Musa in huis

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/06/2006 - 20:49
thexpert

Musa in huis

Hallo,

Ik heb gisteren bij een tuincentrum een Musa variant gekocht van zo'n 1.60 meter hoog. Deze stond in een kleine pot en heb ik dus overgepot naar een groten stenen pot met een diameter van 60 centimeter. Hij staat in goede pokon-potgrond, nou ben ik benieuwd hoe ik deze boom het beste kan plaatsten is huis, warm, zonnig? En moet ie veel water hebben? Hij staat nu behoorlijk droog.

En is het werkelijk mogelijk om hieraan bananen te krijgen?

Alvast bedankt.

za, 17/06/2006 - 23:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

de banaan heeft erg veel water nodig, vooral met warm weer. Hij moet er niet in verzuipen dus er moeten wel gaten onderin de pot zitten. Bananen (banaantjes in dit geval) zullen er pas aankomen na 3 jaar groei. Dus dan moet de steel (of een stuk van) de winter overleven en niet afvriezen. Zelf heb ik hem gewoon in de tuin staan, dan groeit hij harder.

succes ermee!

gr. Michiel

za, 17/06/2006 - 23:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ok, bedankt voor je antwoord, ik kan hem misschien ook gewoon binnenzetten in de winter, is dat ook een optie? Buiten in de volle grond kan dus ook zomaar? Ook nog als ze binnen gewend zijn en als zo groot zijn?

zo, 18/06/2006 - 17:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

in de volle grond is inderdaad goed mogelijk. De steel kun je dan beschermen in de winter met gaas (ruim) om de stam en daarin dood blad met daarbovenop weer een paraplu of iets dergelijks om schimmel te voorkomen. De banaan kan op zich nu ook goed buiten geplaatst worden in de volle zon. Ik weet alleen niet of het blad bij een bananenboom ook verbrand zoals bij palmen als ze voor het eerst na de winter weer in de zon komen. De palmen kunnen dan niet tegen de sterkte van de zon waardoor het blad verbrand/bruin word. In de winter de banaan weer naar binnen doen gebeurd ook inderdaad. In de winter dan wat koeler neerzetten (maar niet in het donker!) en behoorlijk minder water geven als in de zomer.

Als de stam in de winter niet beschermd word sterft hij helemaal tot de grond toe af maar in de lente begint hij gewoon weer overnieuw met groeien. Het beschermen van de stam is bij mij hier waarschijnlijk ook niet mogelijk, bij mij in het oosten van het land is het s'winters te koud waarschijnlijk.

groeten Michiel

ma, 19/06/2006 - 00:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alvorens advies te geven over Musa's is het toch belangrijk te weten welke Musa je kocht.
De meeste (Musa sp. of Musa banana of ...) zijn gewone huiskamerbananen die buiten NIET te overwinteren zijn. Winterbescherming of geen winterbescherming, je bent dan zo goed als zeker je plant kwijt.
Enkel Musa basjoo of Musa sikkimensis kunnen in onze regio's overwinteren.
Voor nog enkele andere Musa soorten is het ook mogelijk, maar die vind je niet zo gauw in een tuincentrum.
De Musa's die in een tuincentrum worden verkocht zijn meestal deze met prachtige groene bladeren met rode vlekken, nl. de dwarf cavendish.

Groetjes,

Erwin
Belgian Palms Affligem

ma, 19/06/2006 - 04:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

correct....

ik ging van de musa basjoo uit eigenlijk. Die worden toch vaak in zulke lengtes in deze tijd van het jaar verkocht in tuincentra's.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag