Hulp nodig bij kiezen palm

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/06/2006 - 17:10
rekel

Hulp nodig bij kiezen palm

Hallo allemaal ik zou graag horen wat jullie adviseren...
Ik wil binnen 2 weken een mooie palm aan schaffen voor in de achtertuin, ik wil deze in de volle grond gaan zetten dus moet goed winterhard zijn!
Omdat iedereen zowat al een fortunei in de tuin heeft zou ik graag een mooie vederpalm kopen, maar welke kan ik dan het beste nemen?
Ik heb gehoord dat de Jubea Chilensis en de Butia Capitata goed winterhard zijn, welke kan ik van deze (of andere soorten) het beste kiezen?
Alvast bedankt! fotos zullen zeker op dit forum komen straks!

Gr Raymond

di, 06/06/2006 - 20:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je kiest voor een Butia zou ik de Eriospatha nemen. Deze is nog beter in onze winters te houden dan de Capitata.

De Jubaea is ook een goede keus, maarreh weet wel dat je voor een beetje palm toch wel een goed gevulde portemonnee mee moet nemen. Dit geldt zowel voor de Butia maar nog meer voor de Jubaea.

Succes.

Miranda

ps op het Cemunnos forum en op dit forum is ook Erwin Santens van Belgian Palms actief en deze heeft heel veel verschillende soorten palmen in de volle grond staan. Hij woont in de buurt van Brussel. Als jouw klimatologische omstandigheden gelijk zijn aan de zijne kun je misschien bij hem info halen over zijn ervaringen.

di, 06/06/2006 - 20:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

wilt ge een winterharde palm zonder problemen te hebben en niet bij te verwarmen en ook nog zonder tenten te bouwen dan blijft enkel de jubaea over. de butia kan met een dak tegen vocht ook nog maar tot -10

di, 06/06/2006 - 21:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

de Jubaea..........een kleine ferrari qua kosten.....maar een absolute topper.......

di, 06/06/2006 - 21:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt weer allemaal! Kheb eens goed de prijzen bekeken en de jubea is idd erg duur, miss toch maar een trachy ;)
A.s. vrijdag ga ik eens een kijkje nemen bij gardenpalms in Heerde, dus ik ga ervan uit dat ik die dag een nieuwe aanwinst heb!
Foto's volgen ;)

di, 06/06/2006 - 23:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Jubaea is inderdaad een stuk duurder dan Butia (eriospatha, odorata, capitata, ...)
Toch denk ik dat eriospatha beter geschikt is voor onze winters dan Jubaea chilensis.
Uit verscheidene bronnen vernam ik immers dat er zich gemakkelijk speerrot voordoet bij Jubaea terwijl Butia eriospatha daar toch iets minder gevoelig zou voor zijn.
Eriospatha zou in Nederland zonder enige schade al een -12°C hebben doorstaan. Enkel de speer werd beschermd tegen uitdroging door de wind want de wind kan ook een grote boosdoener zijn hoewel hier zelden over gesproken wordt.
Niet echt een vederpalm maar toch ook een aanrader voor ons klimaat is de Trithrinax campestris. Zeer mooie palm die tergend traag groeit. Zoek hem dus best direct een maatje groter.
Voor de prijs van een 15à20 jaar oude Jubaea heb je al een campestris van om en bij de meter stam.
Wat ik echter ook zou aanraden als je geen fortunei wenst is de Trachycarpus Wagnerianus. Deze trachy heeft een veel kleiner en stijver blad dan de fortunei waardoor hij veel minder windgevoelig is en steeds zijn mooie ronde bladeren behoudt.
De vorstbestendigheid is in dezelfde grootteorde van de fortunei.
Grote wagnerianusplanten zijn evenwel niet zo gemakkelijk te vinden. Als je er vindt zijn er veel verschillen in vorm en prijs.
Weet dat een wagnerianus een beetje een struikachtig uiterlijk heeft en dus in zijn mooiste vorm bladeren heeft van de bodem tot van boven. Deze versie is evenwel nog moeilijker te vinden.
Toch zou ik opteren voor zo'n plant en niet voor een op fortunei lijkende wagnerianus met kale stam (die dus wel goedkoper is).
Mocht je nog vragen hebben, mail gerust:
erwin [dot] santensattelenet [dot] be

Groetjes,
Erwin
Belgian Palms Affligem

wo, 07/06/2006 - 01:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt! Ik ga vrijdag eens goed rondkijken en ook de prijzen eens goed vergelijken, jullie horen nog van mij.

Onderwerp gesloten