Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten

31 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 24/09/2010 - 00:01
Draco

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten

Een van 3 exemplaren Trachycarpus princeps groeit al enige tijd niet meer. Kort geleden heb ik de plant in de volle grond gezet. Het merkwaardige blad aan de zijkant blijkt nu van een jonge zijscheut te zijn met een drietal nagenoeg ongedeelde bladeren en een gezonde speer. De hoofdscheut is ondertusssen verder gedegenereerd. Kan hier sprake zijn van een echte zijscheut die onder stress is uitgegroeid, of is het wellicht een zelfstandige zaailing, een nakomertje dus? Ik kan natuurlijk in de aarde gaan wroeten op zoek naar de eventuele connectie, maar misschien heeft iemand een soortgelijke ervaring of ervan gehoord?

Groet,

Draco

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten
di, 21/09/2010 - 22:16
hent v

Hoi

ik heb dat 2 jaar geleden ook gehad.
Die zijscheut word de nieuwe stam en de oude zal afsterven.
Ik heb het idee dat dat komt door een te ondiepe pot.

Gr Hent

di, 21/09/2010 - 22:27
D_SDennis

Ik heb daar echt nog nooit van gehoord. Bizar! Maar waarom door een te kleine pot? Wat is je gedachte daarbij? Ik kan me voorstellen dat als de speer wegrot en de boel verstopt, dat de nieuwe speer een uitweg zoekt. Maar eerlijk gezegd heb ik verder geen flauw idee....Wel leuk om te blijven volgen. Hent, had je dat ook bij een princeps of bij een ander soort?

di, 21/09/2010 - 22:57
Draco

Deze stond in een diepe palmpot, net als de 2 normale exemplaren. Het zou dus best kunnen dat deze soort in het jeugdstadium de potentie heeft om onder stress adventiefknoppen aan de stambasis te ontwikkelen. Door de geblokkeerde groei vervalt waarschijnlijk de topdominantie en het groeiremmende effect daarvan. Je ziet dat bij veel soorten met een uitgesproken apicale dominantie. In 2008 bloeide de blauwe variant van Yuccainfo-icon linearis. Vorig jaar werden 2 nieuwe topscheuten aangelegd, waarvan er dit jaar een uitgroeide en de andere degenereerde. Ook een scheut aan de stambasis legde het loodje. Typische clustervormende palmen zoals Chamaerops humulis, vormen talrijke scheuten aan de basis, maar die activiteit neemt vaak af als de plant ouder wordt en een flinke stam heeft ontwikkeld. Ik snoei de adventiefscheuten doorgaans weg, om de ontwikkeling van de hoofdstam te bevorderen. Ik bezit ook een flinke Trachycarpus met een kleintje aan de voet van de stam, maar dat kan evengoed een zaailing zijn van een vroege bestaansperiode.

wo, 22/09/2010 - 00:01
D_SDennis

Verstoring van apicale dominantie is meestal het gevolg van een afnemende conditie veroorzaakt door slechte groeiplaatsomstandigheden. Wrgsnoeien van zijscheuten kan juist leiden tot verdere verstoring, omdat niet dominante toppen ook weer hormonen afgeven die de groei van de hoofdtop stimuleren. Maar ik ga er van uit, gezien jouw ervaring, dat jouw palmpje het aan niets ontbreekt? Hij ziet er toch op de foto niet slecht uit. Maar mogelijk heb je een punt. Rest de vraag of je idd bereid bent wat vrij te maken om te beoordeln of er werkelijk sprake is van een zijscheut uit eenbladoksel of een zaailing/tweede, onopgemerkt gebleven plant?

wo, 22/09/2010 - 00:55
Draco

Veel kwaad zal dat niet uitrichten, voorzichtig toucheren op zoek naar een eventuele aanhechting. Het wegsnoeien van de 'suckers' bij Chamaerops leidt volgens mij niet tot groeiverstoring. Integendeel, de gezonde hoofdscheut krijgt zo waarschijnlijk meer voeding beschikbaar en de remmende werking van de concurrerende zijscheuten vervalt zij het tijdelijk, want de afgesnoeide zijscheuten groeien meestal weer uit. ik betwijfel overigens of in de groeipunt gevormde fytohormonen, elders dan lokaal actief zijn. Foto volgt.

wo, 22/09/2010 - 02:25
hent v

Hoi

Ik heb de oude foto's even opgezocht.
Ik zal nog een nieuwe foto maken zoals de plant er nu uitziet.

Gr Hent

wo, 22/09/2010 - 02:26
hent v

de laatste

wo, 22/09/2010 - 05:35
edwardkarin

Hoi Hent,

Dit is wel grappig zeg, ik heb dit nog niet eerder gezien, het is een soort zijscheut, maar ook weer niet eigenlijk.

Leuke hobby toch...

gr. Edward

wo, 22/09/2010 - 08:37
Draco

Ook bij deze zwaargebouwde Chamaerops haal ik de zijscheuten regelmatig weg. Ik denk dat dit de groei bevorderd. Dit exemplaar heeft inmiddels een stam van 50 cm met een doorsnede van 18 cm. Had ik de zijscheuten niet verwijderd, dan was het een bossige plant geworden. Ik doe dit met alle Chamaeropsen, 'Vulcano', 'Cerifera' met uitzondering van 'Arborescens'. Het komt meestal ook de esthetica ten goede, al is dat een kwestie van smaak.

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten
wo, 22/09/2010 - 12:31
hent v

Hoi

nou ziet de palm er zo uit.Van de oude moederstam is nog een klein stukje zichtbaar.
Je moet deze zijscheut dus niet verwijderen want dat word de nieuwe hoofdstam.
De nu nog mooie groene stam zal in het komende jaar verder verdrogen en afsterven.

Gr Hent

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten
wo, 22/09/2010 - 12:47
D_SDennis

Draco, ik denk idd dat het verwijderen van de zijscheuten meer positieve effecten heeft dan negatieve. Jouw voorbeelden zijn daar ook goede voorbeelden van. Wel een kwestie van smaak, want persoonlijk vindt ik de Chamaerops met veel zijscheuten fraaier. Mijn grootste exemplaar daar beginnen de zijscheuten nu al al stammen te vormen. De grootste is al vijftien cm lang. Maar ik moet toegeven dat jouw exemplaar op de foto wel erg fraai is!

wo, 22/09/2010 - 14:28
rwo

Ik vraag me af of het afsterven van de zijscheut van je Yuccainfo-icon met de bloei van je hoofdstam te maken heeft.
gr
Ruud

do, 23/09/2010 - 01:11
Draco

Ik bedoelde Ruud, dat de Yuccainfo-icon linearis na de bloei twee nieuwe topscheuten vormde, waarvan er een te gronde ging evenals mijn hoop op een vertakking.

En Dennis, soms vormt een Chamaerops zo uitbundig zijscheuten, dat het zicht op de hoofdstam er volledig door wordt ontnomen. Bij de Vulcano heb ik ze al een tijd niet weggesnoeid, wat mijns inziens nu de esthetische vorm bederft. Dus gaat hier in voorjaar het mes weer in. Echter bij een van mijn Cerifera's die de vorige winter de hoofdstam heeft verloren, zorgen 3 zijscheuten nu voor een comeback. Deze waren beschermd door het sneeuwdek op de kuip.

do, 23/09/2010 - 20:48
Draco

Chamaerops humulis 'Vulcano' maakt rijkelijk zuigers, waardoor de hoofdstam onzichtbaar wordt. Daarom knip ik af en toe een gedeelte daarvan weg. In dit geval heb ik er 3 laten staan.

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten
do, 23/09/2010 - 20:52
Draco

Een emmer vol snoeiafval

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten
do, 23/09/2010 - 20:59
Draco

Het eindresultaat waardoor de stam weer zichtbaar is. De scheuten zullen ongetwijfeld weer uitgroeien. Als de stam op den duur hoger is, mag er wat mij betreft best wel wat groen op de voet blijven zitten. Paddestoelen groeien tussen de bladresten in de verzamelde humus en de vezels aan de stamvoet beginnen al los te laten.

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten
do, 23/09/2010 - 20:53
Draco

Deze fijnbladige 'Cerifera'wordt niet gesnoeid.

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten
do, 23/09/2010 - 21:53
hent v

Hoi Draco

je kunt beter een nieuwe topic maken over de Ch hummilis omdat dit topic gaat over Tr princeps met zijscheut.
Zo kan niemand wat terug vinden als er te veel afgeweken word over de 1e vraagstelling.

Gr Hent

vr, 24/09/2010 - 00:00
Draco

je hebt volkomen gelijk Hent, maar hoe pak ik dat nu aan? Het is makkelijker om de aanhef te wijzigen in 'Palmen met uitlopers'o.i.d. Het is een bekend euvel, dat topics op het exotenforum soms alle kanten uitwaaien.

groet,

Draco

vr, 24/09/2010 - 02:35
rwo

Sorry, maar voor de snoeibeurt vond ik hem mooier.
gr
Ruud

vr, 24/09/2010 - 04:57
edwardkarin

Ik vind na de snoeibeurt de palm mooier, ik doe dit ook, en dan krijg je meer stam-effect en dat vind ik mooi.

vr, 24/09/2010 - 12:45
xride1

Geef mij ook maar de natuurlijke, ongesnoeide exemplaren.
Ik zou dit zelf nooit toepassen.

groetjes,
D.

vr, 24/09/2010 - 13:46
Draco

Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak, maar deze Vulcano maakt extreem veel scheuten aan de basis, waardoor het een dichte kluwen bladeren wordt. De sterke drang tot uitloper vormen zal deels zijn veroorzaakt door het wegsnoeien. Nu ziet de palm er wellicht wat kaal uit, maar dat heb ik ook als ik net bij de kapper vandaan kom. Ik vind het ook geen probleem als een duidelijk zichtbare stam met kroon wordt omgeven door een krans van vertakkingen en zeker niet als deze evenwichtig zijn qua omvang en verdeling. Een andere reden om mijn kuipplanten te snoeien, is ruimtebesparing in de kas. More is less, That's the problem'. Ik zou strenger moeten zijn voor mezelf en mijn keuzes beperken.

Zo mooi en 'natuurlijk' als in de subtropen krijgen we deze palm hier niet. Zie deze op La Palma gemaakte foto met rechts Chamaerops humulis.

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten
vr, 24/09/2010 - 17:16
D_SDennis

Ja, ik hou wel van een flink vertakte Chamaerops en vindt dat ook mooier. Maar trek je er niets van aan, ieder zijn smaak. Maar ik denk dat het vormen van uitlopers vooral iets is van de jeugdfase. Oudere exemplaren, die dan uit meerdere stammen bestaan, hebben zelden nog zoveel uitlopers. Het is denk ik geen doorgaand proces. Als ik kijk naar mijn grootste Chamaerops dan zijn de zijscheuten inmiddels uitgegroeid tot stammetjes van 10/15 cm lang. En eigenlijk komen er geen nieuwe scheuten bij. Er zit een kluwentje met drie groeipunten bij lakaar, waar nauwelijks groei in zit. Dat bosje bestaat al bijna tien jaar uit ongedeelde bladeren. Verwijderen doe ik nooit. Zal zo ff een fotootje maken.

Trachycarpus princeps e.a. palmen met zijscheuten
vr, 24/09/2010 - 21:43
ick

@ Draco en Dennis,

ook al ging deze topic over iets anders ;) ik wilde even zeggen: wat een prachtige grote chamaeropsen hebben jullie, zeg!
Ik kan eigenlijk niet zeggen of ik het met of zonder zijscheuten mooier vind. Ik waag me er ze

vr, 24/09/2010 - 22:32
D_SDennis

Hey (R)ick, ik zet er een afdakje boven. Vier houten poten met een glazen plaat die schuin afwatert naar voren. Er komt niet veel regen, want aan het huis zit ook nog een overstek. Dat zorgt er voor dat de plant echt kurkdroog de winter doorkomt. In mijn beleving essentieel wil je deze soort zonder speerrot de winter doorkrijgen. Je ziet dat er nog wel wat bladschade is ontstaan. Maar inmiddels is er al heel veel hergroei geweest, waardoor het inmiddels weer een redelijk mooie plant is. Ik heb m al 11 of 12 jaar en zou m niet kwijt willen. Komende winter ga ik m iets meer beschermen tegen wind als het vriest. Want dat heeft veel bruine bladpunten tot gevolg gehad. Heel benieuwd wat ie volgend jaar voor groei gaat realiseren, want hij staat pas sinds juni 2009 in de volle grond. En ook deze palm heeft afgelopen jaar enorm geinvesteerd in het wortelgestel. Ik vindt wortels op 0,5 m uit de oude kluitrand! Dus, en dat is mijn tweede bescherming, ik heb meer wortels af te dekken met houtsnippers. Een 10 cm dikke laag hout veel warmte vast en vorst komt er niet doorheen, mede omdat de grond eronder zo lang zijn warmte vasthoudt!

za, 25/09/2010 - 00:15
Draco

Ik ben in het gelukkige bezit van een koude kas voor de overwintering van de 'kostbaarste' exemplaren. Met name de 'Vulcano' en 'arborescens' staan tussen eind november en begin maart onder dak. Zo'n dakje tegen de regen is zeker effectief, dat heb ik de afgelopen winter wel ervaren met een grote Trithinax campestris. Die had deze keer zelfs geen bladschade van betekenis. De groei van deze soort is althans in de kuip zo traag, dat het nog lang zal duren, voordat het bladverlies en de speerrot van de voorlaatste winter zijn gecompenseerd. Deze soort maakt trouwens ook uitlopers. Maar zoals Dennis waarschijnlijk terecht opmerkt, ontwikkelen deze zich vooral in het jeugdstadium. Ze ziet dat ook bij Phoenix reclinata, die dan uiteindelijk een meerstammige palm vormt. Vooralsnog lijkt het vermogen van de princeps om middels een zijscheut te regeneren, een unieke eigenschap binnen dit genus.

za, 25/09/2010 - 03:25
hent v

Hoi

eigenlijk is het geen zijscheut.
Bij mij kwam hij onderuit de stam.

Gr Hent

zo, 26/09/2010 - 00:50
Draco

Ik vermoed Hent, dat de zijscheuten onder aan de stambasis ontspruiten, daar waar ook de nieuwste wortels ontstaan. Zoals je weet, groeien bij palmen nieuwe wortels boven de voorgaande (krans). Kennelijk bevindt zich daar een zone met ongedifferentieëerde stamcellen, van waaruit zich zowel de wortels als zijscheuten kunnen ontwikkelen. In het geval van de princeps is dat laatste dan waarschijnlijk een vrij uitzonderlijke gebeurtenis. Af en toe ontstaat bij palmen een vertakking in de top of nog zeldzamer, ontwikkelt zich een woekering met talrijke groeipunten soms in lijnvorm. Deze groeiwijze staat bekend als hane(n)kam (cristaatgroei). Dypsis lutescens vormt incidenteel zijscheutrn vanuit een bladoksel of -lidteken.

zo, 26/09/2010 - 01:02
hent v

Hoi Draco

het is een zijscheut als de hoofdstam blijft bestaan.
In dit geval is er een verstoring in de groei van de bestaande stam waardoor er een slapend groeipunt de boel overneemt en een nieuwe stam gaat vormen.
Deze nieuwe stam verwijderen betekent onherroepelijk de dood van de plant.
Op het EPS forum zijn er verschillende die dit gehad hebben.
Dit heeft dus helemaal niks te maken met de scheutvorming bij sommige Chamaerops soorten

Gr Hent

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag