palmboom met dubbele stam

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/12/2006 - 23:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

palmboom met dubbele stam

Kwam net in het bezit (gekregen) van een palm (livistonia chinensis).
Waar ik het niet zo voor heb is dat hij een dubbele stam heeft. De stam is nog vrij laag (12-tal cm). Mag/kan deze dubbele stam gescheiden worden zonder dat de plant afsterft ?

do, 28/12/2006 - 17:17
ed ressiv

Wellicht weten Kroisos of Cborsco hier het antwoordt op wacht maar enkele dagen.
Hans

do, 28/12/2006 - 18:08
kroisos

hoi,

is het een vertakte stam of zijn het 2 apparte stammetjes? als het een vertakte stam is heb je wel iets bijzonders en zou het zonde zijn om er een van te verwijderen. als het 2 apperte stammetjes zijn kan je de plant uitgraven en proberen met zo weinig mogelijk schade de wortels uit elkaar te halen maar dat is riskant en moeilijk omdat de wortels hoogstwaarschijnlijk door elkaar gegroeid zijn. je kan ook altijd een van de stammetjes afzagen.
ikzelf zou nooit eentje verwijderen want zowieso ga je de planten een beetje verminken. als je beslist om er eentje te verwijderen wacht dan totdat het warmer word zodat ze vlugger kunnen herstellen en geef wat water met wat stekpoeder in opgelost zodat de wortels extra gestimuleerd worden. doodgaan gaat hij wel niet doen, de livistona chinensies is een sterke palm.

groetjes,
kristof

vr, 29/12/2006 - 01:26
maanzaadje

Zijn die vertakte palmen vanzelf zo gekomen, of kweken ze dat zo?
Zou juist graag zo'n dubbele vinden.

vr, 29/12/2006 - 01:57
kroisos

hoi,

er zijn een paar soorten palmen die vertakken maar echt niet veel. het komt wel voor bij palmen die zich normaal niet vertakken (dus bijna alle soorten palmen)dat er wel eentje tussenzit die wat anders groeit dan zijn soortgenoten en meerdere groeipunten heeft. het kan zelfs zo zijn dat als je de kruin van een palm afzaagt dat hij terug groeit met meerdere groeipunten maar dat lijkt me zeer riskant om dat te proberen....

groetjes,
kristof

vr, 29/12/2006 - 03:05
jim

Dank voor uitleg.
Heb vandaag een uitgegroeid exemplaar mogen bewonderen (5/-tal meter hoog). Had ook een dubbele stam. Echt mooi. Nooit verwacht. Blijf ik mooi van mijn exemplaar af.
De enkele stammen trouwens ook heel mooi :
https://tinyurl.com/y248kaw5

Beetje uitleg gevraagd. Dat scheiden zou echter wel mogelijk zijn indien het gebeurt wanneer plant nog vrij jong is.

Mvg,

Jim

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag