welke plant/boompje is dit

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 05/02/2009 - 10:08
klaron

welke plant/boompje is dit

ik heb 4 jaar geleden een zaadje gekregen van iemand en dat in de potgrond gestopt, het zaadje was zo groot als ongeveer een pruimenpit maar dan verschrompeld/gerimpeld.
Nu is het een klein boompje(+/_ 80 cm hoog nu) geworden in de 4 jaar dat ik hem nu heb met kleine heel fijne blaadjes die 's nachts sluiten(dichtklappen), elk blad heeft zo ongeveer 20 van die fijne blaadjes recht tegenover elkaar staan(per 2)en ze klappen ook per 2 tegen elkaar dicht.
Ik heb begrepen dat deze plant/boompje ongeveer een 2,5 meter tot 3 mtr kan worden en voorkomt in Suriname of de Nederlandse Antillen.(is me verteld toen ik het zaadje kreeg)
Op dit moment staat het boompje dichtbij de kachel om warm te blijven:-), als ik hem in de vensterbank laat staan dan laat hij al heel snel zijn blad vallen vanwege de kou.

Wie kan mij enige indicatie geven welke plant/boomsoort dit is?

do, 05/02/2009 - 12:27
sub T

Albizia? (slaapboom)
Heb je geen fotootje?

do, 05/02/2009 - 15:03
klaron

bedankt sub t,helaas op dit moment niet, mijn camera is defect:-(, ik zal binnenkort iemand vragen om een mooi plaatje te schieten:-)

het plantje/boompje lijkt heel erg veel op de albizia julibrissin durazz(zie voorbeeld foto), alleen de takjes met de blaadjes van mijn boompje staan niet tegenover elkaar maar om en om en is dus een ander soort plant

welke plant/boompje is dit
do, 05/02/2009 - 16:50
acer

Inderdaad een Albizia Julibrssin. Ik heb dit boompje in mijn tuin staan en is nu ca. 6/7 jaar oud.Hij staat onbeschermd in de vole grond en is zo te zien deze winter goed doorgekomen.Hij heeft vorig jaar uitbundig gebloeid!
Ik zou jouw boompje toch wat meer aan de seizoenen laten wennen en hem b.v op een koelere vorstvrije plaats zetten maar wel in het licht. Laat gewoon in de herfst zijn blad vallen en loopt later in het voorjaar weer uit. Ik zou hem nog 2 jaar in de pot laten staan en dan in de volle grond.Deze stuik komt ook in het midd. zee gebied voor, maar zag enkele jaren geleden een prachtig exemplaar in Wassenaar staan van zo'n 4-5 m. hoog!
Ik geef in het voorjaar wat organische mest en later tijdens de bloei wat mest in de vorm van in water opgelostte mestkorrels.

Acerinfo-icon.

do, 05/02/2009 - 17:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gelet op de herkomst van het zaad of boon omdat het een peulvrucht betreft, is het mogelijkerwijs een Calliandrasoort (Fabaceaeinfo-icon), bijvoorbeeld Calliandra surinamensis, zie https://tinyurl.com/y5vrxno3
Deze kleine tropische boom wordt in de Caraibische regio vaak als sierboom aangeplant.

do, 05/02/2009 - 17:35
klaron

helaas, is hem niet, de blaadjes van mijn boompje zijn wel langwerpig maar ronder van vorm en staan verder uit elkaar

do, 05/02/2009 - 17:43
ed ressiv

Bij een pit ter grootte van een pruimepit denk ik niet aan de Albizia julibrissin. De pitjes van een Albizia zijn verdraaide klein en aan een kant iets afgeplat meer een minibeukepitje en dan lichtbruin.
Hans

do, 05/02/2009 - 18:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik doe nog een poging met Tamarindus indica. Daarvan zijn de (deel)blaadjes wel afgerond.

do, 05/02/2009 - 19:11
klaron

yes, geweldig Draco, dit lijkt hem te zijn, ik heb een foto gevonden van een kleinere dan ik zelf hier heb maar lijkt precies zo, ook de zaden die ik vond lijken erop dus kan denk ik niet missen, bedankt:-)

nu uitzoeken hoe ik deze het beste verzorg:-), hij laat regelmatig blaadjes vallen en verdroogde takjes(met blaadjes) terwijl ik hem toch voldoende water geef.

welke plant/boompje is dit
do, 05/02/2009 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat zal nu te maken hebben met de droge winterlucht binnenshuis. Regelmatig nevelen met een plantenspuit kan daarbij geen kwaad. Gebruik het water op kamertemperatuur en zet de plant eventueel ook nog in een ruime schaal met water volgens de eiland methode) om zo de luchtvochtigheid te verhogen.

Groet,

Draco

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag