Welke palmsoort is dit?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/05/2015 - 22:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welke palmsoort is dit?

Ik heb enkele jaren geleden van een kennis een palm plantje gekregen, hij had die als zaden van iemand gekregen maar wist niet meer waar dat ze vandaan kwamen of van Griekenland of van de Canarische eilanden. hij kon zich ook niet meer herinneren hoe de zaden eruit zagen.

Inmiddels is het al best een grote mooie palm geworden, telkens als ik hem verpot in een grotere pot drukt hij zichzelf weer omhoog. ook komen er onder veel zijscheuten aan, ik breek ze af maar ze komen gewoon weer terug.

Weet iemand hoe deze palm heet, en waar hij vandaan komt, en kan ik onder iets van de wortel afzagen zodat hij weer dieper in een pot kan.

Groet, Piet.

Welke palmsoort is dit?
wo, 06/05/2015 - 00:14
GreenConnection

Lijkt me Washingtonia soort.
Wortelbeschadiging betekent vaak het einde van dit soort palmen.

wo, 06/05/2015 - 18:31
wimpev

Als er zijscheuten aankomen is het hoogstwaarschijnlijk een Chamaerops humilis (europese dwergpalm) of een variëteit daarvan.
Enkele zijscheuten rondom laten zitten geeft op termijn ook een mooie gevulde plant.
Liefst plant in een diepere pot plaatsen. Zelf doe ik af en toe (om de 3-4jaar)wortelsnoei: +/- 10 à 15cm eraf; heeft nog nooit problemen opgeleverd.

Welke palmsoort is dit?
wo, 06/05/2015 - 23:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor jullie reacties, als ik ga surfen op de Chamaerops humilis komt dit aardig overeen met hetgeen ik heb, ook de bloemen die eraan komen (dit jaar voor het tweede jaar)lijkt het inderdaad op de Chamaerops humilis.
bij het verpotten voor een paar jaar terug zag ik dat hij een penwortel heeft, hij drukt zich hiermee ook steeds omhoog uit de pot, mag ik hier iets vanaf zagen zonder dat het gevolgen heeft voor de plant?

Hier nog een foto van de stam, duidelijk is te zien hoe de scheuten er al weer aan komen.

grtn, Piet.

Welke palmsoort is dit?
do, 07/05/2015 - 13:43
wimpev

Een palm heeft ook veel zijwortels; zelfs tot boven de grond zie ik aan jouw plant, en ook bij de mijne, wortels. Een 10-tal cm inkorten onderaan zal de plant niet doen afsterven. Zelf doe ik dat meestal in de herfst, als de groei gestopt is, en de potgrond vrij droog staat.
Nog een foto van de volledige plant, potmaat is 48cm breed.
De onderste bladeren zijn van een 5-tal zijscheuten.

Welke palmsoort is dit?
za, 09/05/2015 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben vandaan nog eens naar een tuincentrum geweest en daar stonden een 20 tal Chamaerops humilis, en als ik die vergelijk met die ik heb staan lijken de bladeren en bloemen goed op elkaar maar de stam wijkt duidelijk af. de palmen die ik daar zag staan hadden allemaal een slanke stam en die van ons een dikke plompe stam.
Onze palm staat in een pot met een potmaat van 45cm doorsnede en 40cm hoog.

grtn,
Piet

zo, 10/05/2015 - 00:57
GreenConnection

Wat men hier verkoopt is veelal import, die in het land van herkomst snel opgekweekt zijn en dus veel dunner zijn gegroeid.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag