orchideeën uit de supermarkt/ikea etc

27 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/01/2010 - 15:07
ine83

orchideeën uit de supermarkt/ikea etc

Hallo,

ik ben nog maar een tijdje bezig met orchideeën bezig en ik vroeg mij het volgende af:

wat vinden jullie van orchideeën uit de supermarkt of ikea ofzo? Mij is verteld dat de meeste van
deze orchideeën uit supermarkten of winkelketens niet bepaald van goede kwaliteit zijn, en dat
ze zouden zijn 'gefokt'. Hiermee bedoelt men dan dat ze de planten 'forceren' om zo snel
mogelijk in bloei te komen zodat ze sneller verkocht kunnen worden.
Verder heeft iemand mij ook verteld dat ze de kleuren van de orchideeën zo fel mogelijk maken
omdat dat goed verkoopt, maar dat die planten daardoor eigenlijk niet zo sterk zijn.

Wat denken jullie? Zijn dit fabeltjes? Heeft iemand de ervaring van een heel goede orchidee te
kopen in de supermarkt? Verkiezen jullie de kweker/ bloemist?

groetjes,

ine

di, 05/01/2010 - 15:44
RdB

Deze bulkplanten komen alle uit dezelfde kwekerijen dus op dat moment is er weinig verschil. Echter in een supermarkt/bouwmarkt etc interesseert niemand het wat de planten doen. De totale verwaarlozing en eventueel in dit jaargetijde een koudeschok doet de planten natuurlijk geen goed. Daarom zou ik ze kopen bij een goede bloemist of liever ex kwekerij.

Ruud

di, 05/01/2010 - 18:57
hansi

Wat Ruud schrijft klopt helemaal.Het meeste personeel in supermarkten heeft weinig tot geen verstand van het verzorgen van welke planten dan ook.Dit wordt ze in de opleiding niet bijgebracht,wat enigszins jammer is,omdat ze steeds zich meer willen profileren op de plantenmarkt.

M.V.G.
Hans

di, 05/01/2010 - 20:58
D_SDennis

Wat je vooral vindt in de bouwmarketen zijn een mindere kwaliteit. Bij een kweker zijn niet alle orchideen van goede kwaliteit. De beste gaan naar het buitenland, de goede naar de tuincentra/bloemenwinkels en de slechtste naar bouwmarkten. Met slecht bedoel ik vooral maximaal 1 bloemstengel, slechte knopvorming, slechts een paar bloemen per stengel en/of een matig ontwikkelde plant. ALs je er oog voor hebt, kun je best een veelbelovend exmeplaar uitzoeken. Bij goede verzorging kan de plant een jaar later er totaal anders uitzien! inderdaad wordt ermeestal niet zorgvuldig mee omgesprongen en gebeurt er hetgeen wat al is beschreven....

wo, 06/01/2010 - 09:50
RdB

Als je je meer gaat interesseren voor orchideeen zal je ook eens moeten gaan kijken bij de gespecialiseerde bedrijven zoals Wubben, Claessens, De Wilg etc. Op de websites van de NOV en de OVV vind je er wel meer. In ieder geval zal je op zoek moeten naar een winkel die iets meer levert dan het geijkte gamma van Phalaenosis/Dendrobium/Odontioda hybrides.

Ruud

wo, 06/01/2010 - 20:52
anne moon

wat je vaak merkt in die winkelketens is dat prijs veel lager is dan in andere (bloemen)winkels tuincentra.
men koopt ze in grote hoeveelheden in (prijs goedkoper) massaproductie.
soms staan ze te donker te nat, te koud en tegen dat jij die plant koopt kan die al ten dode opgeschreven.
dit zijn vaak planten gesorteerd worden in de kwekerij zelf per klasse die weinig bloemen per tak hebben meestal maar 1 tak hebben matig wortelontwikkelingstelsel etc

voor een goede grote, gezonde plant plant betaal je vaak meer dan die andere

vrgr

anne

do, 07/01/2010 - 12:20
Greetje1

Hallo Ine

Ikzelf heb ook veel orchideen bij bouwmarkten weg of supermarkt,wat ik heb gedaan is dit, vraag wanneer ze de planten binnen krijgen en hoe laat ongeveer,dan kun je diezelfde dag nog heen gaan ,doe dit vooral in de zomer dan heb je het minste last van koude en warmte schommelingen,en let er ook op dat er veel groene wortels in de pot zitten, dit werkt bij mij wel en ze doen het heel goed, heb ze nu allemaal weer in knop staan,en echt alle 22 phalaenopsis staan of in bloei of hebben 1 of 2 bloemtakken.
Moet wel zeggen dat ik mijn voeding 4 soorten uit luttelgeest haal , zo ook mijn bark , het bevalt mij goed.
groetjes , Greetje

vr, 08/01/2010 - 10:42
silfje

Ik ben niet negatief tegenover supermarktplanten, ik denk dat je zelf de beste eruit kan zoeken. Alleen is in de supermarkt en de ikea het klimaat vaak niet optimaal. Zelfs in de zomer zijn de supermarkten in de buurt erg koud.

Daarnaast stond ik heel erg in tweestrijd bij de ikea vorig jaar, ze hadden daar een phalaenopsis met paarse koeienvlekken die ik al een tijdje zoek. Deze zag er alleen zo slecht uit dat ik t niet aangedurfd heb.

Ze werden daar ook gehouden in het afhaal gedeelte van de bouwpakketten, daar is 0,0% daglicht.

kijk gewoon of de plant er goed uit ziet, en ziet hij er goed uit kun je altijd een kansje wagen, ten slotte is de prijs op dat soort plaatsen niet schrikbarend hoog.

za, 09/01/2010 - 02:30
rubo

Het tegenwoordige kweken van orchideeën (meestal Phalaenopsis) is volledig geautomatiseerd. De kweker weet bij aanvang (oppotten) precies wanneer hij kan gaan veilen. Het stoken voor de groei en daarna koelen voor de bloei is op de week nauwkeurig bekend. De computer regelt de beluchting, temperatuur en watergift.
De partijen die hij per week of per maand klaarstoomt zijn dusdanig groot dat de reguliere bloemenwinkels in Nederland en het buitenland (via de lijnrijder en verzendexporteur) deze niet kunnen verwerken. Op de veilingen zouden ze doordraaien. Het enige alternatief is de supermarkt, tuincentrum en bouwmarkt.
Deze laatste drie kunnen dermate grote partijen wegzetten dat het overschot van de kweker daar heen gaat. Let wel: dit overschot is groter dan wat naar de bloemenwinkels gaat.
Omdat de prijzen voor de supermarkt erg laag zijn maakt het weg te zetten aantal dit weer goed. De wet van de grote getallen.

Ander punt is dat de supermarkt dit niet hoeft te verkopen (dus het alleen doet als de prijs laag is en met weinig aandacht een kleine winst is te behalen) en van een bloemenwinkel wordt verwacht dat hij dit in z'n sortiment heeft en er ook nog een papier met veel slingers om doet plus nog gratis advies. Daardoor is de winstmarge in de bloemenwinkel veel hoger dan in de supermarkt.

Dat de 2e soort naar de supermarkt zou gaan is achterhaald. Het productieproces is dusdanig gelijkvormig en grootschalig dat er amper nog sorteringen zijn. Als de prijzen onder druk liggen gooit de kweker zelf de 2e soort er al uit (zorgt er voor dat deze niet op de markt komt). Planten met 1 of 2 bloemstengels kunnen zowel bij de bloemenwinkels als bij de supermarkt terecht komen. De kweekwijze voor planten in de bloemenwinkels en de supermarkten zijn gelijk.

Naast dat er veel via de veilingklok gaat (vraag en aanbod bepaald daar de prijs per minuut) gaat er voor grote partijen ook veel weg via de bemiddelingsbureaus van de veilingen. Als een kweker niet meer dan een bepaald aantal planten voor de klok wil brengen omdat anders de veilingprijs te veel onder druk komt te staan schakelt hij het bemiddelingsbureau in om te kijken of zij een supermarkt weten die interesse heeft voor de rest.
Omgekeerd kan ook. Er zijn supermarkten die niet via de klok kopen omdat de prijs daar te ongewis is en het krantje met de aanbiedingen voor de volgende week naar de drukker moet.

Het bovenstaande geldt overigens ook voor andere (vaak groenblijvende) planten, echter niet in het voorjaar voor de Tagetesinfo-icon, Petuniainfo-icon's en Fuchsiainfo-icon's. Hiervoor wordt op contract geteeld.

Bij Phalaenopsis uit de supermarkt moet je geluk hebben i.v.m. de tijd tussen binnenkomst en aankoop. Deze moet zo kort mogelijk zijn. Ik heb hele mooie Phalaenopsisen die iedere keer weer uitlopen uit de bouwmarkt en volkomen verpieterende planten van een (kleinschalige) orchideeenkweker die mij vertelde dat juist zijn planten zo goed waren.

ma, 08/02/2010 - 19:19
Mayra

Ik koop ze vaak met korting bij een tuincentrum, als ze uitgebloeid zijn gaan ze daar namelijk de container in, eeuwig zonde natuurlijk, mijn hele collectie bestaat uit dit soort geredde planten

di, 09/02/2010 - 00:21
kikkertje

In sommige tuincentra's doen ze ook soms aan orchideeen(phalaenopsis)promoties en dan zijn ze nog goedkoper dan in supermarkten,ze staan dan ook mooi in bloei en kies je dan gewoon de mooiste eruit,zo ben ik aan twee phalaenopsis geraakt met een drielip,puur geluk voor mij,want die had ik tot toen maar kunnen bewonderen in een boek!
grtjs kikkertje

ma, 22/02/2010 - 01:51
Manuela123

Hoi Ine,

Wat betreft de supermarkten is het kopen van een orchidee (phalaenopsis),
bijna niet te doen
vanwege de kou ik heb het zelf ook vaker gedaan
maar dan na een week of 2 gaan de helft van de bloemknopjes geel worden
en verschrompelen
wat ik je aanraad is als je daar wilt kopen, vraag dan hoelaat ze binnenkomen en let op het weer buiten
ze kunnen echt niets hebben.

Veel sucses Manuela

wo, 24/02/2010 - 10:58
laura prat bertrams

Hoe kun je die supermarkt-orchideeen succesvol overplanten in de tuin? Ik wil een paar plantjes overzetten vanuit de huiskamer. laura Prat bertrams.

wo, 24/02/2010 - 11:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

De meeste orchideeen kunnen niet in de tuin; zeker de veel verkochte Phalaenopsis niet. Het zijn vooral kamer- en kasplanten.

wo, 24/02/2010 - 12:27
arpad

als je orchideeen in de tuin wil zetten,moet je cyppripedium`s nemen.

gr arpad

wo, 24/02/2010 - 13:20
RdB

Aanvullend op Cypripediuminfo-icon:

Bletia, Dactylorhizainfo-icon en een enkele Epipactisinfo-icon zijn bij de meeste tuincentra ook wel te koop.

Ruud

wo, 24/02/2010 - 22:49
Manuela123

Hoi hoi allemaal,

wat ik me nu afvraag,hoe kan het zijn dat de mini phalaenopsis
orchideen zo exstreem moeilijk in herbloei komen
ik ben verslaafd aan orchideen phalaenopsis
heb er nu een 30 tal en 4 daarvan heb ik al 18 jaar!
ze blijven bloeien
heb ze boven op de convector staan in plastic overpot met daar onderin
hydrokorrels ze krijgen bij mij 1x per week in de winter een flinke hoeveelheid water dan staat de pot waarin de orchidee staat ook in het water,dat moet wel omdat ze allemaal op de convectorput staan...
alleen die mini orchidee phalaenopsis die krijg ik niet in bloei
zo jammer ik zit iedere avond op mijn knieen voor mij orchideen
het is een verslaving van mij...
maar gelukkig wel een goede verslaving...

hoop dat iemand mij kan helpen met de gouden tip
veel liefs Manuela...

wo, 24/02/2010 - 23:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze topic gaat over supermarktorchideeen. Kocht je de mini's daar?

wo, 24/02/2010 - 23:42
Manuela123

Halootjes,

ja klopt inderdaad kocht ik deze in de supermarkt!

liefs Manuela...

do, 25/02/2010 - 00:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

De indruk bestaat dat mini Phalaenopsis soorten een hogere luchtvochtigheid nodig hebben. Dus veel vernevelen, zonder het hart nat te maken. Bij voorkeur in de ochtend nevelen.

do, 25/02/2010 - 00:07
Manuela123

Hoi,

hartelijk dank voor je snelle reactie
ik zal hier dan ook gelijk morgenochtend mee beginnen!
en ben blij dat ik hier heel veel vragen kan stellen,misschien anderen helpen maar ook zelf geholpen kan worden...

liefs Manuela.

do, 25/02/2010 - 11:05
Manuela123

Hoi,

hier de mini's
ook uit de supermarkt....

Liefs Manuela.

orchideeën uit de supermarkt/ikea etc
do, 25/02/2010 - 15:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

De planten zien er gezond uit. Is het grondmengsel nog wel grof genoeg?

do, 25/02/2010 - 17:24
greenvingers

Mini Phaleanopsis staan doorgaans in de spagnum!

Gr.CKM

do, 25/02/2010 - 19:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanwege het snelle uitdrogen van de kleine potjes, maar dat kun je beter vervangen door bark.

do, 25/02/2010 - 23:04
silfje

ik heb ook een mini gehad maar het is mij niet gelukt deze in bloei te krijgen. Mijn vader lukt het ook niet en die is erg handig met planten.

vr, 26/02/2010 - 02:00
Manuela123

Hoi gc,

ik heb dit ooit vervangen bij een anderen mini orchidee
alleen is die er niet doorheen gekomen
dat vindt ik jammer....
hoop dat hij me nog wel bloemetjes gaat geven.

liefs Manuela

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag