Yucca carnerosana

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 13/03/2009 - 21:00
ed ressiv

Yucca carnerosana

Deze twee Yuccainfo-icon carnerosana's hebben het in deze winter af laten weten, de koppen zaten er gewoon los op.
Ik wilde de onderste spiezen er af knippen maar ik hoeld ze plosteling in mijn handen en op deze wijze kon ik alle spiezen er zo af halen.
Twee stuks Chamaerops humilis, twee stuks Cordilne australis, een Musa basjoo en een Musa sikkemensis en twee Yucca rostrata, allemaal doodgevroren. Het is een kostbaar wintertje geweest, die ook nog eens door mijzelf aardig onderschat is. Hierdoor veel te laat aan de slag gegaan met beschermen en datgeen wat beschermd is nog te licht over gedacht en dus te weinig beschermd achteraf gezien uiteraard.
Gelukkig geen Trachycarpussen verspeeld.
Hierbij twee foto's van de Yucca carnerosana.

Yucca carnerosana
vr, 13/03/2009 - 21:01
ed ressiv

zijn iets kleinere buurman of vrouw.

Yucca carnerosana
vr, 13/03/2009 - 21:32
wes

hallo,

ik heb ook een yuccainfo-icon rostrata, die zag er ook als enige nog goed uit?
nu ik jou foto zie begin ik te twijfelen dat die ook gaat sterven, als ik in de kern de meeste steekels opzij duw, dan ruik je een ongeure geur en die steekels zijn heel soepel aan het worden.
ben begonnen met dat bayer product, wat denk je?

en de yucca gloriosa? ik had die bloem laten groeien maar heb die nu ook afgeknipt, dat mocht toch hoop ik

groetjes

wesley

vr, 13/03/2009 - 21:38
edwardkarin

Of nu het probleem zat in de koude periode of er was al eerder iets aan de hand, ik denk dat het een proces is en deze koudeperiode het fatale heeft gebracht, het is het teveel aan vocht wat is bevroren dat is duidelijk.
Ik heb er een gehad maar toen ik deze in de volle grond een plekje gaf merkte ik al dat er wortels af vielen met de potgrond eraan, feitelijk plaats je met wat worteltjes een bare-root in de volle grond, het vreemde is dat een yuccainfo-icon teken van leven kan geven wat nog in de stam zit en kan zelfs nog nieuwe bladeren vormen.
Maar gezond is ie al niet en dat nog terwijl ie hitte en droogte nodig hebt, dan had ie hier een vochtige koude zomer, en dan deze koude eroverheen in januari dat is niet wat ie kan verdragen.

Verder moet een carnerosana het kunne verdragen omdat ie soortgelijk is aan de rostrata, ik heb er 2 die zonder dan ook enkele bladschade zonder beschrming deze winter hebben overleeft.

Maar deze zijn ook duidelijk 5 jaar terug goed aangeslagen in de volle grond, dat maakt veel uit.

Ik kon een paar jaar geleden zo de kop van een rostrata af halen en van een carnerosana ook al een keer, daarmee verspilde ik al ruim 250 euro, tja dat is nu eenmaal zo.

Wat nu, die stammen worden niets meer, misschien klaat zelfs de bast ook al los?
De koppen zijn duidelijk door de koude bevroren geweest, dus de klikobak is de enig weg, helaas.

Jij hebt wel veel schade hoor, ik hier in Almere een paar keer -9 graden, ook dat gaf al wat schade, maar niet zoals bij jou.

Succes, Edward

vr, 13/03/2009 - 21:49
ed ressiv

Dag Wesley en Edward.
Het is moeilijk te zeggen wat wel en wat niet overleefd, maar pak de carnerosan maar stevig vast en als het lijkt of de schors los zit en je kunt de onderste pennen met weinig kracht er af nemen dan zal het wel hhel erg moeilijk worden om de plant te redden.
We hebben hier -19 in de tuin gemeten en op de plantage -21 (buitengebied)dit zijn geen grappen meer.
Plaats een foto Wesley dan kan iedereen meekijken.
Succes, groeten, Hans

vr, 13/03/2009 - 22:40
wes

kijk even bij: Mijn (kapotte) planten, geef advies aub (1e pagina van de forum op het moment)
daar staat een foto ervan.
nu merkte ik daarnet ook, als ik heel licht tegen de stam duw dat die ook niet echt vast staat in de grond. is dat normaal?

grts

wesley

za, 14/03/2009 - 01:08
edwardkarin

Hoi Hans,

Wat ik al eerder zei, het is de aanplant al dat is zeker, maar -19 graden dat is enorm, dat had niemand verwacht.
Mijn yuccainfo-icon recurvifolia en de gloriosa en de aloifolia en de rostrata hebben het schadeloos overleeft, niet beschermd.
Maar hier werdt het ook maar -9 dat is nogal een verschil met -19 graden.

Ik denk dat het over en uit is voor je met die 2 carnerosana's?

gr. Edward

za, 14/03/2009 - 14:01
rwo

-19 is veel teveel voor een carnerosana de meest komen uit midden mexico en die houden toch niet echt van kou, er groeien er ook op noordelijker standplaatsen en die zullen iets meer kunnen hebben, faxoniana z'n grotere broer is veel sterker juist door de

za, 14/03/2009 - 19:22
ed ressiv

Dag Edward.
Zoals ik ze inmiddels uit de grond heb gehaald ze stinken een uur tegen de wind in naar zure rottende lucht.
De tweede staat er nog maar hij vertoond dezelfde kwalen, het aangelegde plein is nagenoeg leeg zodra de Butia eriospatha stam er uitgehaald is.
Jammer maar helaas.
Groetjes
Hans

za, 14/03/2009 - 19:25
ed ressiv

Dag Ruud.
Bij mij staan ze ook in een verhoogd plein met schrale grond in bepaalde gedeelten. Ze hebben een afdak gehad maar de planten zelf waren niet beschermd, en dat heeft ze de das omgedaan. Het vreemde is dat de Yuccainfo-icon rostrata's totaal niets hebben gelden althans tot nu op het oog.
Groeten
Hans

za, 14/03/2009 - 20:13
edwardkarin

Hoi Hans, die butia was een hele mooie deze zal ik maar vervangen voor een trachycarpus, een wagnerianus is een mooie keuze voor die plek in je 'mooie' tuin, het is ook een investering een wagnerianus met een flinke stam, maar wel save wat betreft de winterkou.

Je loopt vast wel weer tegen mooie planten aan, maar grote exoten zijn een dure uitgave en dan nog het idee dat ze er toch niet door komen is vervelend.

Succes, Edward

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag