Phalaenopsis geen bloemen al jaren lang

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 04/10/2019 - 17:31
Monipen

Phalaenopsis geen bloemen al jaren lang

Ik heb een heleboel Phalaenopsis die al jaren lang geen bloemen geven. Nu weet ik dat ik in de afgelopen jaren niet zo heel goed voor ze ging zorgen. Maar in het voorjaar dit jaar heb ik iets aan gedaan, ik heb ze uiteindelijk verpot in nieuwe orchideeengrond, ik heb ook orchideeen voeding gekocht, ik gebruik die nu wel alleen niet heel gek veel of vaak want ik heb begrepen dat vaak zit er ook bepaalde dingen in het kraanwater, dus minder dan wat op de verpakking staat heb ik begrepen. Klopt dit? Verder doe ik de voeding niet te vaak, ik zie eerst hoe vaak ik de orchideeen water moet geven (dat verschilt) en ik heb gelezen dat je bijvoorbeeld als je de ene keer voeding heb gebruikt moet je de volgende keer goed spoelen, en alleen water gebruiken.

Nu kan ik heel positief zeggen dat mijn Phalaenopsis planten doen het echt een stuk beter. Ze hebben van de zomer veel nieuwe wortels gemaakt en zelfs nieuwe bladeren. Het gaat de goede kant op. Je kan beter bloemen krijgen van een gezonde plant toch?

Mijn vraag is, heb ik ergens gelezen dat om bloemen op Phalaenopsis te krijgen moet er een tijdje de temperatuur omlaag. Klopt dit en dit geval wat voor temperatuur moet het dan zijn? En hoe doe je dat thuis? Gewoon de verwarming een paar dagen niet aan doen. Op dit moment is het nog niet koud genoeg om de verwarming bij ons aan te doen. Maar zo en zo dat is toch raar? Dat doet toch niemand de verwarming niet aanzetten om bloemen te krijgen? Klinkt gewoon grappig.

Natuurlijk zou ik gewoon de orchideeen kunnen weggoien en nieuwe kopen. :D Maar zo ben ik niet, vind ik zonde. Ha ha... Verder zien ze er nu de meeste best goed uit.

(Ik hoop dat het te begrijpen is, Nederlands is niet mijn moedertaal.)

vr, 04/10/2019 - 23:48
GreenConnection

De telers forceren de bloei, door de planten zo'n 4 weken droog en koeler te houden, dwz. rond de 16 graden. In huis is dat wel lastiger toe te passen.

ma, 07/10/2019 - 17:36
Monipen

Bedankt voor de antwoord. Ja ik zat precies hetzelde te denken, lijkt me lastig.

Maar iets anders, ik heb ook ergens gelezen dat vaak onvoldoende licht de reden is van niet bloeien. En om eerlijk te zijn krijgen ze dit tijd van het jaar idd niet veel licht. Het is zo donker. Ik heb zitten kijken of misschien zo'n kweeklamp iets is. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik las dat Led lamp goed zou zijn, ik zat te denken misschien een Led buis op plank. Ik heb mijn orchideeen namelijk op een plank in de keuken, het zit om de hoek van de raam (omdat ze anders bij het raam in de zomer te veel zonlicht krijgen, plus die raam is toch te klein.)

ma, 07/10/2019 - 21:10
GreenConnection

Ook lichtgebrek kan de bloei tegenhouden. Mij lijkt direct daglicht een gewenste situatie. In de winter is de zon minder krachtig, dus misschien terugplaatsen?

Met Ledlicht heb ik geen ervarng. 

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag