Weet iemand wat dit zijn ?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 14/06/2009 - 20:17
RP1

Weet iemand wat dit zijn ?

Een soort van bolletjes op een blad(dat nog in ontwikkeling is) van mijn Fatsiainfo-icon Japonica .
Ik heb ook geen idee of dat het nou levende beestjes zijn of dat het eitjes zijn of zoiets dergelijks.

Weet iemand wat dit zijn ?
zo, 14/06/2009 - 20:16
RP1

Nog een plaatje...

Weet iemand wat dit zijn ?
zo, 14/06/2009 - 22:10
lily-anne

het is natuurlijk moeilijk om via een foto te beoordelen maar het doet me denken aan een soort dopluis - Als het alleen dat blad is , zou ik in ieder geval niet wachten en het onmiddelijk volledig verwijderen . Op een blad zal het niet op aankomen en dan neem je geen risico .
Mogelijks zijn er natuurlijk andere menigen of oplossingen
Groetjes
Lily-Anne

ma, 15/06/2009 - 00:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dopluis kun je proberen te verwijderen met een fijne harde waterstraal die bijvoorbeeld door sommige spuitpistolen worden geleverd. Daarna af en toe een follow up. Je hoeft niet bang te zijn dat de losgelaten dopluis weer naar zijn plekje terugkeert. Alleen de juvenielen (jonkies) zijn mobiel tot ze zich ergens vastzuigen en zetten.

ma, 15/06/2009 - 09:43
lily-anne

Zou die sterke waterstraal het blad niet beschadigen ? Dopluis zit toch vrij sterk vast - dode dopluis zal je daar wel mee kunnen verwijderen denk ik . Als je dan toch wil behandelen zonder het aangetaste blad af te snijden ( tenzij er natuurlijk op heel veel delen van de plant die dopluis ? voorkomt - dan zou ik opteren om te spuiten met een systemisch insecticide - zo maak je heel de plant giftig en zullen alle zuigende insecten door de plant zelf gedood worden .Als je natuurvriendelijk wil behandelen , dan zijn er ook heel wat middeltjes . Zo kan je bv spuiten met een oplossing van bruine zeep en een lepel brandalcohol . De bruine zeep maakt dat de diertjes afgesloten worden van de lucht en niet meer kunnen ademen ( ook de hele kleintjes die nog mobiel zijn )- ik denk dat de brandalcohol het gif is voor de diertjes in deze oplossing. Je kan ook eerst met een wattenstaafje of iets groter , de dopluis een voor een verwijderen ( gaat heel goed en is niet schadelijk voor het blad ) en daarna nog eens spuiten met het voorgenoemde zeepmiddel . Het nadeel van de natuurvriendelijke manier is dat je echt elk deeltje van de plant, kletsnat moet spuiten ,want als je iets vergeet , is dat voldoende om nieuwe uitbreiding te krijgen van het probleem
Succes
Lily-Anne

ma, 15/06/2009 - 19:39
ed ressiv

Hoi.
Als je in het boekje kijkt van Bayer dan staat er een antidopluismiddel in.
Ik heb ook gebruikt bij mijn Cycas revolutas, echter daar zaten ze al voor het tweede jaar in.
Ze waren zo hardnekkig dat ik alle stengels er af geknipt heb. Het is erg drastisch maar nu zijn ze weg.
Het zijn enorm hardnekkige rotdingen, met een beetje afwasmiddel stevig verdund en afwassen zal wellicht nog beter lukken, zeker als je er een paar druppeltjes slaolie aan toevoegt.
Groetjes Hans en hou ons op de hoogte.

Onderwerp gesloten