Ik zit op Kreta

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 04/07/2009 - 22:06
edwardkarin

Ik zit op Kreta

Geweldig hier, nu nog 27 graden(21.00u.), wel wat vochtig geworden, kamer met granaatappelbomen voor mijn neus, oleanders als bomen hier in de tuin, en palemn, veelal de phoenix canariensis en de washingtonia robusta/filifera.
Ook bananen worden hier gekweekt voor de consumptie.
We zijn al naar het palmenbos geweest Vai in het oosten, geweldig mooi een origineel stuk met de Kreta-dadelpalm, ook naar Prevelli gaan we nog, een uitmonding van een rivier met een lagune en wilde palmen, ook de Kreta-dadelpalm komt daar in het wild voor, het is een afstammeling van de phoenix dactylifera, kleinere soort.

Je merkt wel dat je laag zit qua breedtegraad, lager dan zuid-Turkije bijvoorbeeld, de zon staat bijna pal boven je rond 14.00u. in de middag, het wordt dagelijks zo'n 32 graden hier, soms wat bewolking maar dat is dan ook zo weer weg.
Wind komt nu van zee uit het noorden, maar wat maakt de windrichting hier uit? Koud wordt het toch niet.

gr. Edward

zo, 05/07/2009 - 00:55
phil2

Edward
genieten,genieten en nogmaals genieten
prettige vakantie Philip.

zo, 05/07/2009 - 01:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Doel je op de Phoenix theophrasti? Veel vakantieplezier!

Groet,

Draco

zo, 05/07/2009 - 10:28
koertje

Hoi edward,

De zon staat daar nu zo'n 12 graden uit het lood in deze tijd van het jaar, bij ons wel 29! Prachtig eiland.. Wel nog even de Samaria-kloof lopen hè, is een eitje. (Heb nog nooit zulke grote blaren gehad).

Fijne vakantie!

zo, 05/07/2009 - 11:38
kraikkonen

Sissi vindt ik ook altijd een aanrader op Kreta. Mooi senang vissersdorpje.
Prachtige eilanden. Nog 2 weekjes dan naar Rhodos :)

zo, 05/07/2009 - 15:59
Subtropical

Fijne vakantie Edward

zo, 05/07/2009 - 23:04
miepje

Een dagtrip naar het eiland Santorini is ook een aanrader, met de lava stranden. Of naar het lepra eiland, Knossos is ook indrukwekkend. Tja na 4 keer ken ik het eiland wel, blijft mooi, fijne vakantie,
groetjes Monique

wo, 08/07/2009 - 16:28
edwardkarin

Hallo iedereen,

Zit hier in Chersonissos in een modern internetcafe en een oud Grieks vrouwtje eet nu haar lunch, hoe tegengesteld kan het hier zijn, ze weet zelf niet eens hoe ze een p.c. moet opstarten, tja...

Ik ben ook nog naar Preveli geweest, ook adembenemend mooi, ik heb met een scherp stuk rotsteen wat kleine phoenix theophrastii mee kunnen nemen hebben hun eerste kleine blad, de dadels vallen er op de grond en er ontstaat er weer een, ik heb ze in een potje gezet met wat grond uit de hoteltuin, dat rode teracotta-grond, ook wat vetplantjes o.a. lampranthus aurantiacus, alles gaat beschermd in de koffer, en dan maar hopen dat het er na wat uren er nog uitziet, want in de handbagage lijkt me niet slim, ik denk dat je geen planten en dieren mag uitvoeren ook niet binnen de EU?
Zal eens ff. kijken op ww. douane.nl maar ik neem het toch mee, de palmen zijn taai kunnen tot -12 verdragen las ik.

Trachycarpus fortunei zie je hier ook weleens staan, hier in de buurt een mooie grote stam 8 meter denk ik, met een washingtonia ernaast, daar doet de trachycarpus niet eens voor onder.

Temp. overdag rond de 30 graden, minima liggen erg hoog, s' avonds zeker nog ruim 28 graden langzaam dalend naar 22 graden tegen het krieken van de dag.
Veelal onbewolkt.
Sommige mede Nederlanders denken dat het veel warmer is, maar dat is helemaal niet zo, maar ja dat is typisch Nederlands, ze begrijpen kennelijk niet hoe 30 graden aanvoelt.

Ook veel grote oleanders, in onze hoteltuin hele bomen, witte bloemen zoveel als sneeuw, ach het stelt hier niets voor met die ploert.

gr. Edward

wo, 08/07/2009 - 19:48
kraikkonen

Hey Edward,

Ik welk hotel zit je?
Ik zat vorig jaar in Hotel ERI beach.

do, 09/07/2009 - 00:17
micle

Edward,

Als je het goed inpakt moet het lukken om ze heelhuids hier te krijgen. Ik heb 6 weken met div bamboe's in mijn rugzak rondgelopen in Thailand en tijdens de terugvlucht ook in de grote rugzak ipv mijn handbagage en dan ging prima.

Hele fijne vakantie en neem voor ieders wat mee als aandenken van jou vakantie hahahhaha.
Groeten Micle

do, 09/07/2009 - 02:25
sub T

Stekken zou je in een vochtige doek kunne wikkelen om tegen uitdrogen te beschermen, en dan in een plastik zakje. Heb deze tip eens gekregen van iemand in Spanje maar zelf nog niet uitgeprobeerd.
Misschien het proberen waard?

In ieder geval nog een leuke vakantie toegewenst!

groetjes uit het natte België

do, 09/07/2009 - 20:51
micle

De bamboe verpakte ik alsvolgt.
Het wortelstokje gewikkeld in toiletpapier daarna goed nat gemaakt en vervolgens een boterhamzakje omheen gedaan. Wel regelmatig laten luchten op de kamer als ik niet aan het rondtrekken was. Deze methode werkte zo goed dat er zelfs al nieuwe worteltjes aanzaten.

Nog een tip voor iedereen die op vakantie gaat. Ik had op voorhad al zipbags in mijn rugzak gedaan zodat ik daar de zaden met een kaartje in kon doen. Die kun je makkelijk sluiten en ze nemen geen plaats in.

Succes Edward.

Micle

ma, 13/07/2009 - 19:01
edwardkarin

Ik heb al mijn stekjes heelhuis hier, staan in de zon, vannacht om 04.00u. pas geland, kinderen moe direct om 05.30u. naar bed gegaan, nu alles opruimen en mijn wilde tuin bekijken, poeh valt tegen, maar wat zijn ook 15 dagen, de chamaerops komen terug, musa basjoo nauwelijks ontwikkeld.
Trachycarpus groeit maar door en door.

En wat staat de zon plots flink uit het lood hier, potver dat kan je wel merken, het is best warm maar ik mis zijn bijtkracht op je huid, hier is het lekker warm maar daar is het echt HEET warm.

Toch is het bij nu 23 graden hier lekker warm, voelt qua warmte niet minder aan als daar, alleen zijn kracht is veeeel minder.

Later meer, druk druk druk... gr. Edward 'gras maaien etc...'

Onderwerp gesloten