Vervolg phoenix buiten.

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 30/01/2009 - 15:50
Matthijss

Vervolg phoenix buiten.

Dit is het vervolg op P in volle grond, dat om duistereredenen gesloten is.
Mijn phoenix begint nu toch wel eenbeetjeaangetast te raken, maarniet ernstig, en stukjes blad, dus niet hele bladeren, een andere die ik in een zo goedals ongebruiktetuin naast mij gezet heb ziet ernog beter uit, maar, de phoenbix die ik in een geveltuintje gezet hadin 2004 (minder beschut) ziet er vlekkeloos uit,en die is compleet onbeschermd geweest. Het aantal proefkonijnen is 3, dusniet significant, demate van aantasting is echter omgekeerd evenredig met de hoeveelheid zon in de herfst en winter, zou dit een relevante variabele zijn?

vr, 30/01/2009 - 18:24
edwardkarin

Is het topic verdwenen, staat toch hieronder die eergisteren gestart was, door palmfanatico.

vr, 30/01/2009 - 18:58
Matthijss

Nee, dat was die over dode phoenixen, ik wilde het over de levenden hebben, was phoenix canariensisetc in devolle grond, dat afgesloten was. Waarom worden topics ueberhoupt afgesloten? op mijn hardloopkletsplaats kunnen draden soms na tijden weer een nieuw leven krijgen.

vr, 30/01/2009 - 19:24
palmpje

Ik zou ook wel wat meer willen weten over de gevolgen van veel of weinig zon in de winter,Matthijs.In het boek palms won't grow here and other myths zegt de schrijver dat het juist erg gevaarlijk is om tijdens vriesweer zon te hebben,vanwege de uitdroging.
Veel andere mensen zeggen juist weer dat de zon de palm wat bij laat komen na een koude nacht.
Feit is natuurlijk dat de grond die zonneschijn krijgt (gedeeltelijk)ontdooit,en in de schaduw gebeurt dit natuurlijk niet.
Iemand ideën hierover ? De voors en tegens ?

groet
john

vr, 30/01/2009 - 21:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zon op een plant met bevroren bladeren doet de cellen barsten. Dat is eerst te zien aan de donkere plekken op de bladeren.

vr, 30/01/2009 - 22:34
edwardkarin

Ik merk nu ook dat mijn chamaerops humilis palmen wat meer bruin blad krijgen, de grond is alweer hard, weet niet hoe diep de vorst nu zit, de grond is natuurlijk goed vochtig.
Ik heb het idee dat de zon dit overdag dus veroorzaakt en de plant niet genoeg kan verdampen.

Het blijft ook nog relatief koud, na dinsdag komt daar overdag verandering in en word het warmer, maar de nachten blijven gevoelig voor vorst.

vr, 30/01/2009 - 23:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Greenconnection hoe zit het dan met de donkergroene vlekken en strepen die tijdens de vorst in het blad van Trachycarpus, Chamaerops, Cordyline etc. verschijnen en welke tijdens de dooi weer verdwijnen? Doorgaans veroorzaakt dat geen blijvende schade, zolang het geen strenge vorst betreft. Het wordt aangeraden om bij groenblijvende gewassen met name coniferen, deze tijdens vorst tegen de felle ochtendzon te beschermen. Ik dacht dat het vooral met uitdroging te maken heeft, maar het zou ook kunnen dat er een temperatuurgradient in de plantencel ontstaat waardoor een fasenscheiding optreedt. Over het fysiologische proces zal vast wel het een en ander al bekend zijn. Ik heb aan vorst blootgestelde kuipplanten (Cordyline australis) wel eens versneld ontdooid met de tuinsproeier. Dat zou dergelijke schade kunnen verhinderen. Ik heb ervaring met het invriezen en ontdooien van celkweken. Daarbij wordt het invriezen geleidelijk uitgevoerd, terwijl het ontdooien juist zo snel mogelijk plaatsvindt. Overigens gebeurt dat in aanwezigheid van een soort antivriesmiddel glycerol bijvoorbeeld. De winterhardheid van planten wordt deels ook bepaald door antivriesachtige stoffen.

za, 31/01/2009 - 00:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die donkergroene vlekken zullen alleen verdwijnen, als de zonbestraling niet sterk genoeg is. Bij sterke instraling zal de beschadiging later bruin kleuren en tot afstervende plekken leiden.
De sapstroom kan niet op gang komen bij bevroren celinhoud, vandaar de verdrogingsverschijnselen.

za, 31/01/2009 - 13:18
Matthijss

Uiteraard is zon bij vorstschade funest, maar de waarneming die ik had ging misschien over zon in nazomer en herfst, of zonnigestandplaats in het algemeen. Ik bedoel dat een phoenix die in september nog in de volle zon staat sterker aan de winter begint. Misschien is winterzon niet de juiste variabele en gaat het over nazomer en herfstzon, voor dezedrie ishetzo dat hoezonniger destandplaats,hoe minder schade. Ook het soort blad dat gevormd wordt is op zonnige standplaatsen anders.

za, 31/01/2009 - 13:16
BertG

Greenconnection
Ben zojuist even onder de big bag gekropen waar mijn Phoenix Canariensis Timaru onder staat. Van hetgeen ik zag werd ik niet echt vrolijk; een aantal van de buitenste takken zijn gespleten en geknakt. Dat zou dus veroorzaakt worden door de zonnewarmte op de bevroren takken?

Groeten
Bert

Vervolg phoenix buiten.
za, 31/01/2009 - 13:24
kristof p

ik denk eerder dat je bladstelen splitten puur door de koude die we hebben gehad. mijn onbeschadigde planten staan vooral in de winterzon! ze kunnen ieder beetje warmte bij die koude goed gebruiken. in de schaduw blijft het stukken langer vriezen...
bij opkomst van de zon schijnt de zon zowat horizontaal op de bladeren wat weinig effect heeft en de kracht van onze zon is nu niet zo denderend groot tijdens de winter. om zonkracht optimaal te gebuiken moet het licht in een hoek invallen. palmen die niet tegen direkte vorst(radiatie vorst of bijv. ijs op de bladeren) kunen zoals o.a. L. chinensies, A. engleri plant je best onder een beschermend dak van altijdgroene bomen/struiken, die zien zowieso nooit of bijna nooit zon...

gr
Kristof

za, 31/01/2009 - 16:45
Matthijss

Ik denk dat herfstzon zomerzon ook eenbelangrijke factor is, planten die in de zonstaan wordenharder,en gaan ineen betere conditie dewinter in. (ismaar een ideetje. Op zonnige plekken wordt het indewarmere periodes (alsdezon danschijnt warmer, en ook kunnen ze dan metten fotosynthesedoen om energie op te wekken om eventuele schade te herstellen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag