Orchideeen in hydrocultuur

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 04/11/2008 - 22:30
evanolst

Orchideeen in hydrocultuur

Ik las in een boek over orchideeen dat het water geven veel makkelijker is en veel minder risicovol is wanneer orchideeen in hydrokorrels of seramis staan. Even voor de duidelijkheid: zonder bark maar alleen in korrels.
Is er iemand die daar ervaring mee heeft? Ik kan mij zelf niet zo goed voorstellen dat dat beter is dan gewoon bark o.i.d.
Zelf ben ik altijd wel in voor een expirimentje maar misschien heeft iemand het al eens geprobeerd.

Groet,
Erwin

di, 04/11/2008 - 22:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Al in de jaren 50, vorige eeuw werden er Phalaenopsis op hydro geteeld. Het feit dat de plantenwortels veel zuurstof nodig hebben heeft daar zeker mee te maken. Hydrokorrels zorgen nu eenmaal voor veel lucht tussen het materiaal. Echter, het watergeven is eenvoudiger, maar het voeding toedienen is moeilijker. In tegenstelling tot bark geeft een hydrokorrel geen voedsel af. Het voeding toedienen zal dus veel secuurder moeten gebeuren.
Met orchideeen op Seramis heb ik (nog) geen ervaring. Het lijkt me goed mogelijk, maar omdat Seramis vocht vasthoudt, zal de watergift nog voorzichter dienen te zijn. Ook het voeding geven kan, zoals bij hydrocultuur, problemen opleveren.

di, 04/11/2008 - 22:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Natuurlijk wordt er op dat vlak driftig geexperimenteerd. Zo heb ik verschillende orchideeen op zowel hydro als ook op Seramis staan. Een beste methode bestaat overigens niet. Orchideeen die een strenge rust nodig hebben willen het meestal op hydro niet zo goed doen. Phalaenopsis daarentegen doet het goed en ook Masdevallia. De eerste kan ook goed op Seramis, de tweede daarentegen is binnen een week dood (meerdere experimenten met verschillende Masdevallia's, niet alleen bij mij). Ook Cymbidium b.v. doet het goed op alle drie de substraten (bark, hydro, seramis). Uitgebreidere discussies kun je vinden op het forum van de NOV.

Ruud

di, 04/11/2008 - 22:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ Greenconnection: ook bark geeft geen voeding af (of nauwelijks). Wat voeding betreft krijgt de plant 10% van de standaarddosis. Overtollig water wordt regelmatig ververst om zout ophoping te vermijden. De seramis mag gewoon nat blijven, blijkt geheel ge

di, 04/11/2008 - 23:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mee eens, Ruud. De hoeveelheid voedingsstoffen zijn natuurlijk minimaal, maar veel orchideeen hebben ook maar weinig nodig.
De grap is dat de enige orchidee die ik momenteel op Seramis heb staan een Masdevallia is. En sinds een jaar na opplanting is de plant alleen maar beter gaan groeien.

di, 04/11/2008 - 23:49
evanolst

Misschien moet je een mix maken van hydrokorrels en seramis.
Dan krijg je een luchtig mengsel wat toch wat water vasthoudt.
Volgens mij krijg je dan toch de nodige hoge luchtvochtigheid rond de wortels

Erwin

wo, 05/11/2008 - 00:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Interessant om te proberen! Alleen slibben de holtes tussen de hydrokorrels dan dicht met de veel kleinere Seramisbrokjes. Of dat invloed heeft op de groei?

wo, 05/11/2008 - 08:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

@Greenconnection: zo zie je maar weeer. Weet je toevallig welke Masdevallia je hebt?

Als voorbeeld de wortelgroei van een Bromelia in semi-hydro.

Ruud

Orchideeen in hydrocultuur
wo, 05/11/2008 - 09:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ruud, waarschijnlijk is het Masdevallia ophioglossa.

wo, 05/11/2008 - 09:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij mij staan de Dendrobium kingianum (1 volwassen plant en 9 keiki's) in de seramis. De volwassen plant staat er ongeveer 1 1/2 jaar nu in, en groeien dat dat ding doet! Zo gauw de temperatuur in de nacht boven de 10 graden blijft gaat hij naar buiten, komt er vorst aan komt hij weer naar binnen. Tussen de water geef beurten laat ik de seramis goed droog worden.

wo, 05/11/2008 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn Masdevallia ervaring is:

M. tovarensis: hydro en bark, lijkt bark te prefereren; dood op Seramis (3x)
M. herradurae: kurk en hydro, nog geen verschil
Onbekende hybride: goed op hydro, dood op seramis

Ruud

wo, 05/11/2008 - 21:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Masdevallia heb ik eigenlijk nooit gehad. Ooit had ik jaren geleden een verzameling Oncidium, maar dit plantje kwam ik tegen op een tuincentrum voor 1,50 en ik kon het niet laten.
Overigens heb ik ook een Dendrobium kingianum op Seramis. Werkt prima.

Onderwerp gesloten