Mogelijk probleem met phoenix roebellini?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 03/08/2007 - 13:34
Platy

Mogelijk probleem met phoenix roebellini?

Eerst even voorstellen, ik ben nieuw op dit forum :-)

Ik heet Pieter en ik ben nu 27 jaar. Pas ben ik jarig geweest en heb ik een grote palmboom gekregen van mijn ouders. Er zat gen kaartje bij en nu heb ik op internet nagezocht en het leek mij een phoenix roebellini, ook wel de dwerg dadel palm genoemd, als ik me niet vergis. Het is één van de meest fantastische verjaardags cadeaus die ik ooit heb gekregen want hij staat echt fantastisch in de woonkamer!

Ik heb hem nu zo'n twee weken. Maar het lijkt alsof er wat mis begint te gaan. Hij ziet er nog wel goed uit gelukkig. De bladpunten beginnen wat bruin te worden en de bladeren beginnen wat door te hangen. Ik weet niet precies hoeveel water ik hem moet geven, maar ik geef hem een gietertje vol om de 4 dagen ofzo, dat is ongeveer een liter. Moet hij trouwens niet in een grotere pot staan? Ik ga een paar foto's hier neerzetten zodat er hopelijk iemand wat zinnigs over kan zeggen.

Alvast bedankt voor het bekijken, ik hoop dat deze palm hier nog vele jaren gaat staan :-)

Mogelijk probleem met phoenix roebellini?
vr, 03/08/2007 - 13:20
Platy

De doorhangende bladeren

Mogelijk probleem met phoenix roebellini?
vr, 03/08/2007 - 13:21
Platy

Bruine bladpuntjes.

Is er iets mis met de plant en wat kun je daar aan doen?

Mogelijk probleem met phoenix roebellini?
vr, 03/08/2007 - 14:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt mij zo op het eerste gezicht een aanval van spint. Kijk eens (loep) of je kleine spinachtige mijten kunt ontdekken op (vooral de onderkant) van de bladeren. Zo ja, een speciaal anti-spint middel gebruiken.

Ruud

za, 04/08/2007 - 22:23
jim

Pieter,

elke 8 tot 10 dagen eens een 15 tot 30 minuten in een emmer of grotere bak water zetten (pot er gewoon inzetten). Daarna enkele minuten 't overtollige water laten uitlekken en terug op z'n plaats zetten. Bladeren komen weer recht en hij ziet er zo weer fris uit.
Als ie binnen staat en je zet 'm buiten in water, opletten voor de felle zon. Voor je't weet zijn de bladeren verbrand !

za, 04/08/2007 - 01:56
Platy

Ik ben zelf electricien en eigenlijk helemaal niet zo goed met planten. Een plant is voor mij soort van een mysterieus apparaat, zonder knoppen en ik heb er geen idee van hoe ze werken. Bedankt voor het advies, ik ga het zeker proberen!

za, 04/08/2007 - 21:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

1 liter in de 4 dagen is veels te veel! Eens per/week een halve liter is genoeg. Btw, er zijn metertjes te koop voor een euro of 6,die geven aan of je plant water nodig heeft of niet! Werkt niet electrisch,maar het is toch een metertje (alhoewel,volgens mij werkt het met de elec.weerstand van natte grond) .Koop er 1,goede investering voor deze ,best wel dure palm. Verkrijgbaar bij tuincentra.
En wat Ruud zegt! deze plant is erg gevoelig voor spint! Google ff op spint.

zo, 05/08/2007 - 01:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ahhh, dat verklaart de spotjes onder aan de stam!

zo, 05/08/2007 - 19:41
Platy

Ik ben inmiddels naar het tuincentrum geweest van waar de palm kwam. Ik had de uitgeprinte foto's mee en een paar afgeknipte blaadjes. Daar hebben ze me een plantenspuit en wat pillen meegegeven voor de palm, ik heb er goed vertrouwen in dat de pillen gaan helpen. (Je moet ze in de potgrond stoppen)

De spotjes hebben LED lampjes i.p.v. halogeen. LED lampen zetten ongeveer 95% van de gebruikte energie om in licht, bij een spaarlamp is dit 15 tot 20% en bij een gewone gloeilamp is dit zelfs maar 5%. De rest van de gebruikte energie wordt omgezet in warmte. Halogeen spotjes worden ontzettend heet, dat leek me niet zo goed voor de palm eigenlijk. En daarbij geven halogeenlampen (een variatie op de gloeilamp) ook nog eens een heleboel andere, niet zichtbare en mogelijk schadelijke straling af, afgezien van het licht. Doordat ik de spotjes zo onder de boom heb geplaatst krijg je een mooi effect. Als het donker is, lijkt de boom te 'stralen'. De spotjes in de foto gebruiken elk 1 watt aan energie. Ze geven elk ongeveer net zo veel licht als ongeveer 10 tot 15 watt aan halogeen. Dit heb ik niet nagerekend/gemeten, puur op het zicht.

Nog een tip voor als er iemand nog meer LED spots wil voor tuin/planten verlichting... LED verlichting geeft heel 'koud' licht af. Ze zijn zo super efficient, ze geven alleen maar op een heel specifieke golflengte licht. Koop daarom iets van doorzichtig gekleurd plastic om over de lenskapjes te doen. Ik heb gele insteekhoezen van de kantoor boekhandel hiervoor gebruikt. Aangezien LED's geen hitte produceren, hoef je niet bang te zijn voor brandgevaar of dat het plastic gaat ruiken en heb je toch wat 'gezelliger' licht. Probeer dit ABSOLUUT NIET met halogeen. Door de hitte die halogeen produceert heb je een verhoogd brandgevaar, of het plastic gaat smelten.

zo, 05/08/2007 - 19:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goeie tips! Het is te merken dat het hier om een vakman gaat!

zo, 05/08/2007 - 19:47
Platy

Oja, LED verlichting bevat bijna geen schadelijke stoffen terwijl dit bij spaarlampen en halogeenlampen wel het geval is.

Onderwerp gesloten