8 ) Musa basjoo

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/02/2006 - 12:28
ed ressiv

8 ) Musa basjoo

Musa Basjoo

8) het winnen of oogsten van de zaden. Hier is tot nu weinig van te vertellen.
a) vooralsnog zaden verkrijgbaar bij de normale zadenhandel zoals wereldzaden e.d., maar nieuwe planten door de uitlopers goed te oogsten.
b) De uitlopers moeten een bepaalde grootte hebben
c) plant de uitlopers in goede vochtvasthoudende grond, ze hebben veel water nodig.
D) In potten op laten groeien kan ook
3)zorg voor een minder goed drainerende grond, goed vochtig houden.

4) niet laten uitdrogen, ook niet in de winter.
De planten kunnen binnen in een vorstvrije ruimte overwinteren, het blad zal er af gaan maar hersteld zich weer in het voorjaar.

5)De plant in de winter als deze in de volle grond staat goed beschermen, kijk hier verder naar beneden bij de tips van de experts.
In potten overwinteren kan ook, zowel buiten als binnen mits goed ingepakt om niet de plant te verliezen.

6) in de winter minder water maar niet laten uitdrogen.

7)Oudere Mus basjoo zullen ook telkens hun blad verliezen, maar omdat de basis steeds groter wordt, groeit de plant uit tot hoogtes van 2 tot 3 mtr.
Nieuw scheuten zullen verschijnen onder aan de stam.

8) bemesting een keer per week een handje kunstmest dus ruim bemesten en bij warme dagen iedere dag een emmer water.De plant gebruikt veel water, van April t/m Augustus.

9) voorzorg voor de winter , tijdig inpakken zeker de wortels en de onderste meter, dit wordt de basis voor het nieuwe jaar.
Zie hiervoor ook de adviesen hieronder van de experts op dit gebied.

10) hoe lang af te wachten met inpakken voor de winter,niet te lang wachten. Winterbescherming,tja,Ik zaag ze af tot 1 meter boven de grond,dan kippegaas erom heen(30 centimeter vanaf de stam),dat stop ik vol met droge bladeren,en dan plastic eromheen,zodat alles droog blijft.Het is niet fraai,maar het werkt wel.
Winter berscherming hoeft niet,maar dan vriest de Basjoo tot de grond dood.
Maar in het voorjaar komt hij weer boven de grond.
Maar door de stam te overwinteren,heeft hij een voorsprong met groeien en bestaat de kans dat hij banaantjes geeft.(zelf nog niet gehad).

11) hoe het beste te beschermen tegen de vorst, lees onder 10)

12) weghalen of snoeien van oude bladeren, is geen probleem.

13) groeisnelheid bij een redelijke plant, elk jaar weer naar de twee tot drie meter.

14) voorkomende kwalen, schimmel, bladluis en wolluis, deze zijn goed te behandelen, kijk hiervoor op de Bayer handleiding.
Op deze handleiding kunt U aan de hand van plaatjes ook bepalen welke kwaal zich op de bananenplant manifesteerd.

15) herstel na bevriezing is goed mogelijk, wel afhankelijk van de mate van bevriezing.
Bevriezing van het wortelstelsel is funest.? Niet altijd, dikwijls komen er toch weer scheuten op, dus niet te snel verwijderen.

16) na bevriezing is een wederopbloei goed mogelijk.

Voor de kenners graag hier Uw reacties, om voort te kunnen bouwen tot een compleet bladinfo.

de M,basjoo is de enigste banaan die hier in Nederland buiten overleeft. Ik heb geen ervaring met andere soorten,hoor.Maar als ik zo links en rechts lees op het inet,lukt alleen de Basjoo. De Basjoo is een snel groeiende banaan die in 1 groeiseisoen makkelijk 3 meter kan worden.
ik gooi er wel elke maand een handje kunstmest bij,(van April tot en met Augustus)want hij heeft veel mest en water nodig.Op droge,warme dagen elke dag een emmer water.Ik geloof dat hij niet uit zaad is te kweken,maar een jong plantje kost maar een paar euro.De banaan heeft aardig wat ruimte nodig,en woekert wel een beetje,als je hem zijn gang laat gaan heb je in een paar jaar een bos,elk jaar komen er een stuk of 5 jonge plantjes boven de grond,0,5 tot 1 meter van de moederplant.Verder liefst halfschaduw of zonnig plaatsen,En beschut tegen de wind,want de grote bladeren waaien gauw stuk.Winterbescherming,tja,Ik zaag ze af tot 1 meter boven de grond,dan kippegaas erom heen(30 centimeter vanaf de stam),dat stop ik vol met droge bladeren,en dan plastic eromheen,zodat alles droog blijft.Het is niet fraai,maar het werkt wel. Winter berscherming hoeft niet,maar dan vriest de Basjoo tot de grond dood.Maar in het voorjaar komt hij weer boven de grond.Maar door de stam te overwinteren,heeft hij een voorsprong met groeien en bestaat de kans dat hij banaantjes geeft.(zelf nog niet gehad),maar deze zijn niet voor cosumptie geschikt. Groetjes harry

ik heb twee musa basjo s in de tuin en over winter ze in de tuin zoals harry dat doet, alleen doe ik er stro in plaats van bladeren in . beide is goed.
je moet er geen hooi in doen omdat het vocht vasthoudt en gaat rotten en schimmelenen de banaan hierdoor ook weg gaat.
je kunt de stekken van de banaan laten zitten aan de moederplant of er af halen.
ik haal ze er af, dit doe ik door eerst al het zandweg te halen totdat je de wortels en het groeipunt waarmee ze aan elkaar zitten ziet en ook dat vrij maakt.
je snijdt ze los met een mesje(let wel de plant moet genoeg wortel hebben en ongeveer 50 a 60 cm hoog zijn).
je hebt altijd sterke en zwakkere scheuten dus het kan altijd gebeuren dat er een paar het niet redden.
ik had 6 scheuten waarvan ik er nog drie over heb, heb ze in pot grond staan, maak de grond niet te nat want anders rotten ze alsnog weg.
dit is de info die ik heb tot nu toe over mijn eigen ervaringen.
groetjes t. van dijk.

Met dank aan ;
Harry
T.vanDijk

za, 22/04/2006 - 15:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Musa basjoo

za, 22/04/2006 - 00:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kleiner formaat

do, 18/05/2006 - 00:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

zo zag mijn musa er 2 weken geleden uit.....nu krijgt ie zijn 3e grote groene blad.....ik heb hem in de volle grond laten overwinteren. gaas eromheen gezet en opgevuld met stro .....bovenop heb ik de afgeknipte takken van de kerstboom gelegd als een soort dakje meer niet.....

8 ) Musa basjoo
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag