raar maar waar!

23 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 23/02/2012 - 20:28
etna

raar maar waar!

heb verschillende trachy's 1daarvan begint al een nieuw blad te krijgen!
in belgie west-vl

do, 23/02/2012 - 20:33
KRISTOFD

als de temp zo blijven gaan ze vlug beginnen met groeien een Trahy heeft geen 20° nodig bij 10° beginnen ze al te groeien al groeien het best bij
20° bij hogere temp dan 25° kan de groei zelfs vertragen.

do, 23/02/2012 - 21:56
D_SDennis

Hier ook, zelfs de bloemknoppen beginnen al met schuiven. Maar ik ben bang dat de bloemknoppen bevroren zijn, maar dat zien we wel als ze uit de schutbladen schuiven.

do, 23/02/2012 - 22:24
Subtropical

Is dat een mannelijke dan? bij die van mij ( vrouwelijke ) komen de bloeiwijzen pas eind april

do, 23/02/2012 - 22:57
D_SDennis

Ik heb daar al eens eerder over gepost. Ik dacht altijd dat ie mannelijk was, en dat is ie ook met het merendeel van de bloemen. Maar in sommige jaren zet ie ook vruchten. Dit verschijnsel ben ik niet uniek in. Er zijn meer leden, ook op andere fora die dit hebben, ook bij andere palmsoorten.
De bloei zal overigens nog op zich laten wachten hoor, het zijn de punten van de knoppen die nu steeds zichtbaarder worden.

vr, 24/02/2012 - 13:02
edwardkarin

Als er al groei op gang komt dan is het misschien verstandig de oude bruin/groene bladeren weg te halen die vreten toch alleen maar onnodig energie, zodat er meer in de nieuwe speren kan worden gestopt door de palm.

Ik kan nog geen ontwikkeling melden, moet ik echt alles in de gaten hebben en de speren zien komen, ik zal er zeker op letten.

vr, 24/02/2012 - 14:01
D_SDennis

Hoezo vreten oude bladeren energie? Als ze nog een beetje groen hebben, leveren ze energie! En die energie heb je hard nodig om de boel te laten herstellen. Dus in dat opzicht moet je bladeren, als ze nog een deel leven, lekker laten zitten. Je moet persoonlijk zelf weten of je lelijke bladeren weghaalt, maar voor de plant is het niet nodig. En een eenmaal geknakt blad of helemaal bruin blad kun je echt rustig weghalen...dat vreet en levert geen energie.

vr, 24/02/2012 - 14:37
edwardkarin

Duidelijk,

Weet je Dennis ik merk aan jou en aan anderen inclusief mezelf dat we er gefrustreerd van raken, en de ene melding volgt de andere met de mededeling dat het weer gaat groeien de ander zit met z'n geknakte bladeren, de ander maakt zich weer druk om z'n oude bladeren ik denk dat snoeien energie oplevert...

We kunnen maar beter afwachten, ik denk wel dat mijn palmen het gaan redden, en dat is iets wat ik vaker heb meegemaakt bij het uittrekken van een of 2 speren, dat de speer eronder weer kan uitlopen.
Een collega had het vorig jaar met een van z'n palmen.

De eerste bladeren kunnen er misvormt uitzien maar je palm is er nog en dat is positief, dit is het beeld van het beste wat ik ervan mag verwachten, want anders is het over en uit.

Maar tja toen werden de winters niet kouder dan -8 tot -10 graden, en zo koud als het nu was, is het sinds 1997 niet meer geweest, en toen verloor ik een mooie pas aangeplante trachycarpus in dat jaar mijn trots, maar die was zo weer weg. de 11 stedentocht werd toen direct in januari al verreden.

vr, 24/02/2012 - 15:15
Frankko123

Blad gewoon nog een tijd laten zitten want weghalen kan altijd nog. Blad zorgt juist voor groei ipv dat het groei stagneert.

Ik snoei de lelijke bladeren pas weg als ik echte groei bespeur en dan uitsluitend het blad dat er echt niet meer uitziet.

vr, 24/02/2012 - 16:03
edwardkarin

Ik heb er wel een paar waarbij het er echt niet meer uitziet.

vr, 24/02/2012 - 16:11
D_SDennis

Haha, Edward, ik raak niet gefrustreerd hoor. Hoewel er soms zoveel onzin op het net wordt verspreid dat het wel lijkt of mensen hun 'common sense' helemaal kwijt zijn geraakt. En dan worden er verkeerde beslissingen genomen. Bij mij heeft alles het overleefd, ik ben niet gefrustreerd, maar juist erg blij en wijzer dat maar weer duidelijker is geworden waar de grenzen liggen. Maar dat we met exoten niet zonder bescherming kunnen is wel duidelijk. Mijn grootste fortunei heeft wel wat bladschade, eigenlijk vooral van die gaatjes, maar er is geen enkel blad afgestorven, ook niet bij de kleinere, maar die staan wat beschutter. Mocht het weer eens tot -18 of kouder komen dan weet ik dat er twee keuzes zijn: beschermen en blij zijn of niet beschermen en je verlies nemen.

Terwijl ik dit schrijf klop ik nog even af. Natuurlijk weet je in mei pas zeker of het goed gaat komen, maar tot nu toe ziet alles er erg hoopvol uit. maar je weet, ik ben een beschermfreak....

vr, 24/02/2012 - 16:41
edwardkarin

Net een koker van musa afgehaald, ik wist al dat de lichtslang en de dikte van de noppenfolie onvoldoende was, afgestorven tot 10 cm. stamhoogte.

Verder heb ik veel palmen met perforatiegaatjes maar het blad is wel groen, maar uitgedroogd groen, en dat wat van de bladeren niet is uitgedroogd is donkergroen van kleur.
De speren zijn van alle palmen die ik heb wel groen, maar zegt dat iets positiefs, denk het niet?

Ik heb de fatsiainfo-icon's wel gesnoeid en afgezaagd deels, dat maakt niet veel uit, heb ik vaker gedaan na koude, maar toen waren de bladeren wel groen, nu was bijna alles bruin, maar wel weer opgetrokken na de vorst, maar de stammen lopen op allerlei punten goed uit met uitlopers, dat weet ik 100% zeker.
Ondanks de schade zijn ze keihard.

Yuccainfo-icon's geen schade, hoewel die grote, je weet wel mijn spotkoopje van de veiling, deels over de hele lengte de stam zacht is, de andere kant is hard, dus ik weet niet wat dat moet gaan worden?
Kroon lijkt mooi te blijven?

vr, 24/02/2012 - 17:20
jeremaine

Dat de speren groen zijn is alvast een beter teken, dan dat ze grijs/grauw/bruin of geel zijn, immers gisteren heb ik de speren van de chamaeropsen eruit kunnen trekken, die dat vieze kleurtje hadden.

Overigens geeft het geen garanties hoor! Bij mij zijn de speren van de Trachy's ook nog in goede staat om te zien, maar ik durf nu nog niet te juichen, dat zal weleens te voorbarig kunnen zijn.

De Trachy's zelf vind ik er maar bar slecht uitzien met veel verbrand blad en zo hier en daar geknakte stelen. Raak er uit niet over uitgepraat.

vr, 24/02/2012 - 17:33
edwardkarin

Ik weet het man, hier ook hoor...

Er staan palmen in mijn buurt alsof ze nieuw zijn aangeplant, hoe kan dat toch?

Ook geen bladschade aan oudere bladeren, ongelofelijk toch?

Maar bij mij zijn de speren wel groen, maar niet mooi groen, ik vind het donker-grauw-groen.
En ze voelen zacht aan, als penselen.

vr, 24/02/2012 - 18:39
D_SDennis

Hier heb ik vanwege de anakomende warmte de komende dagen toch maar de Phoenix uitgepakt. Ik hou materiaal beschikbaar om weer in te pakken als dat nodig is, maar voorlopig zitten we goed wat temperatuur betreft. De phoenix ziet er eigenlijk erg goed uit. Nergens vorstschade en de speren zitten niet alleen goed vast, ze hebben ook gewoon gegroeid de afgelopen maanden. Het gaat maar om 4 cm (ik had de meetstok er nog bijstaan), maar dat is een goed teken. Alleen wat vraatschade aan een paar bladslippen. Een muis had een nest gebouwd van de jute bovenin en kon het niet laten een paar bladslippen aan te vreten. Vond het vast niet lekker want veel is het niet.

raar maar waar!
vr, 24/02/2012 - 19:54
jeremaine

Het lijkt alsof mijn speren ook verder omhoog komen, maar meten is weten, dus heb vandaag even markeringen erop gezet, over een paar dagen even opmeten en dan weet ik of het klopt.

vr, 24/02/2012 - 21:09
edwardkarin

Mijn phoenix en butia waren al direct weer uitgepakt, geen enkel schade, maar ja flink verwarmt lichtslang deels over de grond, rietmat eromheen, wat wil je dan ook, eronder was het 20 graden.

Ik heb ook 2 kokers van de bananen af, zet ze er zo weer overheen, lichtslang in de aanslag stekker erin en klaar.

za, 25/02/2012 - 14:21
edwardkarin

We lijken op voorjaarsweer af te stormen, temps. tot 15 graden worden in delen van het land al haalbaar en geringe neerslag, dus voor de speren kan het niet beter denk ik?

Vandaag al mooi hier, zeker in de zon al 12 tot 14 graden, droog windje, dus de trachy's krijgen de kans.

zo, 26/02/2012 - 12:44
edwardkarin

Het is dus waar, dat de trachy's waarvan je dacht dat ze mooi groen waren gebleven, nu toch bruine delen van de oude bladeren gaan krijgen, vreemd dat de koude zich steeds meer gaat tekenen.

Ik kan nog geen speerontwikkelingen melden, zal eens goed kijken.

zo, 26/02/2012 - 13:19
etna

idd mijn bladeren waren ook mooi groen als ik ze uitpakte,maar nu komen de toppen bruin en de bladeren blijven dicht,weet niet of dit een teken is van dat ze helemaal zullen afsterven,heb er mijn twijfels over... 1 groeit al wat maar die stond in een miniserre. de rest gewoon in openlucht

zo, 26/02/2012 - 14:04
Frankko123

Indien de bladeren nu nog niet uitgevouwen zijn dan denk ik niet dat dit nog
gaat gebeuren. Bij mij stonden de vingers na 2 dagen dooi weer als voorheen.

zo, 26/02/2012 - 14:48
edwardkarin

Het is moeilijk te voorspellen, yuccainfo-icon's daarintegen laten heel lang zien dat ze nog leven maar kunnen allang dood zijn. Palmen ook als de trachycarpus, door het direct vochtige dooiweer van de periode na de vorst lijkt het alsof de palmen weer oke waren, de bladeren worden dan nat en ontdooien en geven weer een vals gezond aanzicht, wat niet zo is, nu is dat goed te zien aan de bladeren die zijn ingedroogd door de drogere wind en lucht nu, dat deel neemt krijgt geen vocht meer en de cellen zijn dood dat word nu langzaam droger en word bruin naderhand.

Het is gewoon afwachten, de lange termijn zegt dat het absoluut niet meer koud word en zelfs geen nachtvorst kansen meer, dat lijkt gunstig, het weer lijkt wel na begin maart wisselvalliger te worden dus vochtiger.

We moeten maar zien.

zo, 26/02/2012 - 18:27
jeremaine

Ik heb afgelopen vrijdag markerings-streepjes gezet op de stelen/speren, maar heb nog geen groei waargenomen, maar ja... in 2 dagen, stel dat het 2 mm omhoog gekomen is, dan zie je dat niet direct. Over een week of 2 nog een keer kijken, misschien zie ik het dan echt. Stel dat ze 1 mm per dag groeien nu.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag