Jubea Chilencis

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 17/12/2009 - 23:08
floffy

Jubea Chilencis

Hallo Alemaal,
Ik zal me even voorstellen mijn naam is daan holman en ik kom uit Anna Paulowna/ Noord Holland
Mijn vrouw en ik hebben van de zomer een Jubea Chilencis aangeschaft en deze staat in de volle grond.
Hij is goed aangeslagen en heeft 4 nieuwe bladeren gekregen, ik heb begrepen dat hij tot -10 geen problemen heeft alleen met de sneeuwval word ik wat bang.
Ik heb om de stam wat dikke jute zakken geslagen met een verwarmings snoer en als de bladeren doorhangen van de sneeuw klop ik dat eraf.
Wat raden jullie mij aan om te doen wel of niet inpakken en wat is de beste manier om in te pakken mbt de speer en hoe kan je het beste de bladeren opbinden.
Het is een redelijke palm met een stamdoorsnede van 40cm.

Bvd,

Daan en Ivonne

Jubea Chilencis
do, 17/12/2009 - 23:53
sub T

Welkom Daan,

Ik heb geen ervaring met Jubaea chilensis maar persoonlijk zou ik er een afdakje boven maken dat je de komende jaren kan herbruiken.

En zodra de temperaturen terug wat omhoog gaan de plant laten luchten.

De plant ziet er voor mij in ieder geval duur genoeg uit om geen risico's te nemen :)

groetjes en succes

vr, 18/12/2009 - 10:42
kraikkonen

Vooropstellende dat dit een prachtexemplaar is die je uiterst moet koesteren, zou ik er inderdaad een afdakje boven maken. De jutezakken en lichtslang zijn goed!

vr, 18/12/2009 - 12:19
D_SDennis

Zo snel mogelijk een afdak! Anders is de kans groot dat je je speer kwijtraakt. En wat een prachtexemplaar! Waar heb je deze gekocht en voor welke prijs ongeveer als ik vragen mag?

vr, 18/12/2009 - 13:48
edwardkarin

Wat heeft een afdak tegen sneeuw en regen nu nog voor zin, sneeuw en vocht zitten al in de speer, dus dat kan je alleen nog maar droog fohnen ofzo?

Maar afwachten, maar stonden je palmen zoals die van mij ook, gisteren bloot in de sneeuw, dan hoef je nu niets meer te doen, dat is al te laat, althans dat denk ik.

gr. Edward

vr, 18/12/2009 - 15:50
sub T

volgens mij heeft een afdakje zeker nog nut. De winter duurt misschien nog lang en die plant kan kan volgens mij vrij vlug droogstaan.

ik heb momenteel geen thermometers hangen en weet niet hoe koud het overdag is, maar vochtig is het -hier tenminste- nu zeker niet, bijvoorbeeld gisteren tijdens de sneeuwbui bleef dicht tegen het huis de sneeuw niet liggen en was het gewoon nat, dat is nu allemaal mooi opgedroogd.

In het ingepakte gedeelte zal het, mede door de lichtslang, mogelijk wel nat kunnen blijven en daarom zou volgens mij een afdakje erbij de beschermingsmethode pas compleet/ideaal maken.

Groetjes

vr, 18/12/2009 - 16:06
edwardkarin

Hoi Sub-t, ik weet het ook allemaal niet hoor, ik wordt altijd erg ontmoedigd met dit weer.

Ik ga een zak boomschors over mijn chamaerops strooien, dat had ik al gedaan, nu nog meer erop dus.

De trachycarpussen, moeten er maar tegen kunnen, ze hebben wel vaker klappen gehad, als het daalt vannacht hier tot -8 wat men voor Almere wel voorspelt, dan komt het wel goed.

Als deze kou na dinsdag maar afneemt, dat ziet er nu wel naar uit.

Maar wie weet, we hebben januari nog!

vr, 18/12/2009 - 17:17
D_SDennis

Sneeuw droogt ondanks kou vaak wel weg. Koude gaat vaak gepaard met erg droge lucht, waardoor sneeuw toch verdampt. Dus heb hier vertrouwen in. Ik hoop inderdaad dat het kwaad vanacht of komende nacht niet alsnog gaat geschieden, omdat de boel zo snel natuurlijk niet droog wordt. Met een fohn NIET aan de gang gaan, door de tempverschillen krijg je nog veel meer schade!

vr, 18/12/2009 - 18:50
floffy

Nou vanmiddag bezig geweest en hij staat onder een afdak, de speer is redelijk droog gebleven door het warmtesnoer wat we erin hadden zitten.
Ik heb de boom bij barteljo.nl vandaan voor 450, volgens hun kan hij zonder problemen -10 weerstaan en heeft hij voor regen geen afdak nodig ( staan bij hun al een seizoen buiten) dus ik maak me nu nog niet zo druk om de speer.
Ik neem aan dat zo'n boom toch wel een stootje moet kunnen hebben.
De noord kant van het hutje is open ( kan geen wind vandaan komen want daar staat mijn huis voor) de rest is dichtgemaakt met noppenfolie en gemalen boom over de grond voor de wortels ( de grond was niet bevroren)

Mvg,

Daan

Jubea Chilencis
vr, 18/12/2009 - 18:56
D_SDennis

Ziet er top uit. mijn Jubaea is nog klein, 10 cm stamdiameter, maar staat ook onder een afdak. Ben al eens de speer kwijtgeraakt, maar komt denk ik omdat het toen nog helemaal een jong exemplaar was. de speer heeft zich trouwens goed hersteld.

za, 19/12/2009 - 14:25
sub T

Knap werk Daan,

Hou ons op de hoogte hoet het met je palm gaat na de winter aub!

gr.

za, 19/12/2009 - 15:12
edwardkarin

De vorst zit niet diep, het is wel koud en het vriest ook wel al een week, maar telkens kwam het net onder 0 of net erboven, met een paar nachten nog maar net matige vorst, behalve afgelopen nacht, dus de schade is niet groot vermoed ik, en de scherpe kou gaat eraf komende week.

Behalve dat het nu nog -7 is bij ons(Almere) en vannacht tegen de -10 was.

Vannacht weer sneeuw, hoppaaa.....

za, 19/12/2009 - 16:12
D_SDennis

Bij ons is het nu al -10. Het is vandaag niet warmer geworden dan -7. Zie het met argusogen toe, maar om eerlijk tezijn, vorig jaar hebben we vergelijkbaar weer gehad. In ben alleen bang dat we naar de -16/-17 gaan hier vanacht. Voordeel is dat de sneeuw hier nog geen kans heeft gehad om te smelten en zo de speren te bedreigen. Wel verdampt de sneeuw vrij snel door de droge lucht. Momenteel 30%.

za, 19/12/2009 - 17:49
floffy

Afgelopen nacht temperatuur bij de speer constant 1 a 2 graden en nu 8 graden dus gaat goed.
De palm staat onder een afdak zoals te zien en als het gaat waaien gaat de voorkant dicht.
Wortels beschermd en eerst rondom de speer tussen de bladeren door dik jute daarna een verwarmingskabel en weer jute dit ivm warmteverlies of brand schade aan de bladeren.
De bovenkant van de speer staat open om te ademen daar er geen sneeuw of vocht meer in kan vallen.
Vanacht is het hier (regio den helder) -8 geweest en nu is het ong. -1
en het word bewolkt dus zal denk niet kouder worden dan -4 ze verwachten hier vanacht en morgen veel sneeuw.
Mvg,

Daan

Onderwerp gesloten