Strelitzia reginae

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 15/05/2006 - 12:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Strelitzia reginae

Ik heb vorig jaar een volwassen Strelitzia reginae gekocht. Prachtige plant was het toen. Gedurende gans de zomer en herfst is deze plant prachtig geweest en zelfs redelijk gegroeid. Er hadden zich zelfs drie bloemknoppen gevormd. In de winter heb ik ze binnen geplaatst, ik vermoed op een iets te donkere plaats. Heb éénmaal mijn vriendin gevraagd om een klein beetje water te geven (had zelf geen tijd) maar die had mij verkeerd begrepen en heeft de plant verzopen.
Wat doe ik nu best? De plant is niet dood, er zit nog wat leven in maar ik krijg ze niet terug aan de groei. De bloemknoppen zijn ondertussen verdord en vertonen precies schimmel. Er is geen groei meer en de bladeren die er zijn krullen toe en sterven dan af. Onderaan ziet de plant ook bruin en begint witte schimmel te vertonen.
Verplant ik best de plant in nieuwe, droge aarde met kleikorrels, snij ik alle dode en zieke bladeren af (dan vrees ik dat er geen meer op staan) en hoe behandel ik de beginnende schimmel (met Banrot? en hoe dan best?)?

wo, 17/05/2006 - 19:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

de schimmel kan je gewoon weghalen, en als ik jou was zou ik hem in een nieuwe pot zetten met nieuwe aarde en dan hopen dat het goed komt!

do, 18/05/2006 - 01:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zijn de wortels van je plant nog wel goed?

Ik heb zelf een gewone Strelitzia en deze heeft hele dikke wortels. Deze wortels hebben een hekel aan verpotten. Maar in jouw geval zou ik dit zeker doen en de plant in een zo luchtig mogelijk mengsel zetten. Het beste is in een grote binnenpot. Regelmatig water geven, door de luchtigheid van het mengsel ben je dat water zo kwijt. En ik geloof niet dat ik de plant in de volle zon zou zetten. Avond of ochtendzon meer niet. Je moet hem ff als een couveuse patient behandelen. Bladeren die lelijk zijn hebben nog steeds een functie zolang ze groen zijn. Dus zomaar niet afsnijden. En als het moet dan de stengels laten zitten als ze groen zijn. De plant heeft groene delen nodig voor zijn voortbestaan!

Voor wat betreft de schimmel als je hem verplant goed kijken of je slechte delen zie. Probeer deze te laten drogen. Bij orchideeën wordt vaak kaneel (nee niet lachen) gebruikt om deze plekken te behandelen. Dit stopt nl dit proces en "steriliseert" de omgeving. Heb het ook niet van mezelf maar al heel vaak gezien...

Succes Miranda

di, 06/06/2006 - 16:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi.

vorig jaar heb ik een strelitzia gekregen van een vriend van mij
maar het ziet er nu totaal niet meer uit heeft in een te donkere plek gestaan nu heeft mijn strelitzia heeft maar 1 blad over en 1 op komst en de rest is af gestorven maar zal mijn plant weer goed terug komen deze staat nu buiten, de wortels zijn niet dood daar ben ik achter gekomen om een kleine snee in de wortel temaken ik hoop dat ik het niet fout heb gedaan, maar ondertussen heb ik een aantal zaden aan geschaft van Strelitzia reginae en heb ook de Strelitzia nicolai gezaaid eerst in zeepwater dat had ik gelezen op internet en de grond is gemengsel van cocopeat en kleikorrels dat is in april gebeurt deze potten staan onder een oude aquarium dat lek is.
maar hoelang duurt het voordat deze zaden ontkiemen.

groetjes daniel

di, 06/06/2006 - 21:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

daar is niets over te zeggen hangt mede af van de versheids van de zaden en de temperatuur....volgens mij moet die hoog zijn.

do, 08/06/2006 - 13:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

nou de zaden zijn vers, en met die aquarium die ik gebruik voor de zaden moet een soort broeikast zijn staat in de volle zon.

groetjes daniel

Onderwerp gesloten