Welke Trachycarpus varianten heb ik?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 05/03/2010 - 23:41
Draco

Welke Trachycarpus varianten heb ik?

Ik heb een aantal Trachycarpus varianten (soorten of hybriden) verzameld en ben benieuwd naar het commentaar van de forumleden. Wellicht dat er iemand van jullie een betere type aanduiding kan geven voor de getoonde exemplaren. Het zijn allemaal jonge planten van naar schatting ongeveer dezelfde leeftijd

In december tijdens de eerste vorstinval verbleven ze nog buiten, maar daarna heb ik ze toch maar in de kas gezet. Overigens hebben een aantal jonge planten in de volle grond zoals de Trachycarpus soorten manipur en takil, deze winter (hun tweede) vooralsnog goed doorstaan.
Er volgen nu 5 afbeeldingen te beginnen met een 'klassieke' fortunei.

Groet,

Draco

Welke Trachycarpus varianten heb ik?
vr, 05/03/2010 - 23:11
Draco

Nr 2 zou een kruising moeten zijn tussen een fortunei en een wagnerianus of vice versa. Ik weet niet of het van belang is wie de vader danwel de moeder was?

Welke Trachycarpus varianten heb ik?
vr, 05/03/2010 - 23:15
Draco

nr 3 lijkt het meest verwant met wagnerianus, al is het blad nogal groot voor een loepzuivere waggy.

Welke Trachycarpus varianten heb ik?
vr, 05/03/2010 - 23:18
Draco

nr 4 daarentegen heeft juist weer het kleinbladige van een echte waggy, maar mist de karakteristieke opstaande V vormige stand van de bladslippen.

Welke Trachycarpus varianten heb ik?
vr, 05/03/2010 - 23:36
Draco

Tenslotte het buitenbeentje nr 5, het lelijke eendje van dit palmenquintet. Deze werd me ooit aangeleverd als Trachycarpus 'takeshi', maar die naam heb ik tot nu toe niet kunnen verifiëren. Kenmerkend zijn de qua breedte ongelijkmatige bladslippen, waardoor de palm een beetje aan de soort geminisectus doet denken.

Welke Trachycarpus varianten heb ik?
vr, 05/03/2010 - 23:43
kristof p

het zouden allemaal fortuneis (of kruisingen van fortunei en wagnerianus) kunnen zijn. fortunei is net zoals bijv. chamaerops enorm variabel in uiterlijk.
bijna iedere vorm die je hier toont heb ik hier ook in de tuin groeien en deze zijn allemaal als fortunei gekocht...

de vraag rest nu nog of er stabiele varianten zijn (zoals de wagnerianus)?

gr
Kristof

za, 06/03/2010 - 22:49
Draco

Chamaerops kent enkele stabiele varianten zoals de Vulcano en de Cerifera. Wagnerianus kun je denk ik wel als stabiel beschouwen, zolang deze evenals de genoemde Chamaerops varianten, op ruime afstand van de andere types worden gekweekt. Anders krijg je al snel hybridisering. Ik weet overigens niet tot welke afstand de pollen van een palm voor bevruchting kunnen zorgen? Wat is trouwens een aparte soort? Het duidelijkste onderscheid tussen twee soorten lijkt mij dat een ontstane hybride steriel is. Maar ja dan zou je onderhand het hele geslacht Phoenix als een soort dienen te beschouwen. DNA onderzoek zal uiteindelijk waarschijnlijk bepalend zijn voor het definitieve onderscheid van soorten
Los van dit kruisingsprobleem zijn sommige varianten zoals de Chamaerops 'duplicifolia' inherent instabiel. Duplicifolia heeft talrijke zeer diep ingesneden bladslippen, waardoor de palm een grasachtige uiterlijk heeft. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat deze bladvorm terugkeerde naar de basisvorm. Ik vraag me ook af, of het type Chamaerops arborescens als zodanig reproduceerbaar is?
Hoe dan ook het blijft een leuke bezigheid om in grote bestanden van deze populaire palmen naar aparte verschijningsvormen te speuren.

Groet,

Draco

Onderwerp gesloten