Wat is het verschil tussen kamerplanten en exoten?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 26/06/2006 - 00:50
maanzaadje

Wat is het verschil tussen kamerplanten en exoten?

Er zijn twee forums, over kamerplanten en over exoten, maar bij exoten gaat het dikwijls over exoten die niet tegen de kou kunnen, dan vind ik dat die onder kamerplanten vallen.
Dit is heel verwarrend.
Of gaat het hier alleen over palmen en cycads?

ma, 26/06/2006 - 01:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Veel planten kan men op 2 manieren behandelen: als kamerplant, of als plant die zo lang mogelijk in de tuin blijft. Dit forum gaat eerder over het gebruik van exotische planten in de tuin, over exotisch tuinieren, een verslavende hobby waar hier velen door besmet zijn!
Groeten Kim

ma, 26/06/2006 - 01:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel begrijpelijke vraag van Maanzaadje vind ik ook hoor.

Exoten kunnen meer zijn dan wat Kim beschrijft, maar misschien wordt juist dit bedoelt, ik weet het toch ook niet...

Voor mij is een Paulowniainfo-icon ook exotisch bvb...
Plaats je die dan hier, of bij bomen volgens Kims uitleg?

Een lijntje uitleg bij elk formumonderdeel kan twijfel voorkomen, zoveel is zeker, exoten is namelijk nogal ruim.

Jan

ma, 26/06/2006 - 01:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

en, pardon, ik schoot een kemel:

Exoten kunnen meer zijn dan wat Kim beschrijft, maar misschien wordt juist dit bedoeld, ik weet het toch ook niet...

ma, 26/06/2006 - 02:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vlijtige liesjes groeien komen ook uit de tropen; een eindeloze discussie dus. Het begrip "exotische tuin" heeft voor iedereen een andere inhoud.

ma, 26/06/2006 - 12:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo exotenliefhebbers (m/v),
voor mij zijn exoten planten die bij ons een normale winter niet onbeschermd kunnen overleven. Ik heb zelf nogal wat verschillende soorten en variëteiten in potten, maar die gaan allemaal in de winterberging; mijn vrouw wil niets weten van constructies e.d. in de tuin, alhoewel ik dat een tiental jaren geleden eens geprobeerd heb met een Phoenix canariensis; die was nl te groot geworden voor de winterberging, maar na de tweede winter buiten(onder bescherming) was het over en out!
Als dit forum eigenlijk alleen maar bedoeld is voor mensen die een exotische tuin aanleggen zou ik graag hebben dat men dat eens duidelijk maakt.
Groeten,
Paul

ma, 26/06/2006 - 13:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jawel, Paul&Henny, maar de meeste kamerplanten zullen ook een winter buiten niet overleven, dus dat is geen criterium. In wezen zit er niet veel verschil in deze 2 groepen, maar toch voelen we aan dat bij kamerplanten, het om het normale, gangbare sortiment gaat, wat bij bloemist en tuincentrum te koop is. Onder exoten, zie ik veel meer bijzondere, moeilijk verkrijgbare planten. Daarbij maakt het geen verschil of je ze buiten zet of als kamerplant toepast.
Veel moeilijker in te delen is het karakter van een plant en de, al dan niet exotische uitstraling. Die grenzen zijn moeilijk te bepalen en soms ook heel persoonlijk. Een Cyclameninfo-icon, afkomstig uit het Mediterane gebied is minder "exotisch", dan een Nerium oleander, afkomstig uit dezelfde streek. Toch geloof ik dat het veel minder een probleem is, dan hier genoemd wordt. Laten we gewoon doorgaan volgens de huidige indeling; verkeerd terechtgekomen vragen kunnen we altijd nog de juiste weg wijzen.
Groet, Henk

ma, 26/06/2006 - 13:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Ik begrijp perfect wat julie bedoelen, het is ook zo, je kan hier geen duidelijke lijnen gaan trekken. Het is een beetje aanvoelen wat op dit forum interessant is. Naar mijn gevoel hebben alle mensen hier 1 ding gemeen: het exoten-virus, een kronkel in je hersenpan die ervoor zorgt dat wanneer je naar je planjes kijkt je een beetje in tropische oorden waant!

ma, 26/06/2006 - 13:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt ook een passie hebben voor speciale planten natuurlijk zonder een exotische tuin te hebben. Zo zijn er cycas-liefhebbers, amorphophallus-verzamelaars, enz.. de inbreng van deze mensen is ook meer dan interessant!

ma, 26/06/2006 - 14:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo allemaal,
misschien toch nog een laatste reaktie op dit onderwerp.
Kamerplanten beschouw ik eigenlijk die planten die een minimum temperatuur lager dan 15 à 18° C niet of nauwelijks overleven, en dus eigenlijk in onze contreien nauwelijks buiten kunnen. Vaak kunnen deze planten ook niet tegen felle zon aangezien ze oorspronkelijk uit onderbegroeing van tropische regenwouden komen.
Exoten daarentegen beschouw ik die planten die minimum temperaturen van +/- 10° C wel goed overleven en die vanaf de lente tot in de late herfst wel goed buiten kunnen; eventueel zelfs de hele winter, maar dan is de keuze toch wel beperkt.
Tenslotte maakt ieder voor zichzelf uit welke planten zijn voorkeur uitmaken en op welke manier hij/zij deze wil verzorgen. Dat laatste is zeker de bedoeling van iedere plantenliefhebber.
Veel exotenplezier aan iedereen,
Paul

ma, 26/06/2006 - 22:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ok, einde discussie, ik heb het begrepen.
Alleen nog wachten op exotisch weer nu.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag