Dendrobium Nobile gaat bloeien

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 27/01/2013 - 17:15
ChilllayD

Dendrobium Nobile gaat bloeien

Hallo allemaal,
Ik stel deze vraag eigenlijk voor mijn moeder. Zij heeft een Dendrobium Nobile ongeveer ik gok, 2 jaar geleden vol in bloei gekocht. De bloemen bleven erg lang, super mooi! Na de bloei heeft zij hem weer van de vensterbank gehaald en in haar keuken bij een raam geplaatst waar het wat koeler was. Daar gaf hij na een half jaartje een keiki die ik nadat hij flinke wortels had heb overgenomen nu goed staat te groeien in een potje.

De moederplant groeide wel door bij haar maar gaf geen bloemen en ging niet dood maar groeide ook niet echt extreem. Tot ze dacht, ik zet hem wel een tijdje weg, even geen water, geen extre warmte van de verwarming. Richting de badkamer. Daglicht maar verder niets byzonders.

Tot 3 dagen geleden, ontdekte zij toen ze weer eens keek (meestal gaat ze douchen beneden, badkamer met bad is boven) 3 enorme bloemknoppen! Ze stuurde me net een foto, zie hieronder. Er komen nog meer 'uitsteekseltjes' tevoorschijn.

Uiteraard wil ze er wel van genieten, daar ziet ze hem amper tenzij ze gaat kijken haha.
Is het nu wel verstandig om deze plant te verplaatsen? Naar een warme huiskamer ('s nachts flink kouder.......) op bijv. de vensterbank of andere plek.

Kortom, wat nu het beste te doen met deze mooierd?

Dendrobium Nobile gaat bloeien
zo, 27/01/2013 - 17:16
ChilllayD

En een foto van dichterbij

Dendrobium Nobile gaat bloeien
ma, 28/01/2013 - 09:38
birdwatcher

waar zijn de scheuten van vorig jaar gebleven?

ma, 28/01/2013 - 13:55
ChilllayD

Ehhh, geen idee? Niet aan die plant blijkbaar? Maar dat was de vraag ook niet haha.

ma, 28/01/2013 - 15:37
joanna

Ik zou hem laten staan tot de bloemen open gaan en dan naar de woonkamer om
er van te genieten. Zo doe ik het tenminste.
greetz,
jeannine

ma, 28/01/2013 - 17:01
birdwatcher

dat was misschien de vraag niet, maar als je de oude scheuten wegknipt kun je de plant na de bloei beter wegkieperen

ma, 28/01/2013 - 22:43
An J.

Hallo,

Heel leuk om deze Dendrobium Nobile te zien, zo heb ik een idee van wat mij te wachten staat hihi.

Spannend, ik denk ook dat je nu beter wacht met verplaatsen tot de bloemen open zijn gegaan.

Idd Birdwatcher, in de natuur gaat ook niemand vorige scheuten wegknippen hé. Jammergenoeg is dit het advies op het kaartje van verdelers, nl. wanneer de nieuwe scheuten volgroeid zijn, kan je de oude afknippen. En zo ze zet men beginners misschien wat op het verkeerde spoor. Ikzelf doe het niet. Toen ik de mijne kocht waren de vorige scheuten ook al weggeknipt...

di, 29/01/2013 - 14:21
ChilllayD

Thanks voor de info!

En er zijn nooit scheuten weggeknipt ofzo hoor. Nooit iets aan de plant gedaan behalve zoals ik in mijn eerste post vertelde, de keiki als dat bij deze soort ook zo heet eraf gehaald. Die staat nu bij mij in een potje en doet het erg goed en de moederplant, van mijn moeder dus gaat nu ook weer de goede kant op!

di, 29/01/2013 - 14:23
ChilllayD

Tenzij de 'scheuten' en de 'keiki' in dit verhaal hetzelfde zijn, dan zal ik het wel verkeerd begrijpen maar dat lijkt me niet.

De keiki groeide bovenaan de plant, richting de top en had zulke lange wortels, die heb ik er toen dus af gehaald en staat nu apart in een potje te groeien.

Onderwerp gesloten