Trachycarpus afzagen noodzakelijk

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 15/06/2012 - 01:36
edwardkarin

Trachycarpus afzagen noodzakelijk

Ik las op een ander forum dat het afzagen van een rotte trachycarpus dus als je de speren eruit kan trekken een noodzaak is om zo nieuwe groei en het drogen van het groeipunt te bevorderen, je kan met een stok of rolmaat de diepte van het gat opmeten en dan dat deel wegzagen zodat het groeipunt zonlicht kan ontvangen en kan drogen van het rotte deel.

Hier op dit forum heb ik er wel wat over gelezen maar het is geen item die als belang word aangegeven om dit juist te moeten doen.

Wat is nou wijsheid? Ik heb er 4 stuks waarvan er een wel groei laat zien van een bladsteel waarvan het blad al was afgeknipt maar de steel nog doorgroeit nu, ik denk bij deze dat er een nieuwe speer komt de overige 3 merk ik niets noppes nog?

Wat vind men er op dit forum van, ik ben van het weekend vrij dus ik kan het doen, wel weet ik dat het een klus is want dat taaie losse vezel is lastig zagen en je moet laag voor laag doen voordat je het groeipunt voorbij gaat dan ben je weg natuurlijk.

gr. Edward

vr, 15/06/2012 - 09:39
D_SDennis

Edward, ik ben er echt van overtuigd dat afzagen niet nodig is. Ik heb van verschillende palmsoorten ervaren dat ook vanuit een gapend gat gewoon hergroei optreedt. Eigenlijk ben ik alleen een kleine trachy kwijtgeraakt, maar die was helemaal tot op de grond pap geworden, had niet echt een stam nog. De natuur is sterk en daar moet je op vertrouwen. Het kost alleen tijd. Voordat een nieuwe speer zich weer naar buiten drukt moet ie een weg door dat gat omhoog vinden, dus je ziet niet zo snel herstel. ALs je m afzaagd dan zie je meteen wat er gebeurd, maar dat is dan ook het enige voordeel. Nadeel is dat je een in mijn ogen verminkte palm hebt. En je loopt een groot risico het groeipunt of je nieuwe speren te beschadigen. Probeer het anders eens bij 1 palm, degene waarover je het meest twijfelt of die wel leeft. Ik ben er haast zeker van dat je ineens toch ziet dat al weer herstelgroei zichtbaar is. Het heeft wel hard gevroren, dus sommige palmen zijn echt wel dood, hou daar rekening mee. Hier heeft er een gebloeid, dus die is echt niet dood, maar heeft ook alleen maar dode speren. Ik weet echter zeker dat ie vanzelf weer terug komt, afzagen doe ik dus niet.

vr, 15/06/2012 - 14:00
edwardkarin

Dennis, Ik was ook niet van plan om dat te doen, en ik heb gelukkig behalve deze palmen er genoeg die al mooi aan de groei zijn.
Ook mijn ficusinfo-icon carica 2 stuks lopen weer uit, niet vol overdaad maar ik zie nu knoppen verschijnen aan de stammen.
Fatsiainfo-icon japonica allemaal vol met uitlopers meer als ervoor zelfs die had ik heftig gesnoeid dat weet jij nog wel.
Was ook wel nodig, maar worden nu veel mooier zelfs.
Bananen zijn heel goed aan de groei.
Kortom op die palmen na gaat het goed, maar er kan nog leven zijn, ik zie nog niets.

Mag nu weleens warmer worden niet dan dat zou wel helpen...

vr, 15/06/2012 - 18:16
xride1

Edward,

Had jij dit vorig jaar niet geprobeerd? Heeft deze palm het niet gered dan?

gr. Daniëlle

za, 16/06/2012 - 05:25
edwardkarin

Danielle, ja dat was toen mijn aanwinst de wagnerianus die zaagde ik te ver om maar het groeipunt was al verrot, dat is nu dit resultaat.

Trachycarpus afzagen noodzakelijk
Onderwerp gesloten