel of bruin aan het worden zijn, is het tijd om ze te snoeien. Als je planten echter nog steeds bladgroen groeien, kun je ze het beste met rust laten en wachten tot de lente om de dode stengels weg te snoeien. Mochten je planten zaden bevatten en wil je deze zaden graag bewaren, dan kun je ze verwijderen en in papieren enveloppen bewaren voordat je ze gaat snoeien. Zo kun je ze in je tuin strooien, zodat je er volgend jaar weer van kunt genieten.

Do 3: Plant herfstbloembollen
Als je graag een prachtige show van vroege voorjaarsbloemen wilt, is dit het perfecte moment om bloembollen, waaronder krokussen, tulpen en narcissen, te planten. Het is belangrijk dat je dit doet voordat de grond bevriest.

Don’t 1: Laat je buitenmeubels en tuingereedschap niet buiten staan
De zomer zit erop en het is tijd om je buitenmeubels op te bergen. In Nederland regent en waait het vaak erg hard in de herfst- en wintermaanden. Zorg ervoor dat al je meubilair mooi blijft door het op te bergen in een schuur. Denk aan tuinsets, zwembaden en bbq’s. Het is ook verstandig om al het tuingereedschap dat je in de zomer gebruikt hebt op te ruimen. Spoel het vuil af, laat ze goed drogen en breng een dun laagje olie aan om ze te beschermen tegen roesten.

Don’t 2: Laat zieke planten niet in je tuin staan
Planten met zieke bladeren of vreemde vlekken kun je beter niet in je tuin laten staan. Wellicht dat de koude wintermaanden ze doden, maar je wilt niet het risico nemen dat de andere planten in je tuin ook deze ziekte krijgen. Als je ze in je tuin laat staat, kan de ziekte zich verspreiden naar andere planten en overwinteren om ook volgend tuinseizoen problemen te veroorzaken. Zieke planten composteren is geen goed idee, omdat de ziekten gemakkelijk terug in uw tuin kunnen worden verspreid.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Tuinieren
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag