vliesdoek+stro voor trachy palm

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 14/06/2005 - 03:30
linsey

vliesdoek+stro voor trachy palm

beste tuinliefhebbers, allereerst goedenavond. Ik ben een beginner op dit forum en heb gemerkt dat er veel palmenkenners hierin voorkomen. Mijn vraag is waar ik vliesdoek p 23 en stro kan kopen voor mijn chamaerops humilis 2 jaar oud in grote pot en sinds kort een trachy met een stam van ong. 1 meter. In t tuincentrum bij mij hebben ze deze artikelen nl. niet. Vr.gr. Linsey.

di, 14/06/2005 - 14:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Linsey,
Gelukkig duurt het nog even voor we weer zorgen moeten gaan maken over het beschermen van bepaalde palmen.
Persoonlijk zou ik de C. humilis en de T. fortunei niet beschermen, deze palmen zouden hard genoeg moeten zijn. Als ze in potten staan is het een ander verhaal, dan moet er in ieder geval er voor gezorgd worden dat de wortels niet bevriezen. Belangrijk is dat de C. humilis droog staat in de winter! Ik geef mijn C. humilis helemaal geen water in de winter. Ik heb er één in de volle grond en een aantal kleinere exemplaren in pot. Het exemplaar in de volle grond bescherm ik met een dakje de andere staan overdekt buiten tot het te koud wordt. De fortunei zou ik gelijk in de volle grond plaatsen. Grotere exemplaren horen niet in een pot thuis, daar worden ze niet beter van.
Ik lees ook dat je C. humilis 2 jaar oud is en in een grote pot staat. Pas op met het plaatsen van kleine palmen (met name C. humilis) in te grote potten. Door de te grote hoeveelheid loze grond wordt er teveel water vast gehouden en gaan de wortels rotten. Op deze manier heb in een aantal C. humilis planten verloren (met vallen en opstaan leer je het best). 2 Jaar oud is ook erg jong. Zitten daar al gesegmenteerde bladeren aan? Ik heb namelijk ook een aantal 2 jarige exemplaren (eigen kweek) en die hebben voorlopig nog geen gesegmenteerde bladeren.
Geef de C. humilis zo min mogelijk water!
groetjes Toni

di, 14/06/2005 - 17:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Toni, bedankt voor je uitleg over de palmen ben ik heel blij mee. De humilis is al een flinke met veel bladeren , 1 wat grotere stam met 2 kleinere ernaast. Van de winter heb ik er een grote parasol bovenop geplaatst en wat stro uit een kerstpakket tussen de stammen. Hij staat er nu weer mooi bij. Op de plek waar ik de fortunei wil planten heb ik nu zomerbollen en wat bloeiende planten staan, die ik aan t einde van de zomer wil uitgraven en de grond goed omspitten. Ook heb ik ergens gelezen dat je onder in t gat wat zwerfkeien kan doen en wat potgrond gemeng met zand of cocosgrond. Komt dit je bekend voor.En ik wil nu graag weten waar het vliesdoen en stro verkrijgbaar is omdat ik afgelopen winter naar op zoek ben geweest in een tuincentrum maar die hadden ze niet. Groetjes Linsey.

wo, 15/06/2005 - 01:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo linsey, Vliesdoeken worden gebruikt in de land en tuinbouw, als er een land of tuin bouwer bij je in de buurt zit bel daar dan eens aan, ze helpen je dan meestal wel aan vliesdoek. p 23 is voor winter bescherming.
Vliesdoek is voor particulier moeilijk aan tekomen.
Je kan ook nog op internet kijken bij zibo vliesdoeken.
Als je, je palmen wil in pakken kun je ook rietenmatten gebruiken, deze zijn wel bij tuincentra's tekrijgen.
Groeten Jerry

wo, 15/06/2005 - 03:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Jerry, ik had al een vermoeden dat t lastig is om aan t vliesdoek te komen. Raar eigenlijk want ik heb t wel vaker gelezen ter bescherming van palmen in de winter. De rietenmatten is ook een goed idee maar wat doe je er bovenop? Zal ook telefonisch contact opnemen met Zibo. Vast bedankt voor je reactie. Groeten Linsey

wo, 15/06/2005 - 12:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Linsey
Afhankelijk van de grondsoort in jou tuin kan je voor drainage zorgen. Bij mij in de regio heb je voornamelijk zandgrond en zijn er geen extra drainage maatregelen nodig. Bij bv. kleigrond is dat wel nodig. Dan is het raadzaam om wat grind of wat bouwpuin onder de wortels van de palm te plaatsen. De grond kan inderdaad met cocopeat of potgrond verbeterd worden. Let er wel op dat je de grond niet teveel verreikt als je bemeste tuinaarde gaat gebruiken.
Als ik jou was zou ik voor de trachy geen dure beschermings middelen kopen. Het formaat wat jij hebt zou hard genoeg moeten zijn voor onze winters. Ik zou de palm wel zo snel mogelijk in de grond plaatsen zodat de wortels van de palm kunnen uitbreiden en de palm zich kan aansterken.
Aan jou reactie te horen is de C. humilis wel meer dan twee jaar oud. Ik dacht dat jij over een zaailing praattte.
groetjes en veel tuinplezier Toni

wo, 15/06/2005 - 19:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo linsey, Het is belangrijk dat je met natte koude, dus als het gaat regenen of natte sneeuw, en de voorspellingen zijn daarna flinke vorst, dat je dit probeert te voorkomen door je groeipunt te beschermen tegen vocht. Je kan dan een paraplu in je palm knopen of een pyramide contructie maken over je palm heen, Robbin kan je misschien een foto laten zien, het moet wel altijd goed doorlucht blijven. Als je de palm nu in de grond plaats en een beetje beschut, dus waar hij niet al teveel wind vangt, en je krijgt gewoon flinke droge vorst dan moet hij dit aan kunnen zonder enige bescherming, maar dan moet je hem wel nu in de grond gaan plaatsen, zodat hij al wat aan kan slaan.
Het beste kun je hem op een talud plaatsen (verhoging) i.vm. nat staan wintermaanden.
Zie foto, mijn pas verplaatste palm, heb deze al 9 jaar.
Groeten Jerry

vliesdoek+stro voor trachy palm
wo, 15/06/2005 - 23:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Jerry,

Die palm ziet er goed uit. Heeft de palm dit jaar ook gebloeit?

do, 16/06/2005 - 00:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, Ja hij staat op dit moment in bloei, is wel later dan andere jaren want ik heb hem 6 weken geleden verplaatst.
Groeten Jerry

di, 06/09/2005 - 06:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb mijn trachy nog nooit ingepakt in de winter,hij kan wel tegen een winters stootje.

vliesdoek+stro voor trachy palm
Onderwerp gesloten