het groeipunt beschermen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 11/11/2005 - 13:51
van dijk

het groeipunt beschermen

hallo allemaal ik wil graag weten vanaf welke temp. mijn drie tracycarpus fortunei moet beschermen , het gaat me meer om het groeipunt vanaf welke temp. bevriest ie en vanaf wanneer moet ik de speer droog houden etc. zodat ie niet kapot vriest , alvast bedankt en groetjes van een exootje in nederland.

vr, 11/11/2005 - 14:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is al vaker gevraagt op deze site, maar de trachycarpus fortunei hoef je niet te beschermen. Enkel een trechter op de jongste groeispeer (bij veel regen en kou) is voldoende. Hoe dit moet staat wel ergens in het archief hier (inclusief foto's).
Ook als deze plant schade oploopt is het niet erg, want ze hebben een snel herstellend vermogen. Ik heb het vaker meegemaakt (heb mijn trachy's in de volle grond nog nooit beschermt). Ga dit jaar de trechter methode bij de wat jongere exemplaren wel proberen.
Andere trachy soorten en andere palmsoorten behoeven wel bescherming (op de T. wagnerianus en T. takil na dan).

za, 12/11/2005 - 20:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Al drie jaar alleen een beetje wortel bescherming,maar is ook niet echt nodig bij wat oudere trachy's.Maar ik woon in het westen van nl! temp max min 11 ofzo! tot nu toe.

ma, 14/11/2005 - 00:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Harry,

wat noem je een wat oudere trachy?
Die van mij heeft een stam van ongeveer 1.2m en heb ik in het voorjaar geplant.
Zit erg te twijfelen of ik moet beschermen met een trechter of niet.
Ik heb laatst ook gehoord dat je met potgrond de voet kan afdekken(heuveltje maken).
Heeft iemand hier ervaring mee?

Gr

Peterr

ma, 14/11/2005 - 21:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Peter,

Wat boomschors (dikte rond de 5 a 10 cm) rond de stam (waar de wortels zich bevinden) is voldoende voor een Trachy. ZO kunnen de wortels niet te snel bevriezen

vr, 18/11/2005 - 16:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Peterr, Ik zou dat nooit doen, een heuveltje maken van potgrond. Dan krijg je het zelfde effect als je palm te diep in de grond plaatsen. Dit is funest voor een palm. Als je de wortels wilt beschermen zou ik het advies van Eldorado & Harry opvolgen.
Ik zelf heb bijna nooit de wortels beschermt. En daar ook nooit problemen mee gehad.
Groeten & Succes Jerry

za, 19/11/2005 - 15:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

bedankt voor de andwoorden allemaal ik heb hier erg veel aan en leer steeds meer van dit exoten forum , we hebben vier palmen een kleine van 60 cm , een van1.30 m , een van 1.70 m en de grote palm van 3.30 m stamhoogte alle vier in de volle grond , bananen planten , andere tropische planten , we willen onze tuin langzaam uitbreiden met andere soorten en we hebben dit jaar nog een waterval gemaakt van1.50 m hoog van keien( ziet er leuk uit in een exotische tuin) groetjes van een exoot.

vr, 02/12/2005 - 21:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

In droge omstandigheden zullen uw palmen niet bevriezen.
Wanneer er water in het groeipunt loopt en daarna sterk vriest is er kans op schade. Ook sneeuw kan je best van de bladeren verwijderen, ze gaan anders sterk doorhangen en smeltwater kan in het groeipunt lopen.

do, 22/12/2005 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de trachi jonger is dan 5 jaar dan beschermen, ik doe dit met rietmatten, verticaal rondom, touwtje er om en klaar.
Bij veel wind evt. tuien aanbrengen.
De grond rondom dek ik af met tempex dik 50 mm.Een plaat van 100x100 cm zaag ik doormidden en schuif de beide helften aan de stam, de stam uitsparen, na de grootste vorstperiode( minder dan 10 gr. vorst en aan het einde van de winter) haal ik alles weer weg.
Mijn kleinste boom is 120 cm, en de grootste 400 cm.
Kom ik hoogte te kort met de rietmatten dan knoop ik de volgende aan de onderste vast. Bij de grote palm doe ik er nog een laagje groene bouwgaas omheen ( veiligheidsgaas van kunststof) dan blijft alles goed bij elkaar ook bij storm en alles kan goed ademen.
succes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag