Grond aanpassing tuin.

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 04/04/2006 - 12:44
rkboers

Grond aanpassing tuin.

Situatie: Nieuwbouwwijk, afwatering op het maaiveld en wordt opgevangen in grind bakken. Het woongebied is een water infiltratie gebied.
Tuin situatie: grindbakken waarbij 1 grindbak is uitgerust met een dompelpomp om een teveel aan water af te voeren naar de gemeente grond en daar kan wegstromen naar de straat (zeer hoge grondwaterstand bij veel regen) De gehele tuin is opgehoogd (ong 15 tot 20 cm) op het teras na. Dit is gedaan met elementen. Hierin is nog grond geplaatst uit het teras.
(Door de dompelpomp lukt het om de grondwaterstand tijdens veel regen te laten zakken tot 30 cm onder het maaiveld. Bij iets minder regen (zoals nou het geval is is de grond waterstand lager dan 1 meter))

(Reden voor een water infiltratie gebied (volgens de kenners) is dat het de afgelopen jaren droger wordt. In de zomer korte hevige buien waarvan het water snel wordt afgevoerd. Doordat er droogte ontstaat moet het water worden gebufferd. Gevolg hiervan is dat waterschappen en gemeentes waterinfiltratie gebieden aanleggen.)

Het probleem, De bodem bij ons in de tuin bestaat uit klei en zand. De grond is behoorlijk plakkerig. Door de capilaire werking van de grond kan de grondwaterstand behoorlijk hoog komen.
Tevens is het een nieuwbouwwijk. Nou wil ik op enkele plaatsen in de tuin nog meer elementen plaatsen waardoor de grond nog hoger komt ong 40 cm boven het maaiveld.

De vraag:
Welke grond kan ik hiervoor gebruiken als ik palmen in de tuin wil plaatsen. (voor de extra verhogingen waar de palmen komen)
En moet de grond voor een boomvaren worden aangepast. (grond is vochtig dus een goede plek voor een boomvaren) (alleen bij bevriezing van de grond (wortels)......?)
Ik zal nog wel enkele gaten boren in de tuin voor drainage onder de palmen (deze worden volgestort met grof grind).
Lava grit: ik zat zelf te denken om lavagrit te mengen met de huidige grond maar ik weet niet waar ik de lavagrit kan bestellen. (liefste geen big bag)

wo, 05/04/2006 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Ik heb hier niet zo heel veel verstand van, maar wat ik wel weet is dat klei zeker niet de beste grond is voor palmen want klei houd vocht vast en daar kunnen ze nou net niet tegen.
In iedergeval wel goed om nog een verhoging te maken, dat scheelt altijd.
Ik zou eens informeren bij een tuin-hoveniersbedrijf of eens op internet kijken bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in tropische planten oa bijv. Exoterra in Oldeberkoop die hebben zelf een grote tuin met tropische planten, zij zullen ongetwijfeld tips kunnen geven, ik zou me in iedergeval goed laten voorlichten, t zijn toch dure planten en t zou zonde zijn om ze te verspelen.
groetjes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag