Geen groei grote trachycarpus!?!?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/08/2008 - 22:29
palmfanatico

Geen groei grote trachycarpus!?!?

Ik heb een grote 4 stammige trachycarpus fortunei in begin juni overgeplant van een te kleine pot, naar een extreem grote pot 700 liter.(heeft hij wel nodig) Ik hou de palm al een tijd in de gaten, hij heeft 2 bloemstengels gemaakt maar die zijn vrij snel bruin geworden en uitgedroogd (de boom krijgt wel water), ik heb ze er al afgeknipt. verder is de plant eigenlijk niet gegroeid, er zijn wel nieuwe speren maar er is nog geen nieuwblad open gegaan. hoe kan dat? verder krijgen de wat oudere bladeren soms wat bruinige stippen aan de punten en drogen ze een beetje uit. maar verder blijft hij groen. 2 andere trachycarpussen die ik in de tuin heb staan hebben al 5 nieuwe bladeren aangemaakt!
wat is de oorzaak? komt het omdat ik hem heb overgeplant dat daarom de bloemtakken en boom niet groeien? geef ik hem mischien wat te weinig water? ( ik neem aan dat dat toch niet de oorzaak is dat hij helemaal niets is gegroeid?)
verder blijft de boom gewoon groen en gaat niet hangen of iets, ik maak me echter wel een beetje druk hierom (ik heb wel vaker verhalen gehoord over dat ze een jaar stil kunnen staan bij overpotten, maar mijn vruchttakken zijn ook dood)

k hoop dat iemand wat weet!

groeten Marco

ma, 11/08/2008 - 19:25
kristof p

hoi,

dit komt zeker door het overpotten van volle grond naar een kuip. de palm had veel meer wortels in de volle grond die hem in zijn waterbehoeften voorzag dan nu in de kuip. hij had gewoon geen energie genoeg om zijn bloemtakken tot ontwikkeling te laten (je had ze beter direkt weggesneden zodat hij daar geen energie moet insteken) komen en ook niet om echt te groeien.
ik zou hem zo vlug mogelijk terug in de grond planten en dan nog zal het waarschijnlijk één tot twee jaar duren eer die opnieuw bovengrondse groei vertoont en nog langer eer die terug normaal groeit...

gr
Kristof

ma, 11/08/2008 - 19:42
palmfanatico

Dankje voor je info, maar deze plant komt niet uit de volle grond maar uit een andere pot die veeeeel kleiner was, en bijna op springen stond, nu heeft hij super veel ruimte. komt het dan alsnog door het overpotten dat de stengels dood zijn, en dat de plant niet groeit?

ma, 11/08/2008 - 19:49
kristof p

oeps, had het niet goed gelezen...dan denk ik dat er geen probleem is en dat hij nu eerst een hoop wortels aan het maken is en daar al zijn energie insteekt...die zal opeens wel weer op gang schieten :)....
heb het zelf nog nooit gebruik maar ik hoor alleen maar positieve dingen met het gebruik van palmbooster voor het vlot laten wortelen van palmen(en andere planten). ms moet je dit eens proberen....

gr
Kristof

ma, 11/08/2008 - 23:10
ed ressiv

Dag Marco
geen paniek, als je een palm overplant stopt de groei, punt.
Hij moet even bekomen en gaat dan weer aantrekken maar dat duurt wel enige maanden.
Geef hem voeding en kalk, dus koemestkorrels wel een liter, en kalk een kwart liter, en water om de andere dag een emmer.
Zeker tot het moment dat er groei zichtbaar wordt. Vergeet de dreinage niet in de pot anders gaat hij er zeker aan dood.
Succes
Hans

ma, 11/08/2008 - 23:20
palmfanatico

dus het komt wel goed? het is nu al 8 weken namelijk dat hij niet groeit, hij staat ook echt stil. hij krijgt wat bruine puntjes aan sommige bladeren en wat bruine vlekjes, ik denk dat hij iets te droog is. verder blijft hij mooi groen en gaat niet hangen of iets.
zou het ook kunne dat hij dan deze zomer gewoon overslaat met groeien? en volgend jaar weer begint?/
bedankt in ieder geval!

groeten marco

di, 12/08/2008 - 12:00
Frankko123

Ik zou me toch zorgen maken want waarom zou de palm een tik krijgen van het overplaatsen naar een grotere kuip. De wortels zijn toch geheel intact gebleven? Hoe was de groei voorheen?

di, 12/08/2008 - 23:50
palmfanatico

nou ik heb de palm eind zomer vorig jaar gekocht, hij is nog net even mooi groen als nu, alleen ik heb nog geen groei meegemaakt omdat het winter werd. toen begon hij te bloeien en heb hem mischien inderdaad op het verkeerde moment overgepot. de wortels zijn intact, heb ze wat losjes gemaakt met me handen, maar verder nix beschadigd. ( ik hoor inderdaad wel vaker dat ze soms stoppen met groeien bij het overpotten dus hoop maar dat de palm komende lente wel gaat groeien. want hij is verder gewoon mooi groen en ziet er gezond uit)

do, 14/08/2008 - 10:57
mlamberts

Ja dat is waar, ik heb dit momenteel met 2 phoenix canariensis!

Een dikke maand geleden gekocht en in pot gezet, tot nu toe geen enkele verandering!

Daar in tegen mijn trachycarpus Fortunei die ik dezelfde tijd heb gekocht en daarna in volle grond heb geplaatst heeft al 2 nieuwe en OPEN bladeren, 1 gaat er zo goed als open en zie alweer 3 nieuwe bladeren, die gaat echt als een peer...!

Gewoon geduld, het kan geloof ik zelfs zijn dat hij in de lente pas weer begint!

Suc6 ermee!

Onderwerp gesloten