nieuwe Phalaenopsis erbij

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 20/06/2007 - 13:33
Youandi25

nieuwe Phalaenopsis erbij

IK heb 2 mooie planten als kado gekregen. Bijde hebben 3 stengels en dezelfde kleuren. BLoemetjes zijn paars en kleiner dan mijn andere Phalaenopsisen en vind ze er heel schattig utizien. IK heb alleen een vraag met betrekking tot het water geven. Wat is nu de beste manier van water geven?
- Elke dag benevelen
- Een borrel glaasje in de week geven
- Of eens per week onderdompelen
Nu dompel ik ze onder en van wat ik hier heb gelezen zou je dat dus elke week moeten doen. Maar wat mij opvalt is dat in een week tijd er nog steeds condens in de pot zit. Dus de bark is nog steeds goed vochtig. Wil nog wel lang kunnen genieten van mijn mooie plantjes en ze niet te veel water geven...Iemand een goede tip?

nieuwe Phalaenopsis erbij
wo, 20/06/2007 - 14:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je het vermoeden hebt dat eens in de week voor jouw planten te veel is verminder dan onmiddelijk de watergift! Vlinderorchideeen gaan veel eerder dood aan te veel dan aan te weinig water. De exacte hoeveelheid water is toch iets waarvoor je hooguit een algemene regel kan geven, de echte behoefte is afhankelijk van plantgrootte t.o.v. pot, licht, warmte etc. Bij mij werkt het regime 1x per week dompelen goed in de zomer. Als ik dat in de hefrst zou doen (dan brandt de kachel overdag niet) zijn mijn Phalaenopsissen snel dood. In een normale winter valt dat overdag wel weer wat mee maar een koud voorjaar heeft weer hetzelfde effect. Om ze toch te kunnen houden kweek ik ze op geheel andere wijze dan ik (en anderen) hier standaard adviseer. Dit is slechts om te laten zien dat je de verzorging uiteindelijk altijd moet afstemmen op je eigen ervaring. En er is maar één juiste verzorging: die waarbij je planten het goed doen!

Ruud

wo, 20/06/2007 - 14:58
S@nne

Dit heb ik inderdaad ook ondervonden, dat verschil met de verwarming aan of niet. Op dit moment, zonder de verwarming,
behoeven de Phalaenopsissen absoluut minder water dan s'winters.
Ik geeft ze dan nu ook i.p.v. het door laten stromen (1x per week) zo ongeveer 1x per 9 a 10 dagen een borrelglaasje water en benevel ze 1x per 3 dagen en dit gaat heel erg goed, daar ze op het Noord/oost venster staan, dus alleen s'morgens vroeg het zonnetje.
groetjes

wo, 20/06/2007 - 16:14
Youandi25

Bedankt voor jullie snelle reacties.. Ik ga het onderdompelen eens per week eens wat verlengen naar anderhalve of 2 weken. Heb net even goed naar de wortels gekeken en er zijn precies in het midden van mijn 3 andere Phalaenopsisen rotte wortels te vinden. Heb deze verwijderd en ga het watergehalte nu goed in de gaten houden.

Onderwerp gesloten