washingtonia robusta in pot

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/09/2010 - 17:55
KRISTOFD

washingtonia robusta in pot

Iemand ervaring met het overwinteren van Washingtonia Robusta in pot buiten

zo, 12/09/2010 - 17:57
kristof p

ja,....binnen zetten als het vriest ;-).

of je kan ook dit proberen. de pot in de grond, tentje eromheen en kerstverlichting er in die aangaat als het vriest.

gr
Kristof p

ma, 13/09/2010 - 20:56
KRISTOFD

Dan zal dan binnen zetten zijn want buiten planten in volle grond zal niet
gaan.

di, 14/09/2010 - 13:13
ick

Er zijn meerdere ervaringen met Washingtonia's in de volle grond die de winters goed doorkomen bekend.
Ik heb echter gemerkt dat een washingtonia (of het nu een W. filifera of W. robusta is, dat maakt niet uit) wel een bepaalde leeftijd moet hebben om buiten -met bescherming- te kunnen overleven.
Afgelopen winter heb ik bij wijze van proef 2 van mijn zaailingen (W. Filifera/Filibusta) buiten overwinterd onder een afdak, waar het niet erg koud is geweest (minimum temperatuur ±–1ºC, kortstondig –2ºC).
In de lente liepen ze allebei ernstige speerrot op en zijn ze vrij snel doodgegaan.
De zaailingen waren anderhalf jaar oud en al redelijke planten, met beginnend gedeeld blad. Zelfs een paar zaailingen die binnen in mijn onverwarmde overwinteringsruimte stonden, deze waren wel iets kleiner, liepen speerrot op. Wat me is opgevallen is dat de winter voor een (jonge) washingtonia al gauw te nat is en hij dus erg droog gehouden moet worden, als hij koud overwintert. Het zou me niet verbazen als dit -in mindere mate- ook voor een groter exemplaar geldt.

groet, rick

di, 14/09/2010 - 18:59
kristof p

das waar, mijn W. robusta heeft vorige winter onbeschermd overleefd met heel veel schade als gevolg maar hij leeft nog en is herstellende. ideaal is het niet...wil ik zeker zijn dat hij mooi blijft na de winter zal ik hem toch moeten beschermen of we moeten terug zachte winters krijgen zoals een jaar of 2 terug dan zou onbeschermd weinig problemen geven.
er is wel degelijk verschil tss een robusta of een filifera. een filifera kan veeel meer vorst aan dan een robusta. enige probleem hier is om aan een filifera te geraken die geen robusta bloed in zich heeft of omgekeer. de meeste Washingtonia's die je hier koopt zoniet allemaal zijn in zekere mate filibusta's :-)

gr
Kristof

di, 14/09/2010 - 19:53
KRISTOFD

bij welke temperatuur laat ik die dan het best overwinteren en wat met water geven in de winter.Ik kan ze laten overwinteren bij een min temp van 5 graden vorige winter als het zo koud was gemeten als min temp op deze plaats.

di, 14/09/2010 - 21:34
ick

@ kristof p
Je hebt gelijk dat er een vrij groot verschil zit in vorsttolerantie tussen een W. Robusta en W. Filifera. Maar ik heb begrepen dat een W. Filifera dan wel meer vorst verdraagt, maar een stuk slechter tegen de vochtige omstandigheden van

Onderwerp gesloten