Gele paddenstoelen!

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 11/09/2012 - 23:40
sumi

Gele paddenstoelen!

Tot mijn schrik zag ik vanmorgen dat er een gele paddestoel in de
bloempot groeit, er komen ook meerdere boven. Echt vies! Hoe is dat
mogelijk, de orchidee die er in zit geef ik maar 1x per week een heel klein
beetje water. Hoe kom ik er vanaf? Bvd.

Gele paddenstoelen!
di, 11/09/2012 - 19:48
Mosmanneke

Hoe kom je erbij om een Paddenstoel als 'echt vies' te betitelen terwijl het omgekeerde waar is! Paddenstoelen zijn de afvalverwerkers van de natuur. Als ze in mijn bloempot stonden zou ik er in ieder geval een uit laten groeien om de soort te kunnen bepalen. Ik denk dat het een soort amaniet is omdat de steel uit een soort beursje tevoorschijn komt. Amanieten zijn over het algemeen giftig, de een meer dan de ander. Maar vies? Absoluut niet!

di, 11/09/2012 - 17:08
sumi

Dank je wel voor je reactie! Natuurlijk hebben paddenstoelen hun schoonheid, maar ik bewonder ze liever buiten.. dan binnen in mijn bloempot op de vensterbank! Zeker als ze giftig zijn. Maar dat het afvalverwerkers zijn stelt me gerust. Zolang ze mijn orchidee niet aantasten, kijk ik het aan.
Maar vind het wel frappant, dat de paddenstoelen (out of the blue, zo lijkt het) ineens komen opzetten. Nouja, het breng de herfstsfeer alvast een beetje in huis... :)

di, 11/09/2012 - 19:49
Mosmanneke

Orchideeën zijn helemaal afhankelijk van schimmels in de grond waarmee ik niet wil zeggen dat het zichtbare vruchtlichaam daarvan afkomstig is.
De sporen van orchideeën zijn zo klein dat ze letterlijk overal terecht kunnen komen.
Nu je er toch een laat staat kun je later misschien een foto maken van een meer volwassen stadium van de zwam. Misschien is het wel een hele bijzondere paddenstoel! De echte mycologen weten nu trouwens al wat het is denk ik.

di, 11/09/2012 - 21:46
birdwatcher

Goudgele plooiparasol, Leucocoprinus birnbaumii

di, 11/09/2012 - 23:55
sumi

Hartelijk dank voor de informatie, weer wat geleerd vandaag! Persoonlijk vind ik het er vies uit zien, maar nu ik me via internet een beetje verdiept heb kan ik de zwam meer waarderen. Best interessant ook! Ik zal de paddenstoelen laten staan en een update geven wanneer ze groter zijn. Mvg.

wo, 12/09/2012 - 00:28
Mosmanneke

Deze zwam is niet (zie antwoord Birdwatcher)giftig en doet de plant ook geen schade. Het schijnt dat de zwam na enkele weken vanzelf verdwijnt om het volgende jaar weer rond dezelfde tijd terug te keren. Ze schijnen niet in de vrije natuur voor te komen, maar alleen in kassen, plantenbakken, bloempotten, etc.

wo, 12/09/2012 - 01:24
birdwatcher

en in warmere gebieden ook buiten

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag