Musa basjoo in pot behandeling na winter

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/03/2007 - 00:22
Somnus

Musa basjoo in pot behandeling na winter

Ik heb m'n musa basjoo, staat in een 35 liter pot, van zijn bladeren ontdaan voor de winter en in een koude serre gezet.
Sinds enkele weken is het eerste blad beginnen uitlopen uit de vorige stengel die ik afgesneden heb op de plaats waar het nieuwe blad zou uitkomen en dat nieuw blad is nu een 15 tal cm 'uitgeschoven'.

Dit is op zich natuurlijk geen probleem maar de afgesneden bladstengels zijn zo te zien wel aan het rotten, ttz, ze zijn héél nat en ze zijn papperig.
Ik heb het stuk van de bladstengels dat gemakkelijk van de pseudo stam afkwam afgesneden. Is dit voldoende of moet ik meer afsnijden om verdere rotting te voorkomen?

*edit: zou ik hem niet beter buiten zetten als er toch geen vorst meer voorspeld wordt?

di, 06/03/2007 - 10:54
cbsorko

Hoi Somnus,

dat is heel normaal, ik overwintere basjoos bij mij in de kelder.. alle bladeren er af en naar de kelder.
In het voorjaar (dit jaar nu dus) haal ik ze dan naar buiten en snijde alle zachte/rottende stukjes eraf.
vorig jaar was dat eind April, dit jaar staan ze nu al buiten.
Dan gaan ze naar buiten onder een afdak zodat ze niet al te veel water krijgen, want het is in verhouding nog veelste koud (licht gevaar van rot).

di, 06/03/2007 - 21:15
robke1

@ Cbsorko:
Ik heb ook mijn Musa Basjoo zo rond november met de schaar moeten behandelen,daar de bladeren helemaal bruin begonnen te kleuren,de Musa staat in een pot van 60 liter,er is nu nog altijd niets van leven te bespeuren,wanneer zou dit op gan

di, 06/03/2007 - 22:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Naar buiten met die binnen musa's ,de vollegrond musa's lopen al uit ! MAAR de binnen gehouden musa's zijn geen kou gewend ! Dus voorzichtig met vorst en kou !

Zie een topic of 15 lager! (geldt alleen voor basjoo ,andere soorten geen ervaring mee ! )

di, 06/03/2007 - 23:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heerlijk toch ! vollegrond en vol op zomer.

Musa basjoo in pot behandeling na winter
wo, 07/03/2007 - 11:09
cbsorko

Hoi Robke1,

Zodra de temperatuur hoger wordt en de Basjoo water krijgt, beginnt ie meteen met de groei.
Momenteel zijn de temperaturen te laag, daarom is het beter dat de basjoo nog droog blijft.
Als de Scheinstamm nog hard is, dan zit er nog leven in, de kleinere scheuten worden meestal bruin bij een binnen overwintering.

Belangrijk bij een donkere binnen overwintering is : geen water geven (hoogstens een scheutje 1 x per maand).

wo, 07/03/2007 - 21:06
robke1

tnx voor de tips,vanaf wele temperatuur zou de Musa naar buiten mogen?,zal hem mischien direct in volle grond planten,zal beter zijn dan in een 60 liter pot zeker?of kan deze ook redelijk hoog worden deze zomer?de stam is nu 1 meter.

Groetjes

wo, 07/03/2007 - 22:06
kroisos

hoi,

als de temperaturen overdag gemakkelijk boven de 10°C stijgen mogen ze volgens mij zeker naar buiten.

groetjes,
kristof

zo, 11/03/2007 - 01:39
Somnus

Hoi,

Ik heb de mijne vandaag buiten gezet.
Niet rechtstreeks omwille van het warme zonnetje van vandaag maar gewoon omdat de uitloper te hard begint te groeien. Ik moest m'n 35 liter pot al schuin opnemen omdat ik hem anders niet meer buiten kreeg met het nieuw vormende blad :-)
Het blad was al volledig uit de vorige stengel losgekomen en was dus ineens al 40cm lang (eigenlijk niet veel langer dan dat ie nog in het vorige blad 'vasthing') maar hij kwam toch al tot een dikke twee meter hoogte dus ik wou het echt niet meemaken dat dit blad zich in de serre ontront want dan beschadig ik het zeker als ik m'n plant buitenbreng.
Ik zal wel zien als er zich nog eens kans op nachtvorst voordoet, dan zal ik wel proberen om deze zo ongeschonden mogelijk naar binnen te brengen...

@ robke1: idd, water doet de trick. Mijn heeft absoluut niets gegroeid, maar ik heb hem enkele weken geleden wat water gegeven en hij is ineens beginnen groeien. Eerst een beetje water en daarna alles wat hij wou :-) Voorlopig heb ik er geen problemen met gehad en hij heeft enorme temperatuurverschillen gehad de laatste dagen in die serre, zowel een graad of 3-4 als 25° als de zon er volop op zat. Had er geen last van. Er zat wel eens een bladluis op die wou komen proeven maar ze hebben het er kennelijk niet voor. (bladluizen zijn nu ook uitgemoord na behandeling van fuchsiainfo-icon's en irisinfo-icon-achtigen)

zo, 11/03/2007 - 20:06
robke1

een foto van mijn musa die ik buiten geplant heb,hopelijk komt hij erdoor maar vrees ervoor,zit niet te veel leven in,groetjes

Musa basjoo in pot behandeling na winter
ma, 12/03/2007 - 00:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Robke1:
Als het stammetje nog een beetje hard is, komt hij zeker wel !
Anders eind April weer vanuit de grond! Basjoowortels kunnen zelfs -20 hebben! (als het een basjoo is natuurlijk)

Onderwerp gesloten