Nieuwe bladeren Cycas revolta

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 23/09/2008 - 23:27
patrickn

Nieuwe bladeren Cycas revolta

Hallo.

Ik heb een Cycas revolta staan die sinds een paar weken vanuit het midden enkele nieuwe bladeren heeft gekregen.
Het leken eerst lange takken met knopjes maar die knopjes blijken de blaadjes te zijn die zich nu ontrollen.
echter de takken blijven maar de hoogte in groeien en het lijkt ook alsof ze elke dag langer worden, ze zijn al twee keer zolang als de oude bladeren....
Kan en moet ik hier wat aan doen, zoja, wat? kan ik ze afknippen op een bepaalde lengete en hoe doe ik dat het beste of moet ik het op zijn beloop laten gaan?
ik probeer er ook even een fotootje bij dit bericht te plaatsen

Graag advies.

Patrickn

Nieuwe bladeren Cycas revolta
di, 23/09/2008 - 23:52
ed ressiv

Dag Patrick
Hier is iets niet in orde, de veren van de Cycas revolutas zijn veel te lang en te spichtig.
Kun je uitleggen hoeveel licht hij krijgt en hoe veel voeding en hoeveel water? in die combinatie zit de oorzaak.
Hans

wo, 24/09/2008 - 00:20
patrickn

Hallo

water krijgt hij ongeveer 1 keer per twee weken, we hebben hem nu bijna een jaar en op dat water deed ie het goed, voeding heb ik eerlijk gezegd geen verstand van en heb ik nooit gegeven, ik heb al een beetje zitten zoeken en denk zelf dat ie te weinig licht krijgt, sinds de nieuwe bladeren hebben we hem naar het raam verhuisd omdat hij op zijn oude plek in de weg stond door de lengte van de nieuwelingen...voorheen stond hij in de dezelfde kamer , alleen niet voor het raam. De kamer heeft wel praktisch de gehele dag volop daglicht waarop een groot deel met zon....
We hebben echter wel zoals je ziet zwarte vitragegordijnen....
Ik kan de plant nergens anders zetten eigenlijk...
Zijn die bladen te snoeien?

groeten.

Patrick

wo, 24/09/2008 - 00:28
mariekeg

ik zou de bladeren helemaal wegsnoeien, zodat het weer mooi oogt. Met enig geluk krijg je volgend jaar gewoon weer nieuwe bladeren, maar dan moet je wel direct bij de eerste tekenen van nieuw blad zorgen dat deze plant licht staat. Liefst krijgt de plant dan licht van boven en niet van opzij, want dan gaan de bladeren scheef groeien. Niet in de felle zon zetten, want dan verbranden de tere nieuwe blaadjes.

wo, 24/09/2008 - 10:46
patrickn

Ik zat inderdaad aan wegsnoeien te denken, hoe doe ik dat het beste? gewoon afknippen waar ze uit de ananas komen...of moet het op een andere manier....

Als ik ze snoei ter grootte van de andere bladeren zal het er dan nog mooi gaan uitzien...dat heeft namelijk mijn voorkeur...en hoe snoei ik dan?schuin snoeien, recht snoeien?

zal het de plant verder niets schaden?

Sorry voor de vele vragen...

Alvast bedankt.

Patrick

wo, 24/09/2008 - 10:50
KrisL

Ik denk dat het wel normaal is. Naarmate die planten groeien worden de bladeren toch ook groter ? Ik heb vorig jaar zo 3 grote bladeren gekregen. Dit jaar 2 en een paar van de kleinere (en lagere) beginnen nu langzaam af te sterven. Ik denk gewoon dat alle nieuwe bladeren nu zo groot zullen zijn tot alle kleintjes vervangen zijn.

wo, 24/09/2008 - 15:01
mariekeg

Het is normaal dat als de plant groeit de nieuwe bladerkransen ook iets groter worden. Maar dan blijven de veren wel robuust en stevig van vorm. De veren op de afbeelding zijn véééél groter dan de vorige krans met veren en bovendien dun en slap.

Hoe je de plant wilt snoeien is gewoon een kwestie van smaak. Ik denk niet dat het veel uitmaakt of je het recht of schuin doet. Als je vlak bij de stam snoeit, dan moet je een paar cm van de veren overlaten: op dezelfde lengte als de eerdere veren zijn weggesnoeid.

wo, 24/09/2008 - 15:13
ed ressiv

Nee helaas zijn deze uitgerolde tongen niet normaal. Nieuwe scheuten komen ongeveer 10 tot 15 cm boven de oude uit en hebben al meteen een normale breedte. In het begin zijn de bladeren zacht en licht van kleur, maar al snel worden de bladeren groen en hardprikkerig. Deze bladeren hebben gewoon te weinig licht gehad en naar verhouding een hoge temperatuur dan krijg je deze spichtige stengels.
Zo moet een nieuwe er uit zien; vooraan een met alleen nieuwe veren, en verder naar achter een met alleen oude veren, als deze veren smal en lang gaan worden hebben ze te weinig licht.
Afknippen kan maar ik zou daar bmee wachten tot deze veren harder gaan worden en dus uitgegroeid zijn. De nieuwe veren zullen vermoedelijk pas over twee jaar komen, dus voor het oog kun je ze ook inkorten.
Groetjes
Hans

Nieuwe bladeren Cycas revolta
wo, 24/09/2008 - 18:04
jim

Heb ik ook gehad. Plant stond te donker (en te weinig water ?). Maakt daardoor mogelijks van die lange stengels, kwestie van dichter bij 't licht te geraken ?
Heb die een jaartje later terug weggeknipt. 2 jaar later (dit jaar) eindelijk weer normale bladvormen (2 nieuwe bladeren). Hopelijk volgend jaar een ganse nieuwe krans.

wo, 24/09/2008 - 19:02
mikey

Bij ons op het werk stonden er twee jaar terug ook 2 op de balie. Geen/weinig daglicht, wel onder TL-lampen. Deze hadden het ook. Het zijn niet echt bladeren, meer stengels waarvan je denkt dat het een bloeiwijze wordt ofzo, maar dit is het niet.
Vlgs mij komt het ook door te weinig daglicht dat dit verschijnsel zich voordoet.

wo, 24/09/2008 - 19:35
patrickn

bedankt voor de reacties.

Ik heb ze inmiddels gesnoeid ter grootte van de andere bladeren, ik kijk wel wat ze gaan doen, anders snoei ik ze helemaal weg...hij staat nu voor het raam...hoeveel water moet ik eigenlijk geven om dit wederom te voorkomen...

Patrick

wo, 24/09/2008 - 21:02
hent v

Hoi

heeft niks met watergeven te maken maar puur met daglicht.
Kijk maar eens op de samenwerkingsbladen,daar staan foto's van o.a mij ,
ik behandel ze als kuipplant dus in de zomer buiten en in de winter binnen (maar wel op een lichte plaats)

Gr Hent

do, 25/09/2008 - 01:26
leeuwtjes

De meeste cycas zijn behandeld met remstoffen als je ze koopt dus is het normaal dat de eerste nieuwe veren een stuk groter zijn maar deze heeft duidelijk te donker gestaan.

Gr.Jan.

vr, 26/09/2008 - 00:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze Cycas hoef je niet te behandelen met remstoffen als ze maar licht mogelijk en koel staan. Remstoffen worden zelden bij dit soort planten toegepast.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag