Werkt deze manier van kiemen??

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/01/2010 - 21:32
micle

Werkt deze manier van kiemen??

Ik heb afgelopen jaren op vele verschllende manieren zaden ontkiemd. Deze keer een totaal nieuwe manier voor mij, maar misschien heeft een van jullie het al eens een keer getest.

Ik heb een doos volledig van tempex incl deksel. Die heb ik tot de helft gevuld met potgrond en toen een 5 tal min in de magnetron op vol vermogen gehad. Daarna de deksel erop en na ca 48 uur geweekte Trachycarpus zaden erin gedaan. De grond is vochtig maar niet kletsnat. Deze tepex doos staat op mijn vloerverwarming zodat de bodem constand verwarmt blijft. Na 72 uur is de temp van de potgrond 24grd.(Mijn kamerthermostaat staat 24uur per dag op 20 grd)

Het enige nadeel hiervan wat ik kan bedenken is dat er helemaal geen licht bij kan komen. Nu zijn de zaden geen lichtkiemers zoals de meesten cactuszaden. Wat denken jullie zou dit gaan lukken op deze manier? graag jullie ervaring cq commentaar.

Vast hartelijk dank,

Micle

Werkt deze manier van kiemen??
vr, 18/12/2009 - 12:01
micle

Bovenaanzicht.

Werkt deze manier van kiemen??
vr, 18/12/2009 - 17:44
midas

Volgens mij zit er in potgrond teveel voeding. De kiemplantjes gaan dit niet zo fijn vinden. Je kunt beter zaai/stekgrond gebruiken of kokosvezel.

Ik denk ook dat je op een gegeven moment last van schimmels gaat krijgen op deze manier.

Succes, Marcel

vr, 18/12/2009 - 18:00
micle

@marcel,

Betreft de te veel aan voeding ben ik niet bang voor. Ik kiem al jaren op potgrond en dat gaat altijd goed. Heb het 1 x met zaai en stekgrond geprobeert en kwam tot de conclusie dat het geen verschil uitmaakt. In aanschafprijs wel. S

vr, 18/12/2009 - 21:59
planten118

Nee,Zaad is levend materiaal, wat je niet met kunstmatige materialen tot
kiemen kan dwingen,iedere plant of planten familie heeft zijn eigenschappen
wat kiemen betreft.Na het zaaien moet de zaadhuid eerst weken,daarna trekt het vocht in het kiemwit en wordt omgezet in suiker(s)daarna zwelt de kiem
en breekt door de geweekte zaadhuid,dit hele gebeuren heeft z n tijd nodig.Daarnaast speelt de plantenfamilie ook nog een rol,bv kiemrust,bij
cyclameninfo-icon is dat een jaar,Zaden uit vruchten hebben ook een kiemrust en
moeten gestratificeerd worden bv.rozen een half jaar en zo zijn er meer
verschillen afhankelijk van de plantenfamilie en land van herkomst.
Dus gewoon zaaien in een bakje gevuld met normale potgrond,het zaad afdekken met een dun laagje gezeefde gronden licht water geven,het bakje
afdekken met een glasplaat(tegen uitdrogen)en geduld bewarenSucces

wo, 06/01/2010 - 21:35
micle

Update

Mijn test met het kiemen van mijn Trachycarpus ? zaden gaat erg goed. Ik woel regelmatig voorzichtig in de zeer losse potgrond en zie dat er al verschillende zaden aan het ontkiemen zijn. (beginnen witte puntjes te komen)

Als dit zo doorgaat verwacht ik een percentage van ruim 90% dat zal ontkiemen. Wel heb ik een kleine aanpassing gedaan. Omdat ik snel schimmel begon te zien laat ik van s'morgens 7 uur tot een uur of 23:00 de deksel eraf. (Nu geen last meer van schimmel). Omdat de zon toch niet schijnt valt het uitdrogen erg mee. Ik sproei 1 keer per dag een de toplaag licht vochtig en hussel dan weer voorzichtig de losse grond om.

Ik ben 18-12-2009 gestart met de test en zie na ca 14 dagen al witte puntjes.

(Links boven het midden van de bak zie je iets wit)

Micle

Werkt deze manier van kiemen??
wo, 06/01/2010 - 14:59
micle

Close-up

Werkt deze manier van kiemen??
wo, 06/01/2010 - 20:58
D_SDennis

Zorg dat je de kiemplanten zoveel mogelijk licht geeft in deze donkere tijd. Een plaats op het zuiden voorkomt dat je van die hele lange grassprieten krijgt waar niets van terecht komt. Wel goed oppassen met watergeven. Iets op laten drogen tussen de gietbeurten!

ma, 11/01/2010 - 14:51
micle

@D_sdennis

Voordat het zover is dat de zaden een behoorlijke wortel hebben zodat ik ze appart in een P9 potje kan zetten zijn we zeker enkele weken verder. Deze bak gebruik ik alleen maar voor het ontkiemen. Er liggen zeker een 150 tal zaden

ma, 11/01/2010 - 14:50
micle

Up-date,

We zijn weer een paar dagen verder en het kiemen gaat fantastisch. Het percentage dat aan het ontkiemen is is geen 100% maar het komt er wel erg dicht in de buurt. Zelf schat ik een opkomst ergens rond de 97%. Ik houd de zeer losse potgrond licht vochtig dmv af en toe met een plantenspuit de bovenste laag te benevelen. Daarna husel ik voorzichtig de potgrond om zodat de onderste laag weer boven komt te liggen.

De deksel van de doos leg ik er alleen op als ik naar bed ga en haal deze als ik weer opsta eraf. Het uitdrogen van de grond is minimaal en zo blijf ik een goede controle houden over de vochtigheid van de potgrond. Ondanks er bijna geen afdekking is blijft de temp van de potgrond 20 grd. (mede door de vloerverwarming) Met deze methode heb ik totaal geen last van algengroei of schimmel. Eind deze maand verwacht ik de meesten zaden te verspenen naar P9 potjes.

Dit voorjaar ga ik weer op deze manier zaden ontkiemen en ook dan weer gewoon in de woonkamer, alleen dan natuurlijk zonder de vloerverwarming.

Micle

Onderwerp gesloten