Dendrobium Biggibum

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/12/2006 - 17:03
S@nne

Dendrobium Biggibum

Ik ben Sanne en net lid geworden.
Ik heb van iemand een kleine dendrobium biggibum gekregen.
Deze heeft 5 bulben (bulbjes). Ik sproeide, net als ik bij al mijn orchideeen deed s'morgens, maar bemerkte dat bij deze plant de blaadjes vlekken vertoonden en later afvielen. de bulben zien er perfect uit en ik ben dus opgehouden met sproeien en geef 1x per week (het is een heel klein potje) een beetje water (gekookt en afgekoeld) en het lijkt dat het nu beter gaat en de blaadjes niet meer verkleuren en afvallen. Kan iemand mij zeggen is dit goed? en moet dit plantje ook mest hebben. Het staat licht en warm. plm. 23/24 graden.
vr.groet Sanne

wo, 27/12/2006 - 17:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Sanne,

Ik geef je de beschrijving uit het boekje ‘Dendrobiums kweken’ van het nov.

sterke luchtbeweging; ’s winters 2-3 maanden geheel droog; pas weer meer watergeven als nieuwe scheuten 5-8 cm lang zijn;
winterminimum 13°C; kleine pot
Zeer veel licht, wanneer buiten kweken, zelfs volle zon.

vrgr

wo, 27/12/2006 - 17:22
S@nne

Hoi Joanne, het is een miniplantje. Heel erg klein dus. Is jou beschrijving hierop dan ook van toepassing? Van wie ik dit plantje kreeg( een keurmeester orchideeen) die vertelde dat het warm moest staan dus ben nu ff behoorlijk in de war van wat en hoe. In ieder geval heel erg bedankt voor je antwoord :D
groetjes sanne

wo, 27/12/2006 - 20:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog een beetje uitleg Sanne, voor zover ik kan vinden:

temperatuur winter: (G)W = gematigd, warm
temperatuur zomer: WW = zeer warm
rust: R = lange rustperiode (tot nieuwe scheuten komen).
licht: ++ = zeer veel licht

Ik wist zelf ook niet dat er warm gekweekte Dendrobiums waren die een lange rustperiode moeten hebben (maar we leren altijd bij)

Indien mogelijk zou ik het plantje in een iets frissere ruimte laten overwinteren, minimum 13° is nog niet koud.

vrgr

PS: staat er misschien ook nog een variëteit bij de naam?

zo, 31/12/2006 - 15:59
S@nne

Hallo Joanna, even nog een later reactie omdat ik afwezig was.
Ja er staat bij Dendrobium biggibum compactum. Ik heb het nu koel
gezet boven, wel in het volle licht, en heb het geen water meer gegeven sinds een week ongeveer nu. En moet ik dit dan een paar maanden nalaten? En nog bedankt meissie voor je goede tips.
Fijne avond en gezond en gelukkig 2007
groet Sanne

zo, 31/12/2006 - 18:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Sanne,

Zelf heb ik enkele Dendrobiums die een lange rustperiode moeten hebben en die krijgen geen water maar ik hou ze wel goed in het oog. Het is ook pas het eerste jaar dat deze planten heb, dus ik volg de raadgevingen die ze in de boeken schrijven.
Hopelijk hebben we er succes mee en prettig eindejaar gewenst

Dendrobium Biggibum
zo, 31/12/2006 - 18:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is goed, dat je de planten regelmatig controleert, Joanna. Heel veel boeken op orchideeengebied zijn geschreven vanuit het idee dat je er een kasje op na houdt. Heb je je planten gewoon in huis, dan is de luchtvochtigheid altijd lager en kunnen de planten eerder uitdrogen. Oppassen dus!
Allen een goede jaarwisseling!
Henk

wo, 03/01/2007 - 16:16
S@nne

Hoi Joanna en Greenconnection, ja ook ik volg inderdaad de aanwijzingen van de verzorging van de diverse soorten orchideeen,
maar wat Greenconnection zegt is natuurlijk helemaal waar. In de kamer is de luchtvochtigheid natuurlijk beduidend lager, dus is het gevolg dat ze toch waarschijnlijk meer water moeten hebben dan in de kasjes. Ik denk dat je je eigen intuitie moet volgen hierbij en natuurlijk ook je planten goed bekijken, want als die het afpeigeren(is amsterdams waar ik oorspronkelijk vandaan kom ha ha) laten ze hun blaadjes vallen en verschrompelen ze en dat is toch niet de bedoeling van onze, oh zo liefderijke, verzorging toch!
groetjes S@nne en fijne dag nog.

wo, 03/01/2007 - 16:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Boekenwijsheid kan een leidraad zijn maar er zijn zoveel uitzonderingen op de regels. Je plantjes leren kennen, genoeg observeren en dan ben je er op tijd bij vooraleer het mis gaat.
Ze laten het vlug genoeg merken als ze niet in orde zijn.

groetjes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag