Wie heeft er geen vorstschade bij bananenplanten?

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 03/03/2009 - 18:55
nbroeders

Wie heeft er geen vorstschade bij bananenplanten?

Afgelopen herfst heb ik twee grote bananenplanten goed ingepakt voor de winter. Gaaskorf gevuld met stro, daaromheen vliesdoek en rietmatten. Bovenop nog wat plastic.

Toch zijn de planten ver afgevroren (ik woon nabij Breda). Als ik de stomp op ca 50 cm van de grond afsnijdt, dan zie ik wel dat de middelste kern nog goed is. Ik vermoed dat de planten dit jaar niet erg hoog zullen worden.

Toch ben ik benieuwd of er mensen zijn die hun bananenplanten wel goed de winter door hebben geloodst.
Met belangstelling wacht ik uw bericht af.

Met vriendelijke groet,
Niek Broeders

di, 03/03/2009 - 20:47
ed ressiv

Ik ben bang dat hier weinig reactie op zullen komen, bijna iedereen beneden de rivieren heeft daar schade aan.
Hans

di, 03/03/2009 - 21:20
bomensnoeier

nee geen enkele last hier in de buurt van alkmaar heb nou de bescherming er iets af dat het een beetje kan luchten stammen zijn ook nog hard

do, 05/03/2009 - 20:37
peter

Hoi,

Bij mij valt de schade goed mee van diegene die ik al heb uitgepakt.
Ik had als experiment een 4-tal nieuwe scheuten van 2008, hoogte varieërend tussen de 15 cm en de 50cm ingepakt met snoeiafval. Op de bodem een kleine laag onverteerd paardemest. Ik heb deze scheuten ingepakt in een grote bigbag waar ik onderin gaten heb gemaakt waar de scheuten door staken. Deze heb ik opgevuld met snoeiafval van groene laurierhaag, bladeren met een klein beetje mos en gras van het opkuisen. Over de zak een plastiek tegen de regen. Hierover een bigbag omgekeerd met de opening naar beneden.
De grote heb ik niet ingepakt vermits deze in bloem stond.

Bij mij is het -18° geworden met een laag sneeuw. Het viel mij op dat die sneeuw op en rond de bigbag sneller gesmolten was dan op de ander plaatsen.

Ik heb het uitgepakt met het idee dat alles wel rot zou zijn maar de stammen stonden nog overeind en hadden zelfs al boven het afsnijden een nieuwe uitgroei. Deze waren wel zeer vochtig en er zaten overal regenwormen rond. De laurierbladeren waren gerot en hebben waarschijnlijk voor de nodige warmte gezorgd.

De andere moet ik nog controleren maar mijn klassieke mannier is de stammen elk appart isoleren met hooi. Ik doe dit elk jaar zo met mijn basjoo stammen. Eerst een regenpijp of rioolbuis er over. Daarna een vuilniszak waar ik onderin een gat maak en deze over de buis schuif. Deze zak vul ik op met hooi en zo stapel ik ze op elkaar tot heel de stam bedekt is om tot slot bovenaan nog een zak over de kop te trekken.

P.S.: Ik heb net gaan kijken, die in hooi zijn wel bevrozen tot op een 10cm van de grond, ondanks het hooi.

Peter

di, 03/03/2009 - 22:02
marita

Hallo
Ook hier in het oosten van Nederland zijn mijn Musa basjoo stammen van ongeveer 2 m. de winter heelhuids doorgekomen. Ik had ze ingepakt met noppenfolie met daarin stro. Daar omheen rieten matten. Bovenop plastic met daaroverheen een big bag. Het heeft hier enkele nachten -14 gevroren en is het 3 weken niet boven nul geweest.
Doe het zo al sinds enkele jaren en tot nu toe met goed resultaat.
Groetjes Marita

wo, 04/03/2009 - 09:24
lily-anne

Mijn musa basjoo ziet er nog vrij goed uit - de grootste stam is ongeveer 170cm en ziet er nog heel goed uit - zijn jongen ongeveer 80cm zijn bevroren tot ongeveer 30cm van de grond .Het minste dat we gehad hebben ,in deze zeer koude periode is 1 nacht - 15 graden.Aan de voet ligt een dikke laag mulch en rond de stammen heel wat verschillende lagen vliesdoek +plastieken hoes en op de koudste dagen daarrond nog eens een vijveronderdoek en een dikke bubbelplastiek over gedaan .Nu staat hij nog steeds ingepakt maar op droge en bij zonnige dagen ,maak ik hem wat vrij om te luchten .Heel wat werk maar ik hoop hem op deze manier toch eens te zien bloeien .
groetjes
Lily-Anne

do, 05/03/2009 - 10:12
edwardkarin

Almere, compleet afgevroren tot iets in de grond, alles zal opnieuw moeten komen, dan bereik ik uit ervaring 1 meter stam.
Zat ingepakt in rietmatten met daarin bladeren, overheen een zak als dak voor het vocht, helaas geen effect gegeven.

2e pluk eveneens zelfde resultaat, daar is nog een stomp van 2 cm. over.

Vaak wordt zo'n stomp van 2 cm. ook niets meer, maar komen er dan uitlopers die het gaan worden.

tja... gr. Edward

vr, 06/03/2009 - 15:33
peter42

De mijne staat nog in stro ingepakt, en heb ik zojuist even van boven even een gaatje gemaakt om te kijken hoe hij eruit zag, en dat was bruin en
kon ik hem zo plat knijpen. De vraag is dan ook, is dat normaal, of is hij dan naar de donder? Het voelde wel droog aan, dus geen slijmerige papzooi.
Dit is de eerste keer dat ik zo'n banaan heb laten overwinteren, en weet ik dus heel niet hoe zo'n banaan er normaal uit ziet in het voorjaar.
Uitpakken doe ik liever nog niet, tenzij men mij hier aanraad om dat wel te doen.

di, 17/03/2009 - 18:27
palmfanatico

Ik heb mij musa basjoo ook voor het eerst laten overwinteren!, ik heb alle berichten gelezen, maar wat is eigenlijk een bigbag? (klinkt mishcien heel stom dat ik dit vraag)

Mijn musa basjoo staat nu buiten, heb alles uitgepakt, hij heeft in de garage gestaan, met kippen gaas eromheen en daar in allemaal stro, maar is het normaal dat de boel so beschimmeld?(terwijl er helemaal geen regen binnen komt en vrijweinig vocht)

Aangezien ik ook geen ervaring heb met het overwinteren zou ik graag willen weten of de banaan nou dood is of niet, en tot waar?

De koppen(bovenkanten) zijn beetje slap, ik heb al wat gesnoeid, de uitlopers zijn bruin. De buitenste laag van de bananen bomen voelt smeuig, best papperig en er komt een dik achtige vocht uit als ik er in knijp. de binnenkant is nog mooi groen en voelt harder. tot hoever moet ik snoeien zodat de uitlopers komen? of gaat dat gewoon vanzelf? (de hele kop eraf halen of gewoon so laten zoals op de foto, met de bruine uitlopers?)

(in iedergeval wel fijn dat iedereen zo een goeie beschrijving heeft geschreven over hoe ze de bananen hebben overwinterd, ik weet dus dat ik het aankomende winter toch beetje anders doe, en nog wat meer bescherming.

ZIET HET ER OP DE FOTO EEN BEETJE GOED UIT OF NIET..?

Wie heeft er geen vorstschade bij bananenplanten?
di, 17/03/2009 - 18:26
palmfanatico

nog ff een foto....

Wie heeft er geen vorstschade bij bananenplanten?
di, 17/03/2009 - 21:49
peter

Jouw bananen zien er nog goed uit, best gewoon bovenan afsnijden tot waar ze hard zijn (geen pap)en vorstvrij houden.

Een bigbag is een gewoon een grote zak waarin bv. bouwmaterialen geleverd worden. Als ze ergens aan het bouwen zijn moet je er maar eens achter vragen, ze zijn meestal blij dat ze er vanaf zijn.

https://tinyurl.com/y2pc95tv

Peter

do, 19/03/2009 - 22:06
palmfanatico

Okey bedankt voor je info...

alleen over die bananenbomen, afknippen tot waar ze zacht zijn? het stomme is dat zeg maar de hele buitenkant van boven tot onder een beetje papperig is, in ieder geval behoorlijk zacht! nu zijn ze beetje aan het opdrogen. het midden is hard, dus moet ik het maar zo laten? komt hij dan gewoon weer vanzelf op?

thnxx nog! marco:D

vr, 20/03/2009 - 08:48
lily-anne

Ik denk dat een bevroren banaan niet meer kan recht blijven staan zoals die van u , dus volgens mij ziet het er vrij goed uit - als hij hier en daar nog wat groen heeft , is dat ook een heel goed teken .Als je wil weten of je banaan nog levenskrachtig is, dan kan je altijd stukjes van de top afsnijden tot je in het midden een groen stukje ziet -
Wel blijven opletten tot half mei en 's nachts beschermen indien nodig ,want het vriest nog heel vaak 's nachts
groetjes
Lily-Anne

zo, 22/03/2009 - 20:29
phil2

Dag,
Gisteren uitgepakt en 3 stammen die er ok uitzien,1 grote stam verloren
en 3 zijscheuten welke langs de buitenkant groeiden en dus minder beschermd waren zijn ook kapot gevroren,dus deels geslaagd en gelukkig niet alles verloren.
Mvg Philip.

Wie heeft er geen vorstschade bij bananenplanten?
Onderwerp gesloten