heliconia : wie weet er wat over

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 04/07/2006 - 02:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

heliconia : wie weet er wat over

ik heb in de winter een heliconia gekocht. Op dat moment stond hij in bloei met zeker 10 bloemen. na enige tijd zijn dze afgestorven en heb ze er uit geknipt. De plant begint er steeds slechter uit te zien. Hij heeft ovaal vormige bladeren met een groen bruine rand. In sommige bladeren zitten bruine verschrompelde bladeren. Op het moment krijgt hij allemaal nieuwe stengels zeker 10 stuks en deze beginnen nu ook al bruin te worden. Ik geef hem iedere week nu voeding voor bloeiende planten.

Wie weet hoe ik deze verkleuring van bladeren kan verhelpen zodat hij weer wat gezonder uit ziet?

di, 04/07/2006 - 15:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een heliconia is een hele moeilijke plant...ik ben er ook ongeveer een a anderhalf jaar geleden mee begonnen.
Ze hebben vooral warmte nodig, sommige soorten kunnen niet eens tegen temperaturen onder de 15 graden....maar ik ben ook nog maar een beginneling op dit gebied, verder hebben kunnen ze ook niet tegen al te droge lucht volgens mij.....vandaar de bruine verschrompelde bladeren.

di, 04/07/2006 - 17:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo!

Ik heb twee heliconia's en met de eerste had ik hetzelfde probleem als wat jij hebt. Toen heb ik een tweede gekocht en die doet het prima en met de eerste gaat het inmiddels ook goed.

Heliconia's houden inderdaad van een hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig sproeien en veel water geven in deze periode. Het kan ook zijn dat je de plant in een te kleine pot hebt zitten. Ik had vorig jaar hetzelfde, er kwamen enorm veel nieuwe stengels waardoor er op een gegeven moment ongeveer driekwart wortel en een kwart aarde in de pot zat. Dus je zou kunnen overwegen de plant over te potten in een flinke pot, met palmgrond! Dit helpt zeker, tenminste, bij mij wel., In de winkel leveren ze de plant soms in gewonde potgrond, maar ik heb bij een goed tuincentrum als tip gekregen ze altijd in palmgrond te zetten.

Nou, ik hoop dat je er verder mee komt en dat je nog lang van deze prachtige plant kunt genieten! En knip de bladeren met een flinke bruine rand er maar lekker uit, dat wordt toch niets meer.

di, 04/07/2006 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik ben op dit moment een boek over Heliconia's aan het lezen...
wat daar ook instaat is dat ze bladverbranding (zo staat het er echt) kunnen krijgen door "onderkoeling" als de plant dan helemaal bruin wordt tot op de rhizome deze koel en droog wegzetten op het moment dat het weer warmer wordt gaat ie gewoon weer uitlopen...maar te koel is dus ook funnest.

za, 08/07/2006 - 03:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

tja, was een dezer dagen weer eens naar mijn heliconia aan het kijken en zag ineens beestjes op de nieuwe uitlopers kruipen. Ben toen naar een tuincentrum gegaan en heb de plant mee genomen. Deze zat dus onder de luis. Heb hem er al voor behandeld en moet dit nog een paar weken doen. inmiddels staat hij nu ook buiten. ze mogen dus in de felle zon de hele dag. maar wel met een overgangs fase. dus eerst een uur en erna opbouwen. hij krijgt nu ook ieder dag in de avond water. het advies wat ik verder nog heb mee gekregen is dat als je wil dat hij weer gaat bloeien dan moet je hem hlve oktober naar binnen halen en hem weg zetten bij en graad of 10 a 15 en hem weinig water geven. Daarna in april/mei hem weer op zijn oude stekkie zetten dan zou ie dus weer moeten gaan bloeien.

wat is dat voor een boek, waar heb je dat gekocht, wat voor en bestel nummer staat erop zodat ik dat ook kan aanschaffen want ik vind het een bijzonder mooie plant. waarschijnelijk ga ik me ook nog een keer een stralizia aanschaffen. Ik heb deze in frankrijk zien bloeien in de volle grond en niet een klein struikje maar een echte mega struik! echt meg mooi.

bedankt voor jullie adviezen

za, 08/07/2006 - 10:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mag ie ook Strelitzia heten?

za, 08/07/2006 - 11:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb het boek geleend van iemand...het heet:
Heliconia an identification guide van Fred Berry en John Kress
ISBN 156098-007-9
Het is trouwens een interessante familie waartoe ook de heliconia behoren.....ben echt fan van deze Zingiberales familie.

Onderwerp gesloten