Kiemen dioon - mijn eerste gekiemde exoot

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 25/11/2006 - 10:59
Xotic (marc)

Kiemen dioon - mijn eerste gekiemde exoot

Hoi Allemaal,

ik heb vanmorgen volgens mij mijn eerste kiemling gevonden, een Dioon Rio Verde. Op de foto is te zien dat er een kiem is ontstaan. Mijn vraag is nu of dit goed is. Ik wil graag weten of dit nu de wortel is die uitkomt of een stukje stengel. Dus met andere woorden heb ik het zaad met de juiste kant naar boven geplant? In de inzet is dezelfde dioon van zij te zien.
Ik gebruik cocopeat en een kasje met verwarming, en gemiddeld staat deze op 27-28 graden celcius.
De zaden staan er pas 5 dagen in...

Groeten, Marc.

Kiemen dioon - mijn eerste gekiemde exoot
za, 25/11/2006 - 11:00
Xotic (marc)

Hier nog een foto van mijn kweekkastje...
(Normaal dus met transparante kap erop)

Kiemen dioon - mijn eerste gekiemde exoot
za, 25/11/2006 - 11:55
Fam-Bos

Hoi Marc,

Voor zover ik weet moeten de zaden altijd op hun zijkant liggen.
Bij cycas zaden met de bolle kant naar beneden en de platste kant naar boven.
Het beste kun je dit zien als je het zaad gewoon op tafel laat rollen, het zal dan in veel gevallen zelf blijven liggen op de best manier om het ook te zaaien (dat is mij in ieder geval verteld).

Hetgeen je uit het zaad ziet komen is de wortel.
Deze moet niet naar beneden of naar boven gericht worden, maar als het zaad op zijn zijkant ligt (half in de grond) met de wortel aan de zijkant, dan zal de wortel naar beneden de grond in gaan groeien. Na verloop van tijd zal uit de wortel een scheut naar boven gaan groeien, deze komt dan vanzelf aan de voorkant van het zaad naast de wortel naar boven.
Als het zaad rechtop (wortel naar beneden) geplaatst is is er een kansje dat de omhoog groeiende scheut tegen de onderkant van het zaad opbotst en daardoor hinder ondervind bij het verder naar boven groeien.
Door het zaad dus op zijn zijkant te laten ontkiemen en groeien zal de kiem meestal voldoende ruimte hebben om naar boven te kunnen groeien.
Als het plantje verder groeit, zal na ongeveer een jaar het zaad los gaan zitten en er op den duur vanaf vallen. op dat moment is het ook belangrijk dat je de plant de juiste voeding geeft. Tot die tijd haalt de plant/kiem zijn meeste voeding uit het zaad.

Succes,
A&R (Aad & Ramona) Bos

Foto is een Cycas Revoluta

Kiemen dioon - mijn eerste gekiemde exoot
za, 25/11/2006 - 11:53
Fam-Bos

Cycas Revoluta Foto 2

Kiemen dioon - mijn eerste gekiemde exoot
za, 25/11/2006 - 22:02
hent v

De scheut die uit de wortel groeit komt tussen de gesplitste wortel omhoog, dit is bij de meeste cycadeeen het geval. Het zaad heeft genoeg energie voor een penwortel en een blaadje ,voeding geven hoeft daarom nu nog niet,want hij heeft nog helemaal geen haarworteltjes om de voeding optenemen.Het is dadelijk noodzakelijk dat als de penwortel 'n paar cm lang is om hem op te potten in een minstens 20 cm diepe pot. Doe je dat niet dan heb je heel veel kans op wortelrot.
Op de foto Dioon edulis

Gr Hent

Kiemen dioon - mijn eerste gekiemde exoot
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag