Phoenix canariensis groeispeer verdord

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 03/06/2008 - 22:49
sterrenhemel

Phoenix canariensis groeispeer verdord

Beste forumlezer,

Ik heb in het voorjaar een phoenix canariensis van mijn moeder gekregen. Toen was deze nog prachtig groen en leek er niets aan de hand. Deze stond bij haar in een kleine pot en (stom!) zonder mezelf er eigenlijk goed in te verdiepen heb ik deze in een behoorlijk veel grotere pot geplant met gewone potgrond.

Dit leek een aantal weken goed te gaan totdat het blad aan de buitenkant bruine plekken begon te vertonen en ik d.m.v. dit forum goed te lezen dacht te hebben vastgesteld dat er spint in zat. Ik heb de palm behandeld met plantschoon (speciaal voor rozen, omdat deze niet zo agressief is als de normale plantschoon) en nu lijkt dat in ieder geval verholpen te zijn.

Echter het volgende probleem heeft zich aangemeld: de nieuwe speren zijn nu droog en verdord, ik kan ze er echter niet uittrekken, ook niet met wat extra kracht, dus dat geeft hoop.... Ik vraag me dus af wat ik er nu nog aan kan doen, behalve afwachten of het nog goed komt.

Iemand ervaring mee?

Ik probeer een foto erbij te plaatsen.

Phoenix canariensis groeispeer verdord
zo, 01/06/2008 - 22:49
sterrenhemel

Nog een foto van de groeispeer....van bovenaf gezien....

Phoenix canariensis groeispeer verdord
zo, 01/06/2008 - 23:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lees hetzelfde verhaal hier: https://tinyurl.com/yyedlqhl

zo, 01/06/2008 - 23:32
sterrenhemel

Beste Greenconnection,

Bedankt voor je reactie.
Uiteraard heb ik deze post ook gelezen, echter is het niet hetzelfde als wat ik bedoel.

Mijn plant heeft vorig seizoen ook al buiten gestaan, bij mijn moeder in de tuin. Er is dus geen sprake van plotseling verandering van temperatuur o.i.d. Zij heeft er overigens nog 4 staan waar niets mee aan de hand is.

Het gekke bij die van mij is dus dat de nieuwe speren helemaal dor en verdroogd lijken te zijn. Mijn vraag is dus ook of hier actie op ondernomen dient te worden?

Palm staat wel in de volle zon. Daarom ook spint erin lijkt me...gezien die droogte en warmte van een aantal weken terug. Echter de rest kan ik niet verklaren.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Hartelijke groet!

zo, 01/06/2008 - 23:37
kroisos

het lijkt erg goed op vorstschade maar ik heb dezelfde schade ook nog gehad bij planten die nooit geen vorst hebben gezien. van wortelrot kan je ook zulke beschadigde en uitgedroogde speren hebben. ik vrees dat hij uiteindelijk speerrot gaat krijgen. zijn er gaten in die pot waar hij instaat?
een andere mogelijkheid is één of ander tekort aan voedingstof maar dit zou me eerder verbazen.

gr
Kristof

zo, 01/06/2008 - 23:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk is dan toch de spintaantasting de oorzaak. Zolang de speer nog vast zit is er hoop. Het kost je helaas wel een paar bladeren.

zo, 01/06/2008 - 23:56
sterrenhemel

Bedankt voor jullie snelle reacties!

Er zitten een boel gaten onderin de zinken pot waar hij in staat. Echter wat ik al vertelde, zonder er me in te verdiepen heb ik em verpoot van een kleine kruik, waar de wortels helemaal dichtgegroeid waren, in deze grote pot gezet. Heb al ergens eerder gelezen dat dat ook niet bevorderlijk is voor een palm. En dat je em zodra de wortels zich bijna de pot uit drukken in een iets grotere pot moet plaatsen? Deze was echt vele malen groter namelijk...

En ik heb em dus ook in gewone potgrond staan, wat ook niet echt de bedoeling lijkt te zijn.

Al met al een paar beginnersblunders....

Speren zitten nog muurvast, dus lijkt me een goed teken. Afwachten dus maar?

Indien wortelrot (heb em erg veel water gegeven na het verpotten en doe dit nog regelmatig) moet ik em dan juist een beetje droger laten worden en niet bijwateren tijdens droge dagen, zoals de rest van de tuin? Is dan dus alleen regenwater voldoende?

ma, 02/06/2008 - 12:19
mariekeg

ik had zelf ook twee washingtonias van kleine pot naar veel grotere pot verplant, in mest/tuinaarde. In eerste instantie ging dat goed, maar na enkele weken/maanden is er een kapot gegaan. De tweede werd ook steeds geler. Toen besefte ik mij dat de toegevoegde (grote hoeveelheid) grond wellicht veel te compact was geworden en mogelijk geen ruimte liet voor ademing. De washingtonia toen in cocopeat gezet in zelfde grote pot, en de vergeling stopte direct. De plant ziet er maanden later weer een stuk beter uit en heeft ook een nieuw blad aangemaakt.

groet Marieke

di, 03/06/2008 - 01:43
sterrenhemel

Bedankt voor jullie reacties!

Misschien dat ik hem dan toch beter wat van nieuwe grond kan voorzien? Ik vraag me ook af of ik de bruine takken (buitenkant, aantasting door spint) er beter af kan halen. Wellicht dat de plant zijn energie dan stopt in het aanmaken van eventuele nieuwe speren?

Wat heb jij gedaan bij jou gevalletje marieke?

Ziet er dan wel niet zo gezellig uit...maar wellicht volgend jaar stukken beter?!

wo, 04/06/2008 - 00:25
mariekeg

Hoi!

Zo ver als ik kan zien zijn jouw bladeren aan de buitenkant nog groen en daarom zou ik ze niet wegknippen. Ik heb begrepen dat je palmen beter niet kan snoeien tenzij het blad helemaal verdord is. Zo heb ik dat bij mijn palmen ook gedaan.

Als er nog steeds ongedierte op zit kun je dat misschien beter met bestreidingsmiddelen tegengaan.

Ik kan niet zien of er nog een nieuwe speer in je palm zit, maar als dat zo is dan zal je plant er wellicht nog wel bovenop komen. Ik zou het dan wel in cocopeat zetten: luchtig van structuur en kan veel water vasthouden zonder de wortels te verstikken.

Dit is wellicht een overbodige vraag, maar voor de zekerheid: je hebt toch wel afwateringsgaten in de pot zitten?

succes!

wo, 04/06/2008 - 14:22
edwardkarin

Ik kon ook de speren er in de eerste instantie niet uit trekken bij een flinke phoenix can. maar later met wat meer kracht wel, en de nog jongere speren ook, toen was het over en uit.

Bij mij was het de vorst, hij had buiten gestaan de winter.

Maar ook dit ziet er slecht uit, ook al zit alles nog wel vast.

Als er iets mee is dan zijn deze palmen zo weg dat weet ik wel.

gr. Edward

do, 05/06/2008 - 00:53
sterrenhemel

Oi oi oi....dat biedt niet zo veel perspectief....

Ik put maar hoop uit het feit dat de rest vd bladeren nog betrekkelijk groen zijn (in ieder geval de bovenkant)....Ik wacht lijdzaam af of er nog leven in komt.

Er zitten behoorlijk wat afwateringsgaten in de onderzijde...Misschien dat ik em toch nog even moet proberen te verpotten in cocopeat. En wellicht wat hydrokorrels op de bodem?! Kan ik meteen de wortels nog eens goed bekijken.

Bedankt voor jullie reacties....en voor reddende tips houd ik me natuurlijk altijd aanbevolen!

do, 05/06/2008 - 19:52
edwardkarin

De buitenste bladeren blijven nog lang groen, ook die gaan een keer bruiner worden en dan is het over en uit.

Maar nogmaals bij mij was het vorstschade, wat het bij jou is weet ik niet.

Afwatering is oke, ik kan uit je verhaal niet opmaken wat er mis is met je phoenix, want zoals jij het beschrijft moet een phoenix het makkelijk uithouden.

Maar als je op een gegeven moment de speer eruit kan trekken(met wat kracht eventueel) is het over en uit, ik ben er al genoeg kwijt geraakt, ik heb er nog een als kuipplant en die doet het goed.

Ik kies voor de butia capitata, die ik ook mooier vind, ook dat is een trage groeier maar veel sterker.

gr. Edward

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag