Dode knoppen op phalaenopsis verwijderen?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 03/03/2008 - 09:37
Bourne

Dode knoppen op phalaenopsis verwijderen?

Twee stuks phalaenopsis (ong. 70-80 cm hoog) staan er bij mij, waarvan er 1 nu dode knoppen heeft, terwijl er zich iets verderop dezelfde stengel kleinere, op het oog gezonde knoppen bevinden. De andere phalaenopsis lijkt nog gezond te zijn met twee hoge bloeiende bloemstengels.

Mag (of moet) ik deze bruine/dode knoppen verwijderen van de stengel?

Ik heb beide nieuw aangeschaft en van beide de doorzichtige plastic binnenpot verwijderd en in een hoge pot geplant. Beide potten heb ik eerst 3 kwart gevuld met hydrokorrels, daarna een laagje potscherven en de orchideeën staan daar vervolgens weer bovenop in het speciale orchidee grondmengsel van Intratuin (te koop in zakjes van 5 liter). De planten geef ik water op zo'n manier dat de wortels nooit te nat zijn.

Hoe voorkom ik vanaf nu dode knoppen en stimuleer ik een levendige bloei?

Alvast hartelijk dank!

zo, 02/03/2008 - 21:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het was beter geweest de planten niet te verpotten tijdens de bloei. Het overplanten in een dichte pot is niet ideaal. Je kunt nooit zien hoeveel water er in de pot staat. Hydrokorrels nemen geen water op en zijn echt geen oplossing. Zuurstofgebrek aan de wortels is het gevolg. De plant reageert al met dode knoppen. Die kun je weghalen.
Lees ook: https://tinyurl.com/y4pkzr3g

ma, 03/03/2008 - 00:01
Bourne

Dank voor je antwoord.

Dat hydrokorrels geen water opnemen wist ik, daarom ook de potscherven. Beide zorgen voor waterafvoer onderin de pot.

De planten heb ik 2 weken geleden uit het tuincentrum gehaald.Kan ik de planten nog terug in potjes doen? En zo ja, waar moet ik in het bijzonder op letten?

ma, 03/03/2008 - 00:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me niet verstandig de planten nog weer te verplanten. Ik zou eerst maar de bloei afwachten en daarna weer iets ondernemen. Kijk wel heel erg uit met watergeven. De wortels besproeien kan ook en maakt het medium niet echt nat.
Succes!

ma, 03/03/2008 - 09:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou ze terug in de plastiek potjes zetten want ze gaan binnen de kortste keren met hun voeten in het water zwemmen. Telkens je gaat watergeven zakt het water naar onder en blijft daar staan. Het wordt daar dan een vieze bedoening.
Zet ze in de plastiek potjes (werk voorzichtig zonder de wortels te beschadigen) en zet ze dan met plastiek potje in de hoge pot met onderaan kleikorrels, dat kan je regelmatig nakijken en het overtollige water weggieten.

vrgr

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag