Groot risico???

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/04/2008 - 00:24
palmfanatico

Groot risico???

Ik heb een grote trachycarpus fortunei in de tuin in pot. ik wil hem of in volle grond of in een nieuwe grote (zogenoemde wijnkuip) verplanten.
het probleem is dat het er 4 zijn aan elkaar, ik kreeg te horen dat dat op den duur slecht is voor de palm en dat er zowieso een paar dood kunne gaan omdat de kleinere geen ruimte hebben om te groeien in de volle grond of pot. is dat echt zo?
en hoeveel risico heb ik dat mijn palmen dood gaan als ik ze uitelkaar haal door middel van zagen? ik wel echt niet dat ze dood gaan.
klopt het verhaal van dat ze inderdaad dood kunnen gaan als ik ze bij elkaar laat groeien?
of niet? en hoeveel kans bestaat er dat ze dood gaan als ik ze zaag?

hier onder staat een foto van de stammen.
groeten marco.

Groot risico???
za, 26/04/2008 - 17:36
palmfanatico

hier nog een foto van boven af.

Groot risico???
za, 26/04/2008 - 21:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marco: als de palmen echt aan elkaar zitten, zou ik ze zo laten. Het ziet er toch fantastisch uit, zo'n cluster palmen!
Zijn ze echter met z'n 2- of 3en in 1 pot geplant, (wat je nogal eens ziet) dan zijn ze probleemloos te scheiden.

di, 29/04/2008 - 02:05
edwardkarin

Probeer ze eens uit elkaar te halen, wie weet, maar zagen of snijden kan wel, maar dan moet je dat NU doen en ze NU een plek in je tuin geven met daarin een gat flink wat mest steentjes erdoorheen(gedraineerd) en veel water geven, dan komt het best goed, want de wortels die je beschadigd, dat doe je immers ook als je een trachycarpus verplaatst, daar kom je niet onderuit.

Maar alles moet je dan NU gaan doen!

gr. Edward

di, 29/04/2008 - 18:50
kroisos

als je in de stammen moet beginnen zagen mag je het wel vergeten, wortels herstellen zich maar de stam herstelt zich nooit meer en ieder wondje is een uitnodiging voor de één of andere schimmel die op zijn beurt weer rot veroorzaakt...ik zeg niet dat je palm gaat doodgaan als je in de stammen zaagt maar hij zal er zeker niet beter van worden...

gr
kristof

di, 29/04/2008 - 19:14
edwardkarin

Ik heb er ook eens 2 in een pot gekweekt uit elkaar gehaald, en die staan nu afzonderlijk en doen het goed, ik moest de handzaag erin zetten om de kriskras door elkaar gegroeide wortels te scheiden, maar dat is dus gelukt, staan alweer 5 jaar, zijn zelfs 4 jaar geleden dus een jaar na de scheiding meegenomen naar mijn huidige woning, dus tja......

Ik ben niet zo bang voor dit soort dingen, als je maar NU doet dan is het precies de goede tijd.

Succes Edward,

di, 29/04/2008 - 20:12
kroisos

ja, ze zijn zeker te scheiden als je alleen maar door de wortels moet zagen...met een beetje warmte en veel water groeien er vlug nieuwe wortels. palmen zijn primitieve planten en zijn niet instaat om zoals een loofboom wonden te laten dichtgroeien waardoor gelijk welke schade aan de stam een blijvend letsel is. als dit maar oppervlakkig is gaan ze er geen last van hebben maar een diepe wonde kan als er water in blijft staan rot veroorzaken en rot die zich uitbreid binnen de stam kan na een tijdje toch wel de dood betekenen van je mooie palm...gelukkig zijn er tegenwoordig wel middeltjes om dit te behandelen denk ik ;).
Trachycarpus fortunei is nu wel een sterke palm en zal dit waarschijnlijk meestal goed overleven maar bij andere soorten kan ik me goed inbeelden dat dit misgaat...
sla dus ook nooit nagels of iets dergelijks in de stam van een palm, als je toevallig het meristeem goed meehebt kan het zijn dat hij eraan is!

gr
kristof

wo, 30/04/2008 - 00:24
edwardkarin

Ik bedoel ook alleen de wortels en niet iets anders, maar ik kan me iets anders ook niet voorstellen, er is toch niets meer dan de wortels?

Het waren 3 verschillende palmen en absoluut geen zijscheuten, zoals bij de chamaerops humilis, dan beschadig je zeker de palm.

Maar dit moet je ook even bekijken, uit de kuip halen, zal ook wel opengezaagd moeten worden, ik ken dit ritueel uit ervaring.

Maar de trachycarpus is sterk, maar nogmaals nu doen, perfecte tijd van het jaar.

gr. Edward

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag