nieuwe bloei phalaenopsis

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 02/09/2006 - 19:45
summerke

nieuwe bloei phalaenopsis

ik heb meerdere planten. de eerste keer bloeiden ze heel goed. ik verzorg ze zoals is voorgeschreven. de eerste plant die ik kocht had de volgende keer één stengel (een nieuwe, de oude verdroogde) met zes bloemen. nu heeft ze een nieuwe stengel met vijf bloemen, waarvan er twee bovenaan in het prille knopje verdroogd zijn. de overige drie bloeien mooi. een tweede plant heeft twee stengels (dezelfde stengel als de vorige bloei) met op de éne één bloem en op de andere staat al weken een knopje van ongeveer vier milimeter en daar komt geen verandering in. wat kan ik doen om een grotere bloei te krijgen? ze bloeien amper een maand. de planten hebben mooi groene bladeren en wortels met een lichtgrijze kleur bovenaan. de verschrompelde wortels worden weggehaald. ik geef ze éénmaal per maand meststoffen voor orchideeën en na de bloei zet ik ze in een andere kamer waar ze kunnen rusten. moeten ze dan ook veel licht hebben, of mag het iets minder zijn?

bedankt en groetjes.

zo, 03/09/2006 - 12:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze planten kunnen meerdere keren per jaar bloeien en moeten niet noodzakelijk een rustperiode hebben.
Zonder de plant te zien is het natuurlijk moeilijk te weten wat er aan scheelt. Over het algemeen is teveel water het probleem maar dat is vlug te zien door de plant uit de pot te halen en kijken of er rotte wortels zijn.
Bij slechte bloei mag je de plant een rustperiode geven in een koele kamer, maar ze moeten wel altijd veel licht hebben.

vrgr

ma, 04/09/2006 - 23:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Joanna, Ik heb mijn planten uitgebreid nagekeken en de wortels zijn in orde, geen enkele rotte wortel. Sommige hebben een tweede plantje aan de moederplant die ook heel gezond staat. Hoe komen er bij mij zo weinig bloemen aan? Bij mijn moeder heeft iedere plant steeds twee stengels met massa's bloemen en ze doet hetzelfde als ik. Mijn allereerste plant (witte bloem met een geel hartje met donkere stipjes) die nu de vijf bloemen heeft, heeft er wel meer dan een jaar over gedaan om terug te bloeien. Ik dacht hem al weg te doen, maar geduld loont blijkbaar. :o)
Nog één vraagje... Als de plant verpot wordt, moet hij dan een grotere pot of mag het dezelfde grootte zijn?
Een foto erop zetten kan ik momenteel niet, mijn ventje houdt vast aan zijn goed ouwe getrouwe fototoestel... Zal hem vragen zijn toestel dat hij op het werk gebruikt es mee te brengen.
Bedankt voor je goede raad.

di, 05/09/2006 - 15:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Liefst zo lang mogelijk in dezelfde maat pot. Er mogen gerust enkele wortels buiten de pot blijven. Je merkt het wel als het echt niet meer gaat.
Ik veronderstel dat je speciale orchideeënmest geeft, je kan eens proberen met dit te verminderen.
Zelf geef ik de Phalaenopsis niet veel mest, alleen als ik er eens aan denk maar ze worden wel regelmatig verpot en ik heb geen enkele plant die niet bloeit maar natuurlijk niet een heel jaar aan een stuk. Sommige planten heb ik al 20 jaar.

De enige raad die ik je kan geven is niet te veel water geven, tussen 2 gietbeurten het substraat laten opdrogen. Als je de plant opneemt voel je aan het gewicht of die al of niet water mag hebben. Voelt die zeer licht aan dan mag je water geven.

vrgr

di, 05/09/2006 - 15:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog eentje

nieuwe bloei phalaenopsis
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag