de bladeren van mijn orchidee verkleuren

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 02/01/2009 - 15:14
eva2006

de bladeren van mijn orchidee verkleuren

Hallo,

ik heb een probleem met 1 van mijn 4 phalaenopsissen, de bladeren van de plant lijken te verkleuren. Tot voor kort waren die mooi groen zoals bij de andere, maar nu worden ze langzaamaan vaal van kleur, en komt er geel door... Ik heb net eens gecheckt, en de plant maakt op dit moment ook geen nieuwe wortels aan. Een week of zo geleden heb ik de twee onderste bladen weggehaald, die waren rot, leek me. Ik geef nochtans redelijk weinig water, eens om de week, of om de twee weken, ik laat de pot altijd eerst weer uitdrogen.

Dit zijn de 'leefomstandigheden' van de plant: ik giet met kraantjeswater, en bemest alleen tijdens de bloei, wat dus al een tijdje geleden is. De orchidee staat op dit moment op een koele plaats, op een zuidgerichte vensterbank achter een gordijn. De temperatuur op dit moment is daar ongeveer 15-16 graden. Ik heb de orchidee al ongeveer een week niet meer gegoten, en ook niet bemest.

In bijlage zit er een foto van de plant, zoals je ziet hebben de bladeren een rare kleur, en aan de onderkant van een van de bladeren zit een zwarte vlek... (blijkbaar kan ik maar 1 foto bijvoegen; als je er meer wil kan ik die uiteraard doorsturen)

Wie weet raad?

groeten, eva

de bladeren van mijn orchidee verkleuren
vr, 02/01/2009 - 15:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb eens ergens gelezen dat je ze niet kouder mag zetten, die koele rustperiode zou maar een fabeltje zijn. 15 a 16 ° is de echte minimum.
Mijn orchideeen staan het jaar rond in de living, ik zou ze dus terug in de living of zo plaatsen.
Als ik mis ben zal er wel iemand mij corrigeren.
Groetjes,
Veerle.

vr, 02/01/2009 - 17:38
RdB

Inderdaad weer wat warmer zetten en de wortels controleren op rot.

Ruud

za, 03/01/2009 - 00:14
Sjaaks

Als 15-16 graden dag-temperaturen zijn kun je er zeker van zijn dat gedurende de nacht de temperaturen lager zijn.
Is de temperatuur die je vermeldt overigens de temperatuur aan het raam of in het midden van de ruimte. Dit kan namelijk bij het raam enkele graden lager zijn.
Deze orchidee zeker warmer zetten!

za, 03/01/2009 - 11:46
eva2006

Hallo alledrie, alvast bedankt voor de raad, ik heb de plant ondertussen weer in de woonkamer gezet, en een andere orchidee, die op dezelfde plek stond maar nog geen tekenen van problemen vertoont, in het buro, waar het ook een paar graden warmer is dan op de gang. Denken jullie dat de aangetaste bladeren gaan afsterven, of komen die er wel door?

Prettig weekend alvast!

eva

za, 03/01/2009 - 13:16
Sjaaks

Hallo Eva,
ik denk dat je niet meer kunt doen dan controleren op rot van de wortels en de stam. Als die er goed uitzien kun je niet meer doen dan afwachten. Als het echt van de koude is denk ik dat je er rekening mee moet houden dat de bladeren afvallen en hopen dat de wortels en het hart van de plant geen schade hebben opgelopen.

do, 08/01/2009 - 13:46
eva2006

Hallo, ik heb mijn orchidee gisteren verpot, maar ik vrees er een beetje voor: de wortels waren inderdaad rot, ik heb bijna alles moeten wegknippen. Er waren maar 2 of 3 gezonde wortels meer aan de plant. Dus ja, exit orchidee, vrees ik. Ik ga ze nu een beetje uit de zon houden, niet te veel water geven, en dan zien we wel....

groeten,

eva

do, 08/01/2009 - 21:19
RdB

Zolang er wortels zijn is er hoop!

Succes!

Ruud

do, 08/01/2009 - 21:29
Janny1980

Licht is ook belangrijk. In deze donkere dagen kan de zon totaal geen kwaad. Alleen in de hete zomermaanden een beetje oppassen met teveel zon in verband met het verbranden van de bladeren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag