IJsheiligen

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 24/03/2006 - 18:12
texeltje

IJsheiligen

Hallo exotenfans,

Wat ik graag van jullie wil weten....hoe trouw zijn jullie aan ijsheiligen......wat betreft exoten in pot naar buiten brengen?
Ben wel benieuwd naar ervaringen en dan zal het wellicht ook schelen in wel deel van het land je woont..?..
groetjes

vr, 24/03/2006 - 18:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Ik ben totaal niet trouw aan de ijsheilige, vorig jaar stond alles al vanaf half maar uitgepakt en onbeschermd buiten. Ik kga morgen alle kuipplanten naar buiten halen, die kas uit... En verlopig als de temp niet emer richting vriespunt gaat blijven ze lekker buiten staan.

Ook bananen ga ik denk ik toch maar uitpakken morgen, en chamaerops humelis dakje gaat ook weg. Ik zit alleen nog te verzinnen over Phoenix canariensi aangezien dit wel een flink bijwerk is. Dat je niet 1 2 3 weer overheind zet maar aan de andere kant een phoenix kan ook wel tegen eens stootje en ik zie liever de phoenix aankomende zondag en maandag met de voorspelde 16 graden tog onbeschermd staan ... Dus daar zit ik nog over te twijfelen.

Greetz robbin

vr, 24/03/2006 - 19:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Qua exoten heb ik nog geen ervaring. Wel gooi ik mijn tropische orchideeën (van binnen) uiterlijk begin mei naar buiten! Nog nooit geen problemen gehad. Als april al mooi is gaan ze dan al! En ik kan je verzekeren dat deze planten toch wel wat vorstgevoeliger zijn dan exoten.

Maar ik denk wel dat je gelijk hebt met je opmerking dat het scheelt waar je woont. Ik heb een weeramateur in de straat en volgens hem is het deze winter niet beneden de -5,5 graad geweest. Ik geloof dat heel veel exotenliefhebbers daar van kunnen dromen.

Gr. Miranda

vr, 24/03/2006 - 21:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alle exoten staan hier (Oud-Heverlee, het uiterste zuiden van Vlaanderen) buiten sinds gisteren. Als het nu nog vriest, zal het vast niet veel zijn en als de plantjes daar al niet tegen kunnen, dan kun je ze enkel binnen houden.

Je moet natuurlijk wel het weerbericht in de gaten houden, want met de huidige klimaatsgrillen weet je maar nooit: zomer tot half november, geen herfst dan en winter tot eind maart...

vr, 24/03/2006 - 22:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier was laagste minium deze winter -6,1 ... dat was 1 nacht. Ik heb nog een paar enkele nachten gehad van tussen de -4 en -5. De rest zat allemaal tussen de -0,1 en -3 waarvan, wat wel op valt opmerkelijk veel nachent met onder de -1 nog ... Ik zit dit jaar weer in een zona 9a :D

vr, 24/03/2006 - 23:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook een hoop planten in een koele kamer staan en zou deze morgen willen buitenzetten.

zijn er planten bij die ik best nog binnenhoud?

Het gaat om:
Lantana camara
kleine brugmansia's
ensete (een groene en een maurelli)
musa "little prince" dwarf cavendish
phoenix roebelenii
Yuccainfo-icon elephantipes

Groeten Kim

vr, 24/03/2006 - 23:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kim
de musa cavendish zou ik zeker nog niet buiten zetten en zelfs niet voor het echt warm word ,dit is een plant die toch graag in een warmere omgeving vertoefd.ook de roebelenii is eigenlijk meer een kamerplant.hou er ook wel rekening mee dat het nog steeds maart is en dat uw planten lijstje vorstgevoelige planten bevat.
lantana kan bij goed weer wel naar buiten maar waneer het terug frisser word pakt ge ze toch beter terug naar binnen.ze zullen er anders toch maar een groeististand van over houden.
groeten Frans

za, 25/03/2006 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Frans,

Bedankt voor de tips! Toch nog even over de phoenix roebelenii: Ik heb binnenshuis inderdaad een exemplaar die het daar goed doet, bij een raam op het noorden dicht bij de verwarming zelfs.

Maar de kleinere die ik weer buiten wil zetten, heb ik vorig jaar in de grond gezet op een schaduwrijke plek. (In mijn hele tuin is veel schaduw van hoge pinussen). Hij heeft het daar zeer goed gedaan, ik heb hem in het najaar opgepot en in de koele kamer overwinterd, en ziet er nog steeds zeer goed uit. Is het probleem bij deze palm buiten meestal niet het verbranden van de bladeren door de zon?

Groeten, Kim

za, 25/03/2006 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kim
klopt ,op een schaduwrijke plaats kan deze in de zomer als kuipplant gehouden worden.
groeten Frans

za, 25/03/2006 - 11:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Nou ik ga van het weekend maar een deel buiten zetten denk ik en hopen dat het niet meer gaat vriezen en anders doe ik er wel plastic om of zo want sommige zijn vanwege grootte moeilijk te verplaatsen. Tja en dan zijn de vorstkansen hier aan de kust toch wel nihil denk ik......
Oh enne de Butia capitata zou ik die al buiten kunnen zetten?
groetjes en bedankt voor de reacties

za, 25/03/2006 - 12:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb m'n Butia capitata buiten staan (hmm....is ook 2 meter lang!)
maar nog wel beschermd voor te veel regen.

za, 25/03/2006 - 12:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi texeltje
de Butia capitata kan behoorlijk tegen vorst als de palm droog blijft wel tot -10º dus daar hoef je aan de kust niet zo bang voor te zijn.
Als je het experiment met de Musa sikkemensis aangaat geef je bevindingen dan is door, wellicht worden we er allemaal wijzer van.
Groeten
Hans

Onderwerp gesloten