Orchidee met slappe bloemen bladeren!!

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 24/10/2007 - 18:18
Joke Sieuwke

Orchidee met slappe bloemen bladeren!!

Hallo,

Kan iemand mij vertellen wat ik kan doen aan een orchidee die slappe bloemen heeft? Ik had al gelezen dat te weinig water een oorzaak kan zijn. Nu heb ik aan het begin van de week de plant water gegeven maar de bloemen gaan er alleen maar slechter uitzien :-( Er is ook een bloem weer wat dicht gegaan zoals een knop. De bloemen zitten aan een 'nieuwe' stengel die uit een 'oude' gegroeid is.
Nu is het ook zo dat de 'oude' bladeren van de plant gerimpeld en groen gelig zijn. Is dit normaal? Er zitten ook jonge nieuwe bladeren aan die er wel fris groen uit zien. Moet ik deze oude bladeren verwijderen of laten zitten?

Verder heb ik de plant een tijd geleden al uit zijn pot gehaald (niet goed las ik op dit formum) maar daarna is nog wel die nieuwe stengel moet bloemen gegroeid. Is het verstandig om de plant in deze pot te laten zitten of kan ik hem weer beter terug doen in een plastic pot (moet deze doorzichtig zijn zoals je ze altijd in winkel koopt)?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met deze vragen. Het was namelijk de eerste keer dat een orchidee bij mij een nieuwe stengel met bloemen kreeg (was er zo blij mee :-( ).

groetjes Joke

wo, 24/10/2007 - 19:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Om wat voor orchidee gaat het? Als je het niet weet plaats dan een foto.

Hoelang bloeit hij al?

Hoe vaak en hoeveel geef je de plant water? Te weinig of te veel water geven allebei slappe bladeren en bloemen.

Groetjes,
Blue

wo, 24/10/2007 - 20:45
Joke Sieuwke

Het gaat om de Orchidee Phalaenopsis, geel kleurig in het midden. Ik denk zelf niet dat ik de plant te veel water heb gegeven, hij had al een tijdje geen water gehad toen de bloemen begonnen te hangen. Misschien wel te weinig maar de plant is niet 'terug' gekomen nadat ik het water gegeven heb.

De plant bloeit nu ongeveer drie weken.

groetjes Joke

wo, 24/10/2007 - 21:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na hem uit de pot gehaald te hebben heb je 'm toch niet in gewone potgrond gezet hoop ik? In gewone grond verstikken de wortels gauw en komt er te weining zuurstof bij. Beter is het om in echte orchideeen grond te zetten die veel schors of bark bevat en weinig turf. En hoe zien de wortels eruit, zilverachtig en na het water geven groen, of geel en bruin? Als ze geel of bruin zijn zijn ze dood en gaan rotten, dit kan de reden zijn dat hij slap hangt. Oja, een doorzichtige pot is niet nodig op zich, maar misschien wel handig om te kunnen zien of hij water genoeg heeft of weer gegoten moet worden. Als de wortels nog groen zijn en er zit nog condens in de pot hoeft hij nog niet gegoten te worden

Succes!

wo, 24/10/2007 - 22:58
Joke Sieuwke

Bedankt voor jullie reacties!

Nadat ik hem uit zijn pot gehaald heb, had ik veel van die ronde steentjes en gewone grond in de pot gedaan. Het potgrond wat al bij de orchidee zat heb ik er gewoon bij laten zitten. De orchidee heeft al een hele tijd zo in die pot gezeten en begon na lange tijd dus zelfs weer te bloeien! Maar nu ineens gaan de bloemen dus slap hangen...
Doordat hij nu niet meer in een binnenpot zit kan ik dus ook niet zien welke kleur de wortels hebben, dan moet ik de plant eruit halen. Misschien is dat wel de beste optie nu?

groetjes Joke

do, 25/10/2007 - 00:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gewone potgrond is 'gif' voor een orchidee. Een Phalaenopsis plant je beter in bark; het mengsel waarin de plant al stond.

do, 25/10/2007 - 19:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alle gewone grond moet eruit, want dat verstikt de boel.

za, 27/10/2007 - 16:07
Joke Sieuwke

Wederom bedankt voor jullie reacties. Ik zal de plant er meteen uithalen maar vrees dat ik al te laat ben, de bloemen lijken al dood te gaan :-(

groetjes Joke

za, 27/10/2007 - 13:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat de bloemen dood zijn is gewoon jammer, maar op dit moment is het belangrijker de plant te behouden, je zult vanzelf wel weer nieuwe bloemen zien verschijnen.

Succes!

za, 27/10/2007 - 16:09
Joke Sieuwke

Ik hoop inderdaad dat de plant tzt weer nieuwe bloemen zal krijgen!

Is het trouwens normaal dat een orchiee die eerst 2 stengels met bloemen had, toen ik em kocht, nu maar één nieuwe stengel krijgt met bloemen?

groetjes Joke

zo, 28/10/2007 - 16:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, bij de kweker krijgt een plant een betere bloeiinductie wat inhoudt dat de plant gedwongen wordt om te bloeien door omstandigheden zoals licht en temperatuur te veranderen, de plant krijgt zo het idee dat hij doodgaat en wil nog even zaad zetten om zich voort te planten. In de huiskamer is er meestal niet echt een goede bloeiinductie en er zullen niet zo gauw twee takken tegelijk gevormd worden. Mijn phalaenopsissen maken elk jaar er weer een stengel bij en bijna nooit meerdere tegelijk, sommige phalaenopsissen hebben wel 4 of 5 stengels van verschillende leeftijden. De oudste stengels sterven steeds weer af. Soms wordt ook tijdens de bloei van andere stengels wel weer een nieuwe gevormd.

zo, 28/10/2007 - 22:18
Joke Sieuwke

Ok, dat wist ik niet, dank je wel! Vond het al vreemd dat er maar één nieuwe stengel kwam maar dit klopt dus wel!

groetjes Joke

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag